Suurimmat mökkikunnat ovat myös kalleimmat

Omakotiliitto selvitytti mökkeilyn kustannuksia 20 mökkivaltaisimmassa kunnassa. Selvityksen perusteella mökkeily on kalleinta Savonlinnassa ja huokeinta Oulussa. Kalleimmat mökkeilykunnat Savonlinnan jälkeen ovat Kuopio, Mikkeli, Parainen ja Kangasala. Oulun lisäksi muita huokeita mökkeilykuntia ovat Rovaniemi, Pori, Kouvola ja Ylöjärvi. Mökkeily Savonlinnassa maksaa vuodessa yli 1100 euroa, kun Oulussa kustannus on noin 480 euroa − eroa on yli 620 euroa. Keskimäärin mökkeily kustantaa reilut 770 euroa vuodessa vertailussa mukana olleissa kunnissa.
Mökkeilyn kalleimmat kuluerät ovat sähkö ja kiinteistövero. Sähköä mökkeilijät käyttävät keskimäärin 1000 kW vuodessa, ja sähkölaskussa maksetaan sähköenergiasta ja sähkön siirrosta sekä veroja. Kiinteistöveron osalta kunnat voivat päättää vapaa-ajan asunnolle suuremman kiinteistöveroprosentin (vaihteluväli 0,93−2,00 %) kuin vakituiselle asuinrakennukselle, kuten omakotitalolle (vaihteluväli 0,41−1,00 %). Samalla mökin veroprosentin skaala on laajempi. Maapohjan kiinteistöveron vaihteluväli on molemmille sama, 0,93−2,00 %.
Kalleinta sähkö on Savonlinnassa, Mikkelissä ja Mäntyharjulla − yhteensä jopa 600 euroa vuodessa. Tästä jakeluverkon ylläpidon kiinteä perusmaksu on peräti 408 euroa (perusmaksu 34 €/kk). Mökit ovat perinteisesti isommilla tonteilla omakotitaloihin nähden. Selvityksessä tontin koko (4500 m2) on johdettu Maanmittauslaitoksen kauppahintatilastosta. Tontin kiinteistövero on kallein Kangasalla, yli 380 euroa, ja rakennuksen osalta Raaseporissa, yli 210 euroa. Jätekustannuksia mökkiläinen maksaa keskimäärin 34 euroa. Kalleinta maksua peritään Paraisilla, 58 euroa vuodessa.
OMAKOTILIITTO: KUNTIEN KANNATTAA PANOSTAA MÖKKI-IMAGOON
Omakotiliitto haluaa kiinnittää huomion kuntien ja alueellisten yhtiöiden päätöksentekoon ja viestintään. Kiinteistöveroa käytetään helposti kuntatalouden paikkaajana, mutta samalla vahingoitetaan kunnan mökki-imagoa. Erityisesti sähköverkon ylläpito rokottaa mökkeilijöitä suhteellisesti eniten. Sähköverkkoyhtiöt investoivat säävarmaan verkkoon, kun sähkömarkkinalaki edellyttää, etteivät sähköt voi olla katkenneena mökkien osalta 36:ta tuntia pidempään. Omakotiliitto vaatiikin verkkoyhtiöiltä parempaa asiakkaiden huomiointia, onhan jo nyt sähköverkkoinvestoinneista leikattavissa jopa 1 miljardia euroa (www.omakotiliitto.fi/sahkoverkkoinvestoinnit).
Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen korostaa: ”Ei ole kunnille imartelevaa, että suurimmat mökkikunnat Kuopio, Mikkeli, Parainen, Lohja ja Savonlinna ovat myös kaikista kalleimpien mökkikuntien joukossa. Täytyy muistaa, että juuri mökkiläiset ja kausiasukkaat lisäävät elinvoimaa ja tuovat vero- ja ostoeuroja mökkipaikkakunnallensa. Verotuksen ja maksujen kiristäminen mökkiläisiltä ei kannusta uusia kansalaisia rakentamaan tai hankkimaan mökkejä näistä kunnista.”
”Sähkön siirtoyhtiöiden ja päättäjien tulee tosiasiallisesti kuulla asiakkaita: onko 36 tunnin maksimikeskeytys mökillä aivan välttämätön, ja kuinka verkkoinvestoinnit toteutetaan. Siirtomaksuja tulee huojentaa niin mökkiläisten kuin omakotiasukkaidenkin osalta”, vaatii toiminnanjohtaja Savolainen.
Liite:
Mökkeilyn kustannukset 2019 (doc, tiedote)
Kunnalliset maksut mökeissä 2019 (pdf, tarkemmat tutkimustulokset)
Lisätietoja:
Omakotiliitto on selvittänyt mökkeilyn kunta-/aluekohtaisesti päätettäviä maksuja. Näitä maksuja ovat kiinteistövero, sähkömaksut ja jätemaksu. Tutkimuksen on tehnyt KTI Kiinteistötieto Oy ja vertailussa tarkastellaan tyyppimökkiä: 50 m2:n suuruinen, 35 vuotta vanha puurakenteinen, 4 500 m2:n omalla tontilla, sähkönkulutus 1000 kWh/v. 240 litran sekajäteastia tyhjennetään kolme kertaa vuodessa. Tutkimus tehtiin ensimmäistä kertaa ja se koskee 20 mökkivaltaisinta kuntaa edustaen neljännestä mökkien määrästä.
Suomen Omakotiliitto ry, puh. 09 680 3710, www.omakotiliitto.fi
toiminnanjohtaja Kaija Savolainen, puh. 040 514 8784, kaija.savolainen@omakotiliitto.fi
edunvalvonta- ja viestintäpäällikkö Olli-Pekka Laine, puh. 041 461 7116, olli-pekka.laine@omakotiliitto.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaija SavolainenToiminnanjohtaja
Edunvalvonta, yleisjohto, sidosryhmät, viestintä.
Olli-Pekka LaineEdunvalvonta- ja viestintäpäällikkö, Omakotilehden päätoimittaja
Edunvalvonta ja lausunnot, sisäinen ja ulkoinen viestintä, tutkimus
Kuvat

Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Omakotiliitto edustaa pientalo- ja vapaa-ajan asukkaita, toimii kohderyhmän edunvalvojana ja tarjoaa monipuolisia jäsenpalveluita. Olemme valtakunnallinen, poliittisesti riippumaton ja yleishyödyllinen kansalaisjärjestö, jossa on yli 230 jäsenyhdistystä, joihin kuuluu jo 70 000 jäsentä (kotitaloutta). Suomessa on yhteensä noin 1,2 miljoonaa omakotitaloa, joissa asuu noin 2,7 miljoonaa ihmistä. Lisäksi Suomessa on noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joita käyttää 2,4–2,9 miljoonaa ihmistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry
”Kaupunkeja rakennetaan rakennusteollisuuden tarpeisiin ja liikennejärjestelmien tukemiseksi”, kritisoi Vuoden Omakotivaikuttaja26.3.2025 16:23:06 EET | Tiedote
Vuoden Omakotivaikuttajan tunnustuksen saanut kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara olisi valmis mylläämään uusiksi koko tämänhetkisen kaupunkirakentamisen.
Mökkiläisten keski-ikä nousee – palveluntarve tuo työtä maaseudulle12.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Mökillä olo ja etätyön tekeminen mökillä ovat vähentyneet parin viime vuoden aikana. Samalla mökin omistajien keski-ikä on noussut. Tämä käy ilmi Vapaa-ajan asukkaiden liiton VAAL ry:n tekemästä laajasta tutkimuksesta, johon vastasi 1 133 mökkeilijää. Aikaisempi tutkimus tehtiin vuonna 2022, jolloin koronan vuoksi mökeillä vietettiin erityisen paljon aikaa.
KORJATTU TIEDOTE // korjattu sähköyhtiöiden nimet // Kuntien väliset erot asumiskustannuksissa laskeneet - Kalleimmat asumiskulut Nurmijärvellä, edullisimmat Seinäjoella5.3.2025 14:05:15 EET | Tiedote
Suomalaiset maksavat arjen asumiskustannuksistaan, eli sähkö-, vesi- ja jätemaksuista sekä kiinteistöverosta, huomattavan erilaisia summia eri puolilla maata. Omakotiliiton tuore selvitys ruotii yhdeksättä kertaa kunta- ja aluekohtaisesti päätettäviä maksuja sadassa kunnassa, joissa asuu 84 prosenttia suomalaisista.
Kuntien väliset erot asumiskustannuksissa laskeneet - Kalleimmat asumiskulut Nurmijärvellä, edullisimmat Seinäjoella5.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Suomalaiset maksavat arjen asumiskustannuksistaan, eli sähkö-, vesi- ja jätemaksuista sekä kiinteistöverosta, huomattavan erilaisia summia eri puolilla maata. Omakotiliiton tuore selvitys ruotii yhdeksättä kertaa kunta- ja aluekohtaisesti päätettäviä maksuja sadassa kunnassa, joissa asuu 84 prosenttia suomalaisista.
Tehomaksut uhkaavat nostaa kotitalouksien sähkölaskuja3.12.2024 09:08:50 EET | Tiedote
Omakotiliittoa huolettaa, nähdäänkö lakiuudistuksissa kokonaiskuvaa. Kotitalouksia vaaditaan tällä hetkellä vahvasti siirtymään fossiilisista polttoaineista sähkönkäyttöön, joka lisää sähkön kulutusta. Nyt käsillä oleva uudistus uhkaa nostaa uusilla lisämaksuilla lähes 2,7 miljoonan pientalossa asuvan asumiskustannuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme