Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantaja – näin teet vuokrankorotuksen oikein

Jaa
Vuodenvaihde on yleinen hetki tarkistaa asunnon vuokraa. Mutta miten korotus tehdään lain ja hyvän vuokratavan mukaan? Suomen Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah kertaa vuokrankorottamisen pelisäännöt.
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Maksettava vuokra sovitaan aina vuokrasopimuksessa. Vuokrasuhteen kestäessä vuokran tarkistaminen saattaa tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi kiinteistökustannusten nousun tai remonttikulujen vuoksi. Vuokranantaja ei voi korottaa vuokraa vain ilmoittamalla asiasta yksipuolisesti vuokralaiselle, ellei vuokrankorotuksen perusteesta ole sovittu vuokrasopimuksessa.

Vuokrankorotusehdon sisällöstä voidaan sopia vapaasti, kunhan korotusehto on kohtuullinen ja riittävän yksilöity. Vuokrankorotusehto on riittävän yksilöity silloin, kun siitä käy selkeästi ilmi korotuksen peruste ja ajankohta. Sen sijaan korotusperustetta ei ole riittävästi yksilöity silloin, jos korotus on sidottu esimerkiksi yleisen kustannustason nousuun.

”Yksi perinteisesti suosittu vaihtoehto on sitoa vuokrankorotus elinkustannusindeksiin. Viime vuosina on yleistynyt vuokrankorotuksen sitominen tiettyyn enimmäisprosenttiin, jolloin vuokranantaja voi vuosittain määritellä sopivan vuokrankorotuksen. Prosentuaalinen korotus voi olla myös helpompi ymmärtää”, kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n päälakimies Tarik Ahsanullah.

”Usein vuokrasopimuksessa on sovittu korotusperusteen lisäksi myös korotusajankohdasta. Suosittelemme kuitenkin, että selkeyden vuoksi vuokranantaja ilmoittaa korotetun vuokran määrän vuokralaiselle vähintään kuukautta ennen korotuksen voimaantuloa”, Ahsanullah jatkaa.

Jos vuokrasopimuksessa ei ole lainkaan korotusehtoa tai vuokra on jäänyt jälkeen yleisestä vuokratasosta, vuokranantaja voi esittää vuokralaiselle ns. tasokorotusta. Hyvän vuokratavan mukaan tasokorotuksesta on neuvoteltava vuokralaisen kanssa puoli vuotta ennen korotuksen aiottua voimaantuloajankohtaa. Korotus ei saa olla kohtuuton eikä lähtökohtaisesti ylittää 15 prosenttia. Mikäli tasokorotusneuvottelut eivät johda lopputulokseen, on vuokranantajalla viime kädessä oikeus irtisanoa toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus.

Maksimivuokra vai sitoutunut vuokralainen? Vuokrankorotus kannattaa harkita markkinatilanteen mukaan

Silloinkin, kun korotusperusteesta on sovittu vuokrasopimuksessa, kannattaa vuokranantajan harkita korotuksen tarpeellisuutta.

”Vuokranantajan kannattaa aina harkita vuokrankorotuksen tarpeellisuutta vuokramarkkinoiden tilanne huomioiden. Pahimmillaan vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksen vuokrankorotuksen myötä, jolloin suunnitellut lisäeurot voivat vaihtua tyhjään kuukauteen ja lisätyöhön vuokralaisen vaihtumisen myötä. Jos vuokranantaja päättää jättää korotuksen kokonaan tekemättä, kannattaa siitäkin ilmoittaa vuokralaiselle. Palkkiona voi olla sitoutunut ja asunnossa pidempään viihtyvä vuokralainen. Asuntotarjonnan lisääntyminen on hillinnyt vuokrien nousutahtia viime vuosina ja 75 % yksityisistä vuokranantajista korottaakin vuokraa harvemmin kuin vuosittain”, Ahsanullah muistuttaa.

Näin teet vuokrankorotuksen oikein:

  1. Tarkista vuokrasopimuksesta vuokrankorotusehto. Jos korotusehtoa ei ole, tulee vuokralaisen kanssa neuvotella vuokrankorottamisesta.
  2. Laske korotusehdon mukainen vuokrankorotuksen määrä.
  3. Tutustu alueen vuokramarkkinoihin ja harkitse vuokrankorotuksen tarpeellisuus.
  4. Ilmoita vuokralaiselle uusi korotettu vuokra vähintään kuukautta ennen sen voimaantuloa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö, joka tekee vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 20 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokrien nousuvauhti hidastui lähes kaikkialla, ja Espoossa sekä Vantaalla vuokrat jopa laskivat – ”pääkaupunkiseudulla ei näy merkkejä vuokra-asuntopulasta edes kiikareilla”17.4.2025 09:30:54 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu lähes pysähtyi – vuosimuutos oli vain 0,1 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selvästi enemmän, 1,4 prosenttia, mutta myös siellä kasvu on hidastunut. Vuokrakehitys on hidastunut selvästi ja yhä useammalla alueella nähtiin laskevia vuokria. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Oulu ja Tampere, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Suomen Vuokranantajien barometri: Asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyivät hienoiseen laskuun, taloussuhdanteen heikkeneminen kasvava riski15.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet maltillisessa nousussa viimeiset yli puolitoista vuotta, mutta kääntyivät nyt hienoiseen laskuun. Tulonhankkimislainan saanti asuntosijoitustoimintaan on vaikeutunut selvästi: näin kokee jopa 40 prosenttia lainaa hakeneista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.

Ihmetyttääkö taloyhtiön touhu? Käytä kyselyoikeuttasi kevään yhtiökokouksessa3.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote

Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi on käynnistynyt. Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo, miksi jokaisen osakkaan kannattaa osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myös kevätauringon paistaessa ja mihin asioihin siellä on hyvä kiinnittää huomiota. Myös vuokranantajaosakkaan kannattaa olla yhtiökokouksessa tarkkana, sillä kokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta asuntosijoittajan verotukseen.

Vuokranantaja: varmista, että ehdit hyödyntää verovähennykset - tänä vuonna aikaa aiempaa vähemmän13.3.2025 08:15:00 EET | Tiedote

Esitäytetyt veroilmoitukset toimitetaan palkansaajille OmaVeroon maalis-huhtikuun aikana. Tänä vuonna aikaa ilmoituksen tarkistamiseen ja täyttämiseen on aiempaa vähemmän, sillä kaikkien tulee palauttaa veroilmoitus jo huhtikuun aikana. Vuokranantajien kannattaakin kerätä hyvissä ajoin kaikki tarvittava materiaali talteen. Asuntosijoittajan yleisimmät vähennykset aiheutuvat taloyhtiölle maksettavista vastikkeista, kaluste- ja kodinkonehankinnoista, huoneistossa suoritetuista remonteista sekä matkakuluista, Suomen Vuokranantajat kertoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye