Elämässä koetut vaikeudet voivat saada epäröimään lasten hankintaa
Syntyvyys on laskenut Suomessa jo vuodesta 2011 alkaen. Alkuvuodesta julkistetun väestön ennakkotilaston mukaan syntyvyyttä mittaava kokonaishedelmällisyysluku putosi kaikkien aikojen matalimmalle tasolle, keskimäärin 1,35 lasta naista kohden. Merkittävänä syynä alenevalle syntyvyydelle on nähty erityisesti nuorten aikuisten perheen perustamisen siirtyminen yhä myöhemmäksi.
– Nuoria aikuisia syytetään usein itsekkyydestä, kun puhutaan vanhemmaksi tulon siirtämisestä tai lapsettomuuden valinnasta. Tutkimukseni kuitenkin osoittaa, että vanhemmaksi tulo koetaan haastavana, jos pysyvä työsuhde ja riittävä toimeentulo tuntuvat saavuttamattomilta, Alakärppä toteaa.
Perheen perustamiseen liittyvä päätöksenteko on vaikeaa aikana, jota leimaa epävarmuus ja jossa toisaalta korostetaan yksilön vastuuta.
– Aikaamme leimaavat työttömyyden lisäksi monet epävarmuudet. Jaksamiseen liittyvät huolet ja ilmastonmuutos ovat niistä tärkeimpiä. Nämä epävarmuustekijät aiheuttivat huolta osassa nuoria naisia. Vastuu lapsesta tuntui liian suurelta.
Alakärppä näkee huolestuttavana kehityksen, jossa perheen perustamisesta tulisi vain tiettyjen ryhmien etuoikeus.
– Odotuksissa havaittiin eroja eri koulutustaustaisten ja elämäntilanteessa olevien nuorten naisten välillä. Pitkäaikaistyöttömien, toisen asteen koulutuksen omaavien naisten lapsettomuuden perusteluissa korostuivat kasvuympäristössä koetut vaikeudet ja jaksamiseen liittyvät syyt.
– Korkeakoulutettujen syyt liittyivät puolestaan uralla etenemiseen ja ilmastonmuutokseen. Kaikkia lapsettomuutta suunnittelevia naisia yhdisti kuitenkin lapsuudessa tai nuoruudessa koettu koulukiusaaminen, Alakärppä havaitsi.
Enemmistö haastatelluista näki kuitenkin työn ja lapsiperheen yhteensovittamisen mahdollisena, mitä tutkija pitää positiivisena. Odotukset lapsiperhe-elämästä olivat realistisia, mutta myönteisiä. Yhteiskuntapoliittisilla päätöksillä voidaan mahdollistaa työn ja perheen yhteensovittaminen ja kannustaa perheen perustamiseen.
–Yhteiskunnan tehtävänä on mahdollistaa näiden odotusten toteutuminen. Työelämään kiinnittymiseen, työn ja perheen yhteensovittamiseen ja erityisesti työttömien nuorten naisten elämäntilanteeseen ja hyvinvointiin tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota, Alakärppä toivoo.
KM Outi Alakärppä tutkii väitöstyössään suomalaisten nuorten naisten vanhemmaksi tulon sekä työn ja perheen yhteensovittamisen odotuksia. Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistuun tutkimukseen haastateltiin 30:tä lapsetonta, 18–27-vuotiasta naista. Yksilö- ja ryhmähaastattelujen lisäksi tutkimuksessa hyödynnetään Nuorisobarometri 2019 -kyselyaineistoa. Tutkimusta on rahoittanut Alli Paasikiven Säätiö.
Alkuperäisjulkaisu
Alakärppä, O., Sevón, E., & Rönkä, A. (2020). Perheen perustamisen odotukset nuorten lapsettomien naisten elämänkulussa. Yhteiskuntapolitiikka, 85(1), 5–16. Julkaisu on saatavilla osoitteessa http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202002115173
Lisätietoja:
Tohtorikoulutettava Outi Alakärppä, puh. 0408054827, outi.j.alakarppa@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenTiedottaja
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme