Finanssivalvonta

Kryptovarapalveluiden sääntely kiristyi MiCA-asetuksen myötä – kuluttajien edelleen syytä olla tarkkana

Jaa

EU:n kryptovaramarkkinoita koskevan asetuksen (MiCA) täysimääräinen soveltaminen on alkanut, mikä tiukentaa kryptovarapalveluiden sääntelyä ja yhtenäistää markkinoita. Suomessa siirtymäaika on yksi lyhyimmistä Euroopassa. Kuluttajien on edelleen syytä olla tarkkana palveluita hankkiessaan, sillä MiCA-asetus ei poista kaikkia kryptovaroihin liittyviä riskejä. Finanssivalvonta kävi läpi ajankohtaisia valvontateemoja lehdistötilaisuudessaan torstaina.

EU:n kryptovaramarkkinoita koskevan asetuksen soveltaminen alkoi täysimääräisesti 30. joulukuuta 2024. Asetus edellyttää kryptovarapalvelun tarjoajia noudattamaan ensi kertaa monia rahoitusmarkkinoilla vakiintuneita vaatimuksia, kuten johdon pätevyyteen, omiin varoihin, tietojen läpinäkyvyyteen ja tietoturvaan liittyviä sääntöjä. Vaikka MiCA-asetus on nyt virallisesti voimassa, markkinoilla jo toimiville yrityksille on myönnetty siirtymäajat, jotka vaihtelevat eri puolilla Eurooppaa. Suomessa sovellettava kuuden kuukauden siirtymäaika on yksi lyhyimmistä, kun monissa muissa maissa siirtymäajat kestävät 12–18 kuukautta.

– Tämä tarkoittaa, että kryptovaroja tai -palveluita Suomen ulkopuolelta hankkivien kuluttajien on syytä olla tarkkana, sillä sääntelyvaatimusten taso vaihtelee merkittävästi maiden välillä siirtymäaikana. Kuluttajien on myös tärkeää huomioida, ettei MiCA tarjoa suojaa EU:n ja ETAn ulkopuolelta hankittuihin palveluihin. Jos hankkii kryptoja EU:n ulkopuolelta, voi sääntely olla hyvin kirjavaa, Finanssivalvonnan johtaja Tero Kurenmaa toteaa.

Kryptovaroihin liittyvät riskit, kuten arvon voimakas vaihtelu, huijaukset ja tietoturvauhat, ovat edelleen merkittäviä. MiCA ei myöskään velvoita palveluntarjoajia arvioimaan palveluiden tai tuotteiden soveltuvuutta asiakkaille, eikä toiminta kuulu sijoittajien korvausrahaston piiriin.

Kahdeksan toimilupahakemusta Fivalle

Rekisteröityjä virtuaalivaluutan tarjoajia on ollut Suomessa 13. Jos rekisteröidyt virtuaalivaluutan tarjoajat haluavat jatkaa toimintaansa 30.6. jälkeen, niiden on saatava MiCA-asetuksen mukainen kryptovarapalvelun tarjoajan toimilupa. Finanssivalvonta on vastaanottanut MiCA-toimilupahakemuksen kryptovarapalvelun tarjoajaksi kahdeksalta yhtiöltä. Hakemusten käsittely on edelleen käynnissä.

– On syytä muistaa, ettei MiCA-asetus poista kaikkia kryptovaroihin liittyviä riskejä, kuten kyberturvallisuuteen liittyviä huolia ja voimakasta arvonvaihtelua. Meille saapuvista kryptovaroja koskevista yhteydenotoista suuri osa koskee huijauksia. Hankintapäätöstä ei edelleenkään kannata tehdä tarkistamatta palveluntarjoajan taustoja ja päätöstä tulee pystyä harkitsemaan ajan kanssa, kertoo toimistopäällikkö Maria Rekola.

Kymmenen rahastoa joko rajoittanut tai keskeyttänyt lunastukset

Kryptovaratoimijoiden valvontaa käytiin läpi Finanssivalvonnan lehdistötilaisuudessa 3. huhtikuuta. Tilaisuudessa kuultiin myös katsaus rahastosektorin kehityksestä. Suomalaisten rahastojen nettoarvo oli vuoden 2024 lopussa 205 miljardia euroa. Erityisesti kiinteistörahastoilla viime vuosi on ollut haastava, nettolunastukset ja arvonmuutokset olivat negatiivisia vuonna 2024. Avoimet kiinteistörahastot ovat vuodesta 2023 alkaen harventaneet rahastojen aukioloaikoja lunastuksille ja laajentaneet likviditeetinhallintavälineiden käyttöä. Rahastojen likviditeettitilanteen heikennyttyä yhteensä kymmenen rahastoa on joko rajoittanut tai keskeyttänyt lunastukset.

–  Finanssivalvonnan tehtävänä on rahastovalvonnassa huolehtia sekä sijoittajansuojasta, niin lunastajien kuin jäljelle jäävien osuudenomistajien kannalta, että markkinoiden vakaudesta. Keskitymme tänä vuonna valvonnassamme erityisesti likviditeetinhallintaan ja stressitesteihin, vieraan pääoman käyttöön sekä arvostukseen. Lisäksi EU-tasolla on valmisteilla uutta sääntelyä, toteaa toimistopäällikkö Marko Hovi.

Muita ajankohtaisaiheita Finanssivalvonnan torstaisessa lehdistötilaisuudessa olivat pankkien kiinteistösektorin riskit ja valvottavien taloudellinen tilanne ja riskit.

Yhteystiedot

Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5030 arkisin klo 9–16.

Liitteet

Tilaisuuden esitysmateriaali

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta

Muistutuskutsu: Finanssivalvonnan lehdistötilaisuus torstaina 3.4. finanssisektorin tilasta ja riskeistä – erityisteemoina kiinteistöriskit, rahastosektori sekä kryptovarapalveluiden valvonta1.4.2025 08:50:00 EEST | Kutsu

Kutsumme median edustajat ajankohtaistilaisuuteen, jossa käsittelemme erityisesti kiinteistösektorin riskien näkymistä valvonnassa, rahastosektorin tilannetta sekä alkavaa kryptovarapalveluiden valvontaa. Tilaisuudessa käydään läpi myös finanssisektorin taloudellista tilaa ja riskejä eri valvontasektoreilla.

Kutsu medialle: Finanssivalvonnan lehdistötilaisuus torstaina 3.4. finanssisektorin tilasta ja riskeistä – erityisteemoina kiinteistöriskit, rahastosektori sekä kryptovarapalveluiden valvonta27.3.2025 10:00:00 EET | Kutsu

Kutsumme median edustajat ajankohtaistilaisuuteen, jossa käsittelemme erityisesti kiinteistösektorin riskien näkymistä valvonnassa, rahastosektorin tilannetta sekä alkavaa kryptovarapalveluiden valvontaa. Tilaisuudessa käydään läpi myös finanssisektorin taloudellista tilaa ja riskejä eri valvontasektoreilla.

Stark kapitaltäckning och solvens skyddar den finansiella sektorn mot risker – osäkerheten inom ekonomin och på finansmarknaden har ökat19.3.2025 09:45:00 EET | Pressmeddelande

Trots den svåra omvärlden var kapitaltäckningen och solvensen inom den finansiella sektorn i Finland alltjämt stark förra året. Banksektorns kapitaltäckningsgrad var nästan oförändrad och låg över det europeiska genomsnittet. Inom arbetspensionssektorn stärktes solvensnivån från året innan, samtidigt som liv- och skadeförsäkringssektorernas solvens var på en fortsatt god nivå. Inom fondsektorn i Finland nådde kapitalet ett nytt rekord, men utmaningarna för de öppna fastighetsfonderna kvarstår. De geopolitiska riskerna och ett utbrett handelskrig utgör alltjämt ett hot för uppsvinget inom ekonomin och ökar osäkerheten på finansmarknaden.

Vahva vakavaraisuus suojaa finanssisektoria riskeiltä – epävarmuus lisääntynyt taloudessa ja rahoitusmarkkinoilla19.3.2025 09:45:00 EET | Tiedote

Toimintaympäristön vaikeudesta huolimatta Suomen finanssisektorin vakavaraisuus säilyi viime vuonna vahvana. Pankkisektorin vakavaraisuussuhteet pysyivät lähes ennallaan ja eurooppalaista keskitasoa korkeampina. Työeläkesektorin vakavaraisuusaste vahvistui vuoden takaisesta, samalla kun henki- ja vahinkovakuutussektorien vakavaraisuus säilyi hyvällä tasolla. Suomen rahastosektorilla pääomat kasvoivat uuteen ennätyslukemaan, mutta avoimien kiinteistörahastojen tilanne on edelleen haastava. Geopoliittiset riskit ja kauppasodan laajeneminen uhkaavat edelleen piristyvää taloutta ja lisäävät epävarmuutta rahoitusmarkkinoilla.

Strong capital position protects the financial sector from risks – increased uncertainty in the economy and financial market19.3.2025 09:45:00 EET | Press release

Despite the challenging operating environment, the solvency of the Finnish financial sector remained strong in 2024. The banking sector's capital ratios remained virtually unchanged and higher than the European average. The employee pension sector's solvency ratio strengthened from the previous year, and the solvency of the life and non-life insurance sectors remained good. In Finland's fund sector, capital figures reached a new record, but the situation of open-end real estate funds is still challenging. Geopolitical risks and the spreading of the trade war continue to threaten the pick-up in the economy and are increasing uncertainty in the financial markets.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye