Ahdistiko euroon siirtyminen? Suomalaiset ovat tottuneet moniin valuuttoihin

Siinä missä 2000-luvun alussa hankaluutta aiheutti valuutan vaihto toiseksi, paria sataa vuotta aiemmin, 1800-luvun alkupuoliskolla, maassa oli käytössä laskutavasta riippuen viidestä kuuteen valuuttaa. Osa rahoista oli ruotsalaisia, osa venäläisiä. Tilanne syntyi, kun Suomi siirrettiin Ruotsin alaisuudesta osaksi Venäjän keisarikuntaa vuonna 1809.
Osana Ruotsia Suomen alueella oli ollut käytössä ruotsalainen raha, jota aikakaudelle tyypilliseen tapaan oli sitäkin kierrossa useaa sorttia. Maksuvälineinä ja hintoja ilmoitettaessa käytettiin niin hopea-, velkakirja- ja pankinriksejä. Venäjään liittämisen myötä maahan tuotiin sekä hopeiset että paperiset ruplat. Kaiken kukkuraksi Suomen Pankki alkoi pian lasketa liikenteeseen omia ruplamääräisiä seteleitään. Maassa tavattiin myös vanhoja platinaisia ja kultaisia kolikoita sekä esimerkiksi norjalaista rahaa Käsivarren Lapissa.
Aikalaiskertomuksissa ajan rahaoloja kuvataankin usein sekaviksi ja hankaliksi, ja sittemmin käsitys on jäänyt kyseenalaistamattomana elämään. Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen tutkimusryhmä tarttui haasteeseen ja päätti selvittää, missä määrin valuuttojen moninaisuus hankaloitti 1800-luvun alkupuoliskon suomalaisten arkea. Lopputulos oli, että siinä missä euroja opittiin käyttämään varsin nopeasti ja markkojen ja eurojen hetkellinen rinnakkainen käyttö ei 2000-luvun alun suomalaisten arkea sotkenut, myös 1800-luvun alun suomalaisille valuuttojen moninaisuus ei tarkoittanut sellaista vaikeutta kuin on totuttu ajattelemaan.
”Niin kutsuttu monivaluuttaisuus oli pikemminkin normi kuin poikkeus esiteollisella ajalla”, toteaa ryhmän jäsen, tutkijatohtori Miikka Voutilainen. ”1800-luvun alun suomalaiselle nykyisenkaltaisessa, yhteen valuuttaan perustuvassa järjestelmässä eläminen olisi peräti omituista. Esiteollisessa yhteiskunnassa useille valuutoilla oli näet merkityksensä: yhdellä valuutalla voitiin esimerkiksi korvata toisen puutetta. Sama on havaittavissa myös monissa nykypäivän kehittyvissä maissa.”
Eri puolilla maata käytettiin eri valuuttaa
Tutkimuksen tärkein löydös oli kuitenkin se, että vaikka maassa oli käytössä monta rahalajia, oli vain harvoja alueita, joissa samanaikaisesti käytetiin useampia valuuttoja rinnakkain.
”Oli toisin sanoen tyypillisempää, että kullakin alueella käytettiin tiettyä valuuttaa. Länsi-Suomessa ja Lapissa käytettiin yhä 1830-luvulla, 20 vuotta Ruotsista erkaantumisen jälkeen, ruotsalaista rahaa, kun taas itäisimmissä, perifeerisimmissä osissa maata kierrossa oli edelleen hopeisia ruplia, joita muissa osissa maata ei oltu käytetty aikapäiviin. Helsingistä Savoon kulki alue, jossa oli omaksuttu paperisten ruplien käyttö. Alueet, joissa valuuttoja yhä 1830-luvulla käytettiin sekaisin, sijoittuivat ruotsalaisen ja venäläisen rahan käyttöalueiden väliin nykyisen Keski-Suomen alueelle, siis esimerkiksi myös itä- ja länsimurteiden murrosalueelle”, selventää tutkijatohtori Riina Turunen.
Kokonaisuutena tutkimus lisää ymmärrystä Suomen alueellisesta jakautumisesta omiin, toisistaan varsin eristyksissä olleisiin alueisiin. Alueiden rajoja määrittelivät ennen kaikkea kaupankäynnin suunta ja rajat.
”Vaikka todistusaineisto on kahdensadan vuoden takaa, auttaa se ymmärtämään paitsi nykyisten kehittyvien maiden taloudellisia olosuhteita, myös Suomen nykyistä alueellisuutta ja aluepolitiikkaa”, katsovat Voutilainen ja Turunen.
Tutkimusryhmän artikkeli “Multi-currency Regime and Markets in Early Nineteenth-century Finland” on ensimmäinen suomalaisten tutkijoiden tai Suomea koskevan tutkimuksen raportointi Financial History Review:ssä. Kyseessä on Cambridge University Press:in julkaisema korkeatasoinen rahoitus- ja valuuttahistoriaan keskittyvä vertaisarvioitu akateeminen julkaisu. Tutkijatohtori Miikka Voutilaisen ja tutkijatohtori Riina Turusen lisäksi tutkimusryhmään kuului professori Jari Ojala.
Yhteystiedot:
Riina Turunen, FT, tutkijatohtori
Historian ja etnologian laitos
Jyväskylän yliopisto
Sähköposti: riina.j.turunen@jyu.fi
Puh. 040-805339
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme