Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Suomelle kaksi pohjoismaista Embla-ruokapalkintoa Islannissa: Ainoa Winery ja Hävikki-Battle

Jaa
Lauantai-iltana 1.6.2019 palkittiin pohjoismaisen ruokakilpailun EMBLA:n voittajat Islannin Reykjavikissa. Ainoa Winery voitti palkinnon Pohjoismainen ruoka-artesaani ja Pohjoismainen ruokakasvattaja-palkinto myönnettiin Motivan konseptille Hävikki-Battle. Nyt toista kertaa järjestetyssä pohjoismaisessa ruokakilpailussa kilpaili yhteensä 48 ehdokasta, joista seitsemän Suomesta ja myös seitsemän Ahvenanmaalta.
Cohenin perhe, Ainoa Winery
Cohenin perhe, Ainoa Winery

Seitsemän suomalaista ehdokasta kilpaili pohjoismaisessa EMBLA-ruokakilpailussa Islannissa. Kilpailun voittajat nimesi yhteispohjoismainen raati, joka arvioi ehdokkaat kisan seitsemässä kilpailusarjassa.

EMBLA 2019 voittajat ovat:  

• Pohjoismainen raaka-ainetuottaja 2019: Grøna Oyggin, Färsaaret
(Suomen ehdokas: Hauhalan Hanhifarmi, Virpi ja Antti Rantalainen)

• Pohjoismainen ruokayrittäjä 2019: Bondens Skafferi, Ruotsi
(Suomen ehdokas: Silmusalaatti, Samuli Laurikainen)

• Pohjoismainen ruoka-artesaani 2019: Ainoa Winery, Suomi
(Suomen ehdokas: AinoaWinery, Paola Guerrero de Cohen ja David Cohen)

• Pohjoismainen ruokaviestijä 2019: Claus Meyer, Tanska
(Suomen ehdokas: Satokausikalenteri, Natalia Salmela ja Samuli Karjula)

• Pohjoismainen joukkoruokailuosaaja 2019: Anne-Birgitte Agger, Tanska
(Suomen ehdokas: Koulutuskeskus Salpaus, Anita Kauhala-Antonopoulou ja Marko Viljamaa)

• Pohjoismainen ruokamatkailukohde 2019: Gimburlombini – Nólsoy, Färsaaret
(Suomen ehdokas: Slow Food Festival Fiskars, Diana Nyberg Lindholm)

• Pohjoismainen ruokakasvattaja 2019: Hävikki-battle, Motiva Oy, Suomi
(Suomen ehdokas: Hävikki-battle, Motiva Oy, Elina Ovaskainen).

Suomi näyttävästi esillä Islannissa

Jälleen tänä vuonna Suomen edustajat menestyivät EMBLA-ruokakilpailussa hyvin ja osoittavat paikkansa pohjoismaisessa ruokakulttuurissa voittamalla kaksi EMBLA-palkintoa Suomeen.

– Tunsimme itsemme etuoikeutetuksi, kun saimme edustaa Suomea EMBLA:ssa. Olemme innoissamme siitä, että viinimme, meidän panoksemme upeaan pohjoismaiseen ruokakulttuuriin on saanut osakseen näin suuren kunnian. Metsän antimien viinit ovat ansainneet paikan pöydässämme hienoimpien pohjoisten ruokien joukossa, sanovat Ainoa Wineryn viinitilalliset Paola Guerrero de Cohen ja David Cohen.

– Tunnustusta on aina ilo saada ja meille tämä voitto merkitsee sitä, että tekemämme työ ruokahävikin tiimoilta ei ole mennyt hukkaan. Isoin kiitos meiltä lähtee edelleen niille sadoille opettajille ja tuhansille nuorille, jotka toteuttavat Hävikki-battlea tänäkin vuonna. Kun saamme nuoret itse tekemään ja oivaltamaan asioita, muun muassa ruokahävikistä, niin nämä asiat kantavat varmasti pitkälle aikuisuuteen. Ja toki pitää kiittää maa- ja metsätalousministeriötä, joka mahdollistaa meille tämän kansallisen koordinoinnin, kiittää Elina Ovaskainen Motivasta.

Mikä on EMBLA?

Nyt toista kertaa järjestettävän EMBLA-ruokakilpailun palkinnot jaettiin lauantaina 1. kesäkuuta Harpan konserttitalossa Reykjavikissa pohjoismaisen keittiömestarijärjestön NKF:n kongressin yhteydessä. Joka toinen vuosi toteutettavan EMBLA-ruokakilpailun ensimmäiset palkinnot jaettiin Kööpenhaminassa 2017.

EMBLA-ruokakilpailun järjestämisestä vastaa Pohjoismaisten Tuottajajärjestöjen keskusliitto NBC (Nordens Bondeorganisationers Centralråd). Pohjoismainen ministerineuvosto tukee kilpailua osana Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelmaa (Ny nordisk mat). Kilpailussa ovat mukana Islanti, Tanska, Norja, Suomi, Ruotsi, Ahvenanmaa ja Färsaaret. Suomen edustajat ja kilpailun järjestäjät ovat MTK ja ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC (Svenska lantbruksproducenternas centralförbund).  

Kansallisen tason ilmoittautumisen jälkeen suomalainen tuomaristo nimesi keväällä jokaisesta kilpailukategoriasta ehdokkaat pohjoismaisen tason kilpailuun. Yhteispohjoismainen tuomaristo arvioi 31. toukokuuta kaikki ehdokkaat EMBLA-periaatteiden mukaisesti: pohjoismaisuus, kestävyys, innostava, innovatiivinen ja arvostettu.

Kilpailu on saanut EMBLA-nimensä pohjoismaisen mytologian ensimmäiseltä naiselta.

Lisätietoja:

Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, +358 50 511 8909 tai anni-mari.syvaniemi@mtk.fi

Mia Wikström, viestintäpäällikkö, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, +358 50 355 3213 tai mia.wikstrom@slc.fi

David Cohen, perustaja ja viinitilallinen, Ainoa Winery, +358 40 095 1007 tai info@ainoawinery.com

Elina Ovaskainen, konsultti, Hävikki-Battle, Motiva Oy, +358 40 7749390 tai elina.ovaskainen@motiva.fi

https://emblafoodaward.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Merja Elomaa
Viestinnän suunnittelija
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki
puh. 020 413 2323, 040 661 8699
merja.elomaa@mtk.fi
www.mtk.fi

Kuvat

Cohenin perhe, Ainoa Winery
Cohenin perhe, Ainoa Winery
Lataa
Elina Ovaskainen, Motiva
Elina Ovaskainen, Motiva
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote

Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.

MTK:n Viljanen: Halpuutus tyhjentää kaupan hyllyjä9.4.2025 12:26:25 EEST | Tiedote

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen varoittaa ruuan halpamyynnin jatkuessaan tyhjentävän kaupan hyllyjä kotimaisista elintarvikkeista. ”Kysyntää on, mutta halpuutettu tuotanto ei riitä vastaamaan siihen. Lienee oikeutettua sanoa, että kahdella kauppajätillämme ei tunnu olevan kotimaata, vaan näemmä valmius korvata kotimaista surutta ulkomaisella”, Viljanen totesi avatessaan MTK:n valtuuskunnan kokouksen keskiviikkona Espoossa.

Lakko lihataloissa johtaa eläinruuhkaan maatiloilla8.4.2025 09:52:52 EEST | Tiedote

Elintarvikealalla viime yönä alkanut työtaistelu sulkee useita isojen lihatalojen teuraslinjoja. Kolme vuorokautta kestävä lakko aiheuttaa kasvavien eläinten ruuhkaa etenkin emakko- ja lihasikaloissa. MTK vetoaa Suomen Elintarviketyöläisten Liittoon (SEL) ja Elintarviketeollisuusliittoon (ETL), että ne hakisivat työtaistelustaan huolimatta kaikki keinot eläinruuhkan välttämiseksi. Maatiloilla ei tähän keinoja ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye