Kolmekymppinen, mittaa verenpaineesi – aivosi kiittävät
- Korkea tai kohonnut verenpaine on meillä erittäin yleinen, sillä joka toisen yli 30-vuotiaan miehen ja samoin lähes joka toisen naisen verenpaine on suosituksia korkeampi, toteaa Aivoliiton ylilääkäri, professori Risto O. Roine.
Yhteensä noin kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine ja vain joka kymmenes heistä on hoitotavoitteessa. - Ilman muuta tämä syö tärkeintä kansallista pääomaamme, aivoterveyttä, Roine sanoo.
Verenpaine on liian korkea, jos se on mittauksissa 140/90 mmHg /(elohopeamillimetriä) tai enemmän. Kotimittauksessa lukeman pitäisi olla hieman matalampi.
Korkea verenpaine on tärkein aivoverenkiertohäiriöiden (AVH) riskitekijä. Aivoverenkiertohäiriöitä ovat aivoinfarktit ja aivoverenvuodot. Niihin sairastuu vuosittain noin 25 000 suomalaista ja sairastuneista joka neljäs on työikäinen.
Aivoverenkiertohäiriöt ovat suuri, mutta eivät ainoa aivoterveysriski, jolle kohonnut tai korkea verenpaine altistaa ihmisen. Tuoreessa brittitutkimuksessa sen todettiin vaurioittavan jo varhaisesta keski-iästä lähtien aivojen valkeaa ainetta siten, että se saattaa näkyä myöhemmässä elämässä aivojen toiminnan heikkenemisenä. Roineen mukaan näyttää myös siltä, että kohonnut verenpaine häiritsee valtimoiden jäykistymisen takia aivojen glymfaattisen järjestelmän toimintaa. Glymfakierto huuhtoo aivoja öisin ja poistaa kudoksiin kertyneitä aineenvaihdunnan kuona-aineita. Tämän huuhtelutoiminnan häiriöiden epäillään olevan yhtenä tekijänä muistisairauksissa.
-Verenpaineen pitäminen normaalina on elintärkeä panostus aivoterveyteen. Painettaan ei voi tietää mittaamatta. Mittaaminen on helppoa ja se kannattaa aloittaa jo kolmekymppisenä. Jos lukemat ovat hyvät, riittää kun mittaa harvakseltaan, mutta säännöllisesti, Roine suosittelee.
Kohonneeseen verenpaineeseen voi vaikuttaa elämäntapamuutoksilla. Niiden lisäksi saatetaan tarvita lääkitystä. Parhaita tapoja hoitaa aivojaan ja verenpainettaan on liikkua säännöllisesti, pitää paino kurissa ja välttää ravinnossa kovia rasvoja ja suolaa. Tupakoimattomuus ja mahdollisimman niukka alkoholinkäyttö ovat aivoille hyväksi. Myös riittävä uni, palautuminen ja itselle sopivat stressinhallintakeinot ovat pääasioita, jotka edistävät aivoterveyttä läpi elämän.
Aivoliiton Korvaamaton kovalevy kannustaa viikolla 44 kaikkia suomalaisia mittaamaan tai mittauttamaan verenpaineensa. Viikon aikana eri puolille Suomea ilmaantuu noin 200 verenpaineen mittauspistettä, joissa mittauttaminen onnistuu. Kotimittaus omalla tai lainatulla mittarilla antaa myös luotettavan tiedon siitä, missä paineen kanssa mennään.
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
Risto O. Roine
Professori
040 702 4693
risto.roine@tyks.fi
Taija Rutanen
Projektisuunnittelija
050 453 3246
taija.rutanen@aivoliitto.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aivoliiton pidemmän aikavälin tavoite on, että kaikki Suomessa asuvat voivat elää mielekästä ja merkityksellistä elämää – mahdollisesta diagnoosista, vammasta tai sairaudesta huolimatta. Aivoliitto tarjoaa apua, tukea ja mahdollisuuden toimia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ihmisten aivoterveydestä ja hyvinvoinnista ja erityisesti henkilöille, joilla on kehityksellinen kielihäiriö tai jotka ovat sairastaneet aivoverenkiertohäiriön (AVH) sekä heidän läheisilleen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aivoliitto ry
Kutsu medialle: keskustelutilaisuudessa 23.5. kansallisen aivoterveysohjelman vieraana globaalisti tunnettu aivoterveyden tutkija ja edistäjä, lääketieteen tohtori Harris A. Eyre20.5.2024 10:14:03 EEST | Kutsu
Miksi aivoterveyden edistäminen on yhteiskunnallisesti tärkeää? Mitä tarkoitetaan käsitteellä Brain Capital? Tervetuloa osallistumaan kansallisen aivoterveysohjelman brunssitilaisuuteen torstaina 23.5. klo 10.30−12.00 Sokos Hotel Vaakunan 10. kerroksen kokoustilaan, Asema-aukio 2, Helsinki. Tilaisuuden alussa lääketieteen tohtori Harris A. Eyre alustaa Brain Capital -käsitteestä ja -ajattelusta, minkä jälkeen vapaata keskustelua ja kysymyksiä aiheesta.
Kutsu: Uniteemavuoden starttitilaisuus 15.3. klo 13–1513.3.2024 09:08:44 EET | Kutsu
Tervetuloa kansallisen aivoterveysohjelman uniteemavuoden starttitilaisuuteen perjantaina 15.3. klo 13–15. Tilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston Tiedekulmassa, ja sitä voi seurata myös etänä.
Aivoliitolle uusi strategia: Yhteiskunnassa huomioitava aivoterveys16.2.2024 10:44:33 EET | Tiedote
Aivoliiton strategian uutena näkökulmana on liiton rooli kaikkien Suomessa asuvien aivojen hyvinvoinnin edistäjänä. Myös vaikuttavuusperusteinen toimintatapa raamittaa Aivoliiton toimintaa lähivuosien aikana.
Digilaitteet osana koulupäivää -suositus helpottaa perusopetuksen arkea ─ pyöreän pöydän keskustelu 22.4.9.2.2024 10:30:27 EET | Tiedote
Osana kansallisen aivoterveysohjelman toimeenpanoa Aivoliitto yhteistyökumppaneineen valmistelee Digilaitteet osana koulupäivää -suositusta perusopetukseen. Tavoitteena on saada valtakunnallinen suositus perusopetuksen käyttöön hyvissä ajoin ennen lukuvuoden 2024−2025 alkua.
Kännykän käytön vähentämisellä tähdätään parempaan aivoterveyteen Arabian peruskoulussa25.8.2023 08:48:25 EEST | Tiedote
Arabian peruskoulu Helsingissä on aloittanut pilottiyhteistyön Aivoliiton koordinoiman kansallisen aivoterveysohjelman, Lastensuojelun Keskusliiton sekä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Yhteistyön tavoitteena on oppilaiden hyvinvoinnin ja aivoterveyden tukeminen muun muassa kännykän käytön vähentämisen kautta. — Koulussa oppitunneilla rajoitetaan puhelimen käyttöä ja välitunneilla tarjotaan vaihtoehtoista, ilman puhelinta toteutettavaa tekemistä, toteaa Arabian peruskoulun rehtori Mari Suokas-Laaksonen. Yhteistyö alkoi elokuun 2023 lopussa koko koulun vanhempainillalla, jossa tarjottiin tietoa lasten ja nuorten aivojen kehittymisestä ja aivojen suojelun merkityksestä. Älypuhelinten lisääntynyt käyttö sekä jo esillä olo häiritsee tutkitusti lasten ja nuorten keskittymistä ja vaikeuttaa oppimista sekä kuormittaa aivoja. — Tunnesäätely ja pitkäjänteisyyden vahvistuminen ovat lapsilla ja nuorilla vasta kehittymässä. Aivot eivät pysty käsittelemään sitä määrää informaatiota ja välitöntä palkit
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme