Säännöllinen liikunta ylläpitää ikääntyneiden liikkumismahdollisuuksia

Noin joka seitsemäs kotona-asuvista suomalaisista ikääntyneistä kokee tyydyttämätöntä liikunnantarvetta, joten kyse on melko yleisestä ilmiöstä. Iän myötä esimerkiksi toimintakyvyn tai terveyden heikkeneminen ja ympäristön esteet saattavat rajoittaa mahdollisuuksia liikkua. Tuoreen tutkimuksen mukaan myös vähäinen liikunta ja harvempi ulkona liikkuminen voivat lisätä riskiä tyydyttämättömän liikunnantarpeen kehittymiseen kahden vuoden seurannassa.
- Havaitsimme, että noin joka kolmannelle vain vähäisesti liikkuvalle ikääntyneelle kehittyi tyydyttämätön liikunnantarve. Sen sijaan, jos liikuntaa kertyi alkutilanteessa runsaammin, ainoastaan joka kymmenes raportoi tyydyttämätöntä liikunnantarvetta kahden vuoden seurannan aikana, tohtorikoulutettava Lotta Palmberg kertoo.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että liikkua kannattaa, vaikka toimintakyky olisi jo alkanut heikentyä. Tyydyttämättömän liikunnantarpeen riskiä lisäsi myös harvemmin ulkona liikkuminen verrattuna päivittäin ulkona liikkuviin niillä henkilöillä, joilla oli heikompi terveys.
- Kotoa ei välttämättä tarvitse poistua kovin kauas. Sekin, että lähtee ulos ja liikkuu päivittäin oman naapuruston alueella, on hyödyksi, Palmberg selventää.
Tyydyttämätön liikunnantarve tarkoittaa pahimmassa tapauksessa sitä, että ulkona ei päästä liikkumaan lainkaan, edes kauppakäynnin verran, jolloin elämä rajoittuu kotiin.
- Tutkimuksemme osoitti, että tilanteen kehittymiseen voi kuitenkin vaikuttaa, eli pysymällä liikkeessä ja käymällä ulkona päivittäin voit ylläpitää myös tulevia liikkumismahdollisuuksiasi, Palmberg kannustaa.
Kokemus tyydyttämättömästä liikunnantarpeesta ilmestyy monesti pian liikunnan ja ulkona liikkumisen vähentämisen jälkeen. Jos mahdollisuudet liikkua eivät parane, liikunnan määrä jää pysyvästi alhaiseksi ja mahdollisuudet heikkenevät entisestään.
- Mahdollisuuksia päivittäiseen ulkona liikkumiseen tulisi edistää ikääntyneillä henkilöillä terveydestä ja toimintakyvystä huolimatta. Esimerkiksi apuvälineiden tai ulkoilukaverin tuella päivittäistä ulkoilua voidaan helpottaa, Palmberg ehdottaa
Tutkimuksessa seurattiin kahden vuoden ajan 700 Jyväskylän seudulla asuvaa 75–90-vuotiasta henkilöä, jotka eivät alkutilanteessa kokeneet tyydyttämätöntä liikunnantarvetta.
Alkuperäisjulkaisu: Palmberg, L., Portegijs, E., Rantanen, T., Aartolahti, E., Viljanen, A., Hirvensalo, M., Rantakokko, M. Neighborhood mobility and unmet physical activity need in old age: a 2‐year follow‐up. Journal of Aging and Physical Activity, Ahead of Print. DOI: 10.1123/japa.2019‐0047.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tohtorikoulutettava Lotta Palmberg, lotta.m.palmberg@jyu.fi, 040 805 4823
Martta Walkertiedottaja
Puh:+358 40 8054717martta.a.walker@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme