Makrovakauspäätös: Finanssivalvonnan johtokunta laskee luottolaitosten pääomavaatimuksia
- Koronaviruspandemia on heikentänyt merkittävästi taloustilannetta ja finanssisektorin toimintaedellytyksiä Suomessa. Finanssivalvonnan johtokunta ilmoitti 15.3. käynnistäneensä työn kansallisen päätöksenteon piiriin kuuluvien pääomavaatimusten tason pikaiseksi tarkistamiseksi. Nyt tehdyllä päätöksellä johtokunta lisää merkittävästi suomalaisten pankkien kykyä myöntää luottoja kotitalouksillle ja yrityksille, johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen toteaa.
Finanssivalvonnan tekemä päätös lisää suomalaisten pankkien luotonantokykyä arviolta 52 mrd. eurolla. Tämä yhdessä muiden maiden makrovakausvalvojien päätösten kanssa lisää laskennallista luotonantokapasiteettia suomalaisille yrityksille ja kotitalouksille arviolta 30 mrd. eurolla. Päätösten todelliset vaikutukset riippuvat luottolaitosten omista toimenpiteistä. Finanssivalvonta seuraa tarkasti, että pankit kohdistavat kevennykset talouskriisin vaikutusten lieventämiseen eivätkä ne kanavoidu osinkojen tai tulospalkkioiden maksuun.
Rakenteelliset makrovakauspuskurit on asetettu ensi sijassa pankkisektorin vakavien ongelmien varalle kriisitilanteissa. Nykyisissä erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa puskureita on kuitenkin perusteltua alentaa, jotta luottolaitosten kyky myöntää luottoja erityisesti yrityssektorille ei heikkenisi. Rahoitusjärjestelmän toiminnan varmistamiseksi luottolaitossektorin riskinkantokyky on tärkeää säilyttää riittävänä myös jatkossa.
Nyt tehdyt päätökset edistävät samalla sujuvaa siirtymistä ns. pankkipaketin myötä ensi vuoden alussa muuttuvaan sääntelyyn. Päätöksissä on myös huomioitu Euroopan keskuspankin tuleva luottolaitoskohtaisia makropuskureita koskeva ohjeistus sekä näiden vaatimusten oikeasuhtaisuus. Päätös on alustava, ja lopullinen päätös tehdään EU-sääntelyssä esitettyjen menettelyjen jälkeen.
Asetetuista lisäpääomavaatimuksista vain korkeampi on sitova alla olevan taulukon mukaisesti:
Nordea | OP Ryhmä | Kuntarahoitus | Muu luottolaitos | |
G-SII/B -laitosten lisäpääomavaatimus | - |
- |
- | - |
O-SII -laitosten lisäpääomavaatimus | 2,0 % (2,0 %) | 1,0 % (2,0 %) | 0,5 % (0,5 %) | - |
Järjestemäriskipuskuriin perustuva lisäpääomavaatimus | 0 % (3,0 %) | 0 % (2,0 %) | 0 % (1,5 %) | 0 % (1,0 %) |
Sitova lisäpääomavaatimus | 2,0 % (3,0 %) | 1,0 % (2,0 %) | 0,5 % (1,5 %) | 0 % (1,0 %) |
Taulukossa on esitetty johtokunnan päätöksen mukaiset lisäpääomavaatimukset (suluissa nyt voimassa olevat vaatimukset).
Finanssivalvonnan johtokunta päätti kokouksessaan myös, että pankeille ja muille luottolaitoksille ei aseteta muuttuvaa lisäpääomavaatimusta ja että muiden kuin ensiasunnonostajien lainakatto säilyy 85 prosentissa johtokunnan aiemman päätöksen mukaisesti.
Finanssivalvonnan johtokunta arvioi vuosineljänneksittäin lyhyen ja pitkän aikavälin riskejä Suomen rahoitusjärjestelmän vakaudelle. Tarvittaessa johtokunta voi tiukentaa tai keventää vakautta edistäviä nk. makrovakausvälineitä. Johtokunta päättää neljännesvuosittain muuttuvan lisäpääomavaatimuksen ja asuntolainojen enimmäisluototussuhteen suuruuksista. Järjestelmäriskipuskurin ja kansallisesti merkittävien luottolaitosten lisäpääomavaatimusten (nk. O-SII puskureiden) tasot tarkistetaan vuosittain. Tilanteen niin vaatiessa johtokunta voi tehdä tarvittavat päätökset myös näistä aikatauluista poikkeavalla tavalla.
Liitteet
Muut liitteet julkaistaan 18.3. Finnanssivalvonnan verkkopalvelussa.
- Johtokunnan päätös makrovakausvälineiden soveltamisesta (pdf)
- Johtokunnan alustava päätös luottolaitosten lisäpääomavaatimusten alentamisesta (pdf)
- Finanssivalvonnan johtajan lausunnolle lähetetty esitys makrovakausvälineiden soveltamisesta (pdf)
- Finanssivalvonnan johtajan lausunnolle lähetetty esitys luottolaitosten lisäpääomavaatimusten alentamisesta (pdf)
- Lausunnot johtajan esityksestä makrovakausvälineiden soveltamisesta (pdf)
- Suomen Pankki
- Valtiovarainministeriö
- Sosiaali- ja terveysministeriö
- Lausunnot johtajan esityksestä luottolaitosten lisäpääomavaatimusten alentamisesta (pdf)
- Suomen Pankki
- Valtiovarainministeriö
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marja Nykänen, Finanssivalvonnan johtokunnan puheenjohtaja, puhelin 09 183 2007
Tietoja julkaisijasta
Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta
Regleringen av kryptotillgångstjänster skärptes i och med MiCA-förordningen – konsumenterna bör fortfarande vara vaksamma3.4.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
EU:s förordning om marknader för kryptotillgångar (MiCA) tillämpas nu fullt ut, vilket skärper regleringen av kryptotillgångstjänster och harmoniserar marknadsföringen. Övergångsperioden i Finland hör till de kortaste i Europa. Konsumenterna bör fortfarande vara på sin vakt när de köper tjänster, eftersom MiCA-förordningen inte avlägsnar alla risker som hänför sig till kryptotillgångar. Finansinspektionen behandlade aktuella tillsynsteman på sin presskonferens på torsdagen.
Kryptovarapalveluiden sääntely kiristyi MiCA-asetuksen myötä – kuluttajien edelleen syytä olla tarkkana3.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
EU:n kryptovaramarkkinoita koskevan asetuksen (MiCA) täysimääräinen soveltaminen on alkanut, mikä tiukentaa kryptovarapalveluiden sääntelyä ja yhtenäistää markkinoita. Suomessa siirtymäaika on yksi lyhyimmistä Euroopassa. Kuluttajien on edelleen syytä olla tarkkana palveluita hankkiessaan, sillä MiCA-asetus ei poista kaikkia kryptovaroihin liittyviä riskejä. Finanssivalvonta kävi läpi ajankohtaisia valvontateemoja lehdistötilaisuudessaan torstaina.
Requirements for crypto-asset services have tightened with the MiCA Regulation – consumers still need to be careful3.4.2025 10:00:00 EEST | Press release
The full application of the EU Regulation on Markets in Crypto-Assets (MiCA) has begun, tightening regulation of crypto-asset services and harmonising the market. Finland has one of the shortest transitional periods in Europe. Consumers still need to be careful when purchasing services, as the MiCA Regulation does not eliminate all the risks associated with crypto-assets. The Financial Supervisory Authority (FIN-FSA) reviewed topical supervisory themes at its press conference on Thursday.
Muistutuskutsu: Finanssivalvonnan lehdistötilaisuus torstaina 3.4. finanssisektorin tilasta ja riskeistä – erityisteemoina kiinteistöriskit, rahastosektori sekä kryptovarapalveluiden valvonta1.4.2025 08:50:00 EEST | Kutsu
Kutsumme median edustajat ajankohtaistilaisuuteen, jossa käsittelemme erityisesti kiinteistösektorin riskien näkymistä valvonnassa, rahastosektorin tilannetta sekä alkavaa kryptovarapalveluiden valvontaa. Tilaisuudessa käydään läpi myös finanssisektorin taloudellista tilaa ja riskejä eri valvontasektoreilla.
Kutsu medialle: Finanssivalvonnan lehdistötilaisuus torstaina 3.4. finanssisektorin tilasta ja riskeistä – erityisteemoina kiinteistöriskit, rahastosektori sekä kryptovarapalveluiden valvonta27.3.2025 10:00:00 EET | Kutsu
Kutsumme median edustajat ajankohtaistilaisuuteen, jossa käsittelemme erityisesti kiinteistösektorin riskien näkymistä valvonnassa, rahastosektorin tilannetta sekä alkavaa kryptovarapalveluiden valvontaa. Tilaisuudessa käydään läpi myös finanssisektorin taloudellista tilaa ja riskejä eri valvontasektoreilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme