Aivoliitto muistuttaa Aivoviikolla: AVH-kuntoutus pitää keskittää
Aivoliitto on laskenut, että AVH:n moniammatillinen kuntoutus edellyttää yksiköitä, joilla on vähintään 100 000 asukkaan väestöpohja. Kussakin yksikössä pitäisi olla vähintään kymmenen kuntoutuspaikkaa.
Aivoliitto perustelee keskittämistä sekä kustannuksilla että kansalaisten tasa-arvoisella kohtelulla.
"Alueelliset erot kuntoutuksessa ovat tällä hetkellä todella suuria. Etäkuntoutusmenetelmät paikkaavat tilannetta osin, mutta eivät riittävästi", toteaa Aivoliiton toiminnanjohtaja Tiina Viljanen.
Aivoinfarktin tai aivoverenvuodon saa vuosittain 25 000 suomalaista. Yhden sairastuneen kuukauden akuuttihoito ja -kuntoutus sairaalassa maksaa noin 19 400 euroa.
"Tämä on edullista verrattuna siihen, että AVH:n sairastaneen yhden vuoden laitoshoito maksaa ainakin 50 000 euroa", Viljanen painottaa.
AVH:n sairastaneista 80 prosenttia voisi kuntoutua kotona asuvaksi, jos he saisivat moniammatillista kuntoutusta. Suositusten mukaan kuntoutuksen pitää alkaa heti akuuttivaiheen jälkeen. Ikä ei saa olla kuntoutuksen este.
"Kuntoutuksen perustana pitää olla ihmisen aikaisempi toimintakyky ja on aivan kiistatonta, että myös ikäihminen hyötyy kuntoutuksesta. Kuntoutussuunnitelma tulee laatia kaikille ja sitä tulee myös noudattaa", tähdentää Aivoliiton asiantuntijalääkäri, neurologi Mika Koskinen.
Jos sairastunut ei saa intensiivistä, aluksi päivittäistä kuntoutusta, alkavat menot kasautua nopeasti. Vaikka laitoshoito vältettäisiin, kuntoutusta vaille jäänyt tarvitsee paljon palveluja, kuten kotisairaanhoitoa. Liian vähän kuntoutettu työikäinen ei pääse palaamaan töihin, jolloin menetetään verotuloja ja eläkemenot kasvavat. Ajokielto, puheen ja ajattelutoimintojen ongelmat sekä muut sairauden seurannaisvaikutukset voivat johtaa siihen, ettei ihminen pärjää ilman henkilökohtaista avustajaa. Pahimmillaan oireidensa ja kotinsa vangiksi jäänyt sairastunut alkaa kärsiä yksinäisyydestä ja mielenterveysongelmista.
Tiina Viljanen huomauttaa, että AVH:n hoitoa ja kuntoutusta resursoidaan Suomessa tällä hetkellä sattumanvaraisesti. "Meiltä puuttuu kattava AVH-rekisteri. Ajantasaista tietoa päätöksenteon tueksi ei ole."
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja antavat
Tiina Viljanen
Aivoliiton toiminnanjohtaja
tiina.viljanen@aivoliitto.fi
p. 040 833 1511
Mika Koskinen
Aivoliiton asiantuntijalääkäri, neurologi
mika.koskinen@outlook.com
p. 040 732 1900
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aivoliiton pidemmän aikavälin tavoite on, että kaikki Suomessa asuvat voivat elää mielekästä ja merkityksellistä elämää – mahdollisesta diagnoosista, vammasta tai sairaudesta huolimatta. Aivoliitto tarjoaa apua, tukea ja mahdollisuuden toimia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ihmisten aivoterveydestä ja hyvinvoinnista ja erityisesti henkilöille, joilla on kehityksellinen kielihäiriö tai jotka ovat sairastaneet aivoverenkiertohäiriön (AVH) sekä heidän läheisilleen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aivoliitto ry
Kutsu medialle: keskustelutilaisuudessa 23.5. kansallisen aivoterveysohjelman vieraana globaalisti tunnettu aivoterveyden tutkija ja edistäjä, lääketieteen tohtori Harris A. Eyre20.5.2024 10:14:03 EEST | Kutsu
Miksi aivoterveyden edistäminen on yhteiskunnallisesti tärkeää? Mitä tarkoitetaan käsitteellä Brain Capital? Tervetuloa osallistumaan kansallisen aivoterveysohjelman brunssitilaisuuteen torstaina 23.5. klo 10.30−12.00 Sokos Hotel Vaakunan 10. kerroksen kokoustilaan, Asema-aukio 2, Helsinki. Tilaisuuden alussa lääketieteen tohtori Harris A. Eyre alustaa Brain Capital -käsitteestä ja -ajattelusta, minkä jälkeen vapaata keskustelua ja kysymyksiä aiheesta.
Kutsu: Uniteemavuoden starttitilaisuus 15.3. klo 13–1513.3.2024 09:08:44 EET | Kutsu
Tervetuloa kansallisen aivoterveysohjelman uniteemavuoden starttitilaisuuteen perjantaina 15.3. klo 13–15. Tilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston Tiedekulmassa, ja sitä voi seurata myös etänä.
Aivoliitolle uusi strategia: Yhteiskunnassa huomioitava aivoterveys16.2.2024 10:44:33 EET | Tiedote
Aivoliiton strategian uutena näkökulmana on liiton rooli kaikkien Suomessa asuvien aivojen hyvinvoinnin edistäjänä. Myös vaikuttavuusperusteinen toimintatapa raamittaa Aivoliiton toimintaa lähivuosien aikana.
Digilaitteet osana koulupäivää -suositus helpottaa perusopetuksen arkea ─ pyöreän pöydän keskustelu 22.4.9.2.2024 10:30:27 EET | Tiedote
Osana kansallisen aivoterveysohjelman toimeenpanoa Aivoliitto yhteistyökumppaneineen valmistelee Digilaitteet osana koulupäivää -suositusta perusopetukseen. Tavoitteena on saada valtakunnallinen suositus perusopetuksen käyttöön hyvissä ajoin ennen lukuvuoden 2024−2025 alkua.
Kännykän käytön vähentämisellä tähdätään parempaan aivoterveyteen Arabian peruskoulussa25.8.2023 08:48:25 EEST | Tiedote
Arabian peruskoulu Helsingissä on aloittanut pilottiyhteistyön Aivoliiton koordinoiman kansallisen aivoterveysohjelman, Lastensuojelun Keskusliiton sekä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Yhteistyön tavoitteena on oppilaiden hyvinvoinnin ja aivoterveyden tukeminen muun muassa kännykän käytön vähentämisen kautta. — Koulussa oppitunneilla rajoitetaan puhelimen käyttöä ja välitunneilla tarjotaan vaihtoehtoista, ilman puhelinta toteutettavaa tekemistä, toteaa Arabian peruskoulun rehtori Mari Suokas-Laaksonen. Yhteistyö alkoi elokuun 2023 lopussa koko koulun vanhempainillalla, jossa tarjottiin tietoa lasten ja nuorten aivojen kehittymisestä ja aivojen suojelun merkityksestä. Älypuhelinten lisääntynyt käyttö sekä jo esillä olo häiritsee tutkitusti lasten ja nuorten keskittymistä ja vaikeuttaa oppimista sekä kuormittaa aivoja. — Tunnesäätely ja pitkäjänteisyyden vahvistuminen ovat lapsilla ja nuorilla vasta kehittymässä. Aivot eivät pysty käsittelemään sitä määrää informaatiota ja välitöntä palkit
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme