
Foodservice-tukkukauppojen myynti romahtanut koronakriisissä matkailu- ja ravintola-alan sulkemisen myötä
Foodservice-tukkukauppa vastaa vähittäiskaupan ulkopuolisesta tavaranvälityksestä. Suurimmat asiakasryhmät ovat ravintoloiden, kahviloiden ja hotellien lisäksi suurkeittiöt esimerkiksi koulu- ja työpaikkaruokaloissa, sairaaloissa ja muissa julkishallinnon laitoksissa.
Vaikka itse foodservice-tukkujen toimintaa ei ole poikkeusolojen takia rajoitettu, matkailu- ja ravintola-alan merkittävät rajoitukset vaikuttavat niihin välittömästi. Myyntisaatavia jää tuloutumatta ja tulevat konkurssit tuovat luottotappioita. Lisäksi erilaisten yleisötapahtumien peruuntumisilla on huomattava vaikutus tukkuihin vielä pitkälle kesään. Alan toimitusketjuille tukitoimet ovat välttämättömiä.
Koronavirusepidemian aiheuttama ravintoloiden ja hotellien sekä esimerkiksi koulujen ja päiväkotien sulkeminen on nopeasti hävittänyt valtaosan alan liiketoiminnasta, asiakaskunnasta riippuen 60–80 prosenttia. Vaikutukset foodservice-alihankintaketjuun ovat olleet yhtä dramaattiset. Take away -palvelut ja muut ruoan kuljetuspalvelut eivät korvaa menetettyä liiketoimintaa.
Sopeuttaminen aloitettu, tukitoimia tarvitaan
Foodservice-tukuissa sopeuttamistoimet on jo aloitettu ja työtä tehdään tässä vaiheessa hävikin pienentämiseksi. Toimitusketjut pyritään pitämään käynnissä, mutta jos varastoja joudutaan romahtaneen kysynnän takia ajamaan alas ja olemassa olevia kuljetus- ja toimitussopimuksia katkaisemaan, vaatii toimintojen palauttaminen ennalleen uusia neuvotteluja eikä tule käymään käden käänteessä.
- Pidämme tärkeänä nopeita tukitoimia etenkin asiakaskunnallemme. Laajan matkailu- ja ravintolasektorin toimitusketjua ei saa päästää katkeamaan. Alan uudelleenkäynnistäminen akuutin kriisin jälkeen tarvitsee ehdottomasti toimivan foodservice-tukkuportaan, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n foodservice-tukkukaupparyhmän puheenjohtaja Juha Mattila.
Foodservice-tukkukauppa on tärkeä osa huoltovarmuustoimintaa
Vaikeassa markkinatilanteessakin foodservice-tukut tekevät parhaansa palvellakseen yhteiskunnalle välttämätöntä ruokahuoltoa esimerkiksi sairaaloissa, vanhuspalveluissa ja päiväkodeissa.
- Tukuilla on myös tärkeä asema Suomen huoltovarmuusorganisaatiossa. Foodservice-tukkukauppaa tarvitaan sekä kriisin aikana että sen jälkeen, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto muistuttaa.
Lisätiedot:
Kari Luoto, toimitusjohtaja, Päivittäistavarakauppa ry, p. 0400 688 708
Juha Mattila, toimialajohtaja, Wihuri Oy Aarnio/Metro, Päivittäistavarakauppa ry:n foodservice-tukkukaupparyhmän puheenjohtaja, p. 040 589 3274
Päivittäistavarakauppa ry:hyn kuuluvat laajan valikoiman yleistukut ovat Heinon Tukku Oy, Kespro Oy, Meira Nova Oy, Suomen Palvelutukkurit Oy ja Wihuri Oy Aarnio/Metro. Vuonna 2018 yritysten liikevaihto oli yhteensä 2,1 miljardia euroa. Päivittäin joka toinen suomalainen käyttää foodservice-tukkukaupan yritysten palveluita ruokaillessaan ravintoloissa, kahviloissa tai työpaikka- ja kouluruokaloissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kari Luoto, toimitusjohtaja, Päivittäistavarakauppa ry, p. 0400 688 708
Juha Mattila, toimialajohtaja, Wihuri Oy Aarnio/Metro, Päivittäistavarakauppa ry:n foodservice-tukkukaupparyhmän puheenjohtaja, p. 040 589 3274
Tietoja julkaisijasta
Päivittäistavarakauppa ry (PTY) on päivittäistavara- ja tavaratalokaupan sekä foodservice-tukkukaupan edunvalvoja elinkeinopoliittisessa päätöksenteossa. Päivittäistavarakauppa ry kehittää myös toimialan yhteisiä, tehokkuutta ja yhteiskuntavastuun toteutumista edistäviä ei-kilpailullisia toimintamalleja sekä yhteistyötä koko arvoketjussa. Poikkeusolojen elintarvikehuoltoa kehitetään huoltovarmuuden valtakunnalliseen organisaatioon kuuluvan kauppa- ja jakelupoolin kautta.
Päivittäistavarakaupan, tavaratalokaupan ja foodservice-tukkukaupan yritykset työllistävät suoraan ja välillisesti yli 80 000 henkilöä ja investoivat Suomeen vuosittain satoja miljoonia euroja. Vuonna 2019 päivittäistavaroiden myynti oli yli 18,6 miljardia euroa.
Päivittäistavarakauppa ry:n jäseniä ovat Heinon Tukku Oy, Kesko Oyj, Lidl Suomi Ky, Minimani, M Itsenäiset Kauppiaat Oy, R-kioski Oy, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK, Suomen Palvelutukkurit Oy, Tokmanni-konserni ja Wihuri Oy sekä K-kauppiasliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Päivittäistavarakauppa ry
Härkäviikoista pääsiäispyhiin – mitä alkuvuonna ostettiin?5.5.2021 06:09:09 EEST | Tiedote
Rauhallisen tammikuun jälkeen päivittäistavarakaupan alkuvuotta piristivät kotimaassa vietetyt talvilomaviikot ja pääsiäinen. Tuoteryhmäkohtainen myyntitilasto kertoo päivittäistavaramyynnin kasvun jatkuneen (+5,2 %). Tuoreiden vihannesten myynnin kasvu oli edelleen vahvaa (+11 %).
Hyödynnä laajoja aukioloaikoja pääsiäisen ruokaostoksilla28.3.2021 09:50:00 EEST | Tiedote
Päivittäistavarakaupan yritykset kehottavat kuluttajia tekemään pääsiäisen ruokaostokset ajoissa. Näin voidaan välttää pahimpia ruuhkia ja varmistaa turvallinen asiointi myös pääsiäispyhien aikaan.
Rakasta joka murua: Ruokahävikin vähentäminen ja biojätteen lajittelu kunniaan kaupassa ja kotona1.3.2021 07:10:00 EET | Tiedote
Ruokahävikin vähentäminen ja kierrätyksen tehostaminen ovat päivittäistavarakaupan arkea. Tällä viikolla kaupan työtä näissä asioissa nostetaan esiin osana Rakasta joka murua -kampanjaa. Kampanjan tavoitteena on kannustaa toimiin, joilla hillitään hävikkiä ja parannetaan biojätteen lajittelua.
Koronavuonna 2020 vihannekset valloittivat ostoskorin5.2.2021 00:30:00 EET | Tiedote
Poikkeuksellinen vuosi veti ruokakaupan myynnin jyrkkään nousuun. Eniten kasvoi vihannesten myynti. Lihatuotteista eniten kasvoi naudanlihan myynti, mihin vaikutti voimakkaasti ruokailun siirtyminen ravintoloista kotikeittiöihin. Myös erilaiset säilyvät tuotteet tekivät kauppansa kiivaaseen tahtiin.
Vältä ruuhkahuiput, hoida joulun hankinnat hyvissä ajoin27.11.2020 05:30:00 EET | Tiedote
Päivittäistavarakaupan yritykset toivovat, että kuluttajat jakaisivat jouluostostensa teon pidemmälle ajalle. Näin voidaan välttää pahimpia ruuhkia ja varmistaa turvallinen asiointi heikkenevästä koronatilanteesta huolimatta.