Oulun yliopisto perustaa kääntäjäkoulutuksen meänkielen ja kveenin säilyttämiseksi
![Dosentti Niina Kunnas Oulun yliopistosta on mukana pohjoismaisten vähemmistökielten elvyttämishankkeissa. Kuva: Mikko Törmänen](/data/images/00504/d466fd35-beef-4e8a-8186-60732aa1de7f-w_720.jpg)
Saamen kielten ohessa Pohjoismaissa on lukuisia vähemmistökieliä, joita ei ole määritelty alkuperäiskansan kieliksi, mutta jotka on tunnustettu lainsäädännössä. ”Selvästi uhanalaisin näistä on kveeni. Pohjois-Norjassa kveeniä voidaan opettaa kouluissa ja sitä näkee esimerkiksi tiekylteissä norjan ja saamen rinnalla, mutta sen puhujia on arviolta vain pari tuhatta”, suomen kielen dosentti Niina Kunnas kertoo.
Kveenin ja meänkielen oikeuksien toteutumista haittaa se, ettei niillä ole ainuttakaan auktorisoitua kääntäjää, jonka osaamista voisi hyödyntää virallisissa yhteyksissä. Kääntäjiä on vähän eikä monellakaan ole käännösalan koulutusta.
Tilannetta pyritään parantamaan vuonna 2021 Oulun yliopiston järjestämällä kveenin ja meänkielen kääntäjäkoulutuksella. Kummallekaan kielelle ei ole aiemmin koulutettu kääntäjiä, joten osallistujia odotetaan kymmenittäin.
Niina Kunnas johtaa myös hanketta, jossa tuotetaan ensimmäinen meänkielen korpus, sähköisesti käytettävä kielitieteellinen hakukanta. Valmis korpus tulee Kielipankkiin tutkijoiden vapaaseen käyttöön.
Kieli on ajattelun ja identiteetin perusta
Mitä enemmän kielistä tehdään tutkimusta, sitä paremmat mahdollisuudet niillä on elpyä. ”Kielen elvyttäminen edellyttää muun muassa oppimateriaalia, eikä sitä voi tuottaa ilman tutkimusta”, Kunnas toteaa.
1700-luvulla Pohjois-Norjaan muuttaneiden pohjoissuomalaisten murteista juontuvaa kveeniä elvytetään muun muassa kielipesien ja Kveeni-instituutin voimin. Toisella peräpohjalaisvaikutteisella vähemmistökielellä, Tornionjokilaakson meänkielellä on puolestaan kymmeniätuhansia puhujia, ja sitä halutaan vaalia.
”Ruotsissa meänkielellä tehdään radio-ohjelmaa, ja sillä on virallinen asema viidessä kunnassa. Esimerkiksi meänkielistä opetusta ei kuitenkaan pystytä aina järjestämään, ja vanhemmat ovatkin kampanjoineet sen puolesta”, Kunnas kertoo.
Vielä 1960-luvulla vähemmistökieliä väheksyttiin Pohjoismaissa. ”Pahin tilanne oli yleisten koulujärjestelmien synnyn aikaan, kun lapsia vietiin syrjäseuduilta kouluasuntoloihin ja pakotettiin luopumaan omasta kielestään. Se on ollut lähihistorian suurimpia traumoja vähemmistökielten puhujille.”
Saamenkielinen perusopetus alkoi Suomessa 1970-luvun puolivälissä, ja nykyisin saamen eri muodoilla on virallinen alkuperäiskansan kielen asema niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassakin.
”Se tuo oikeuden saada viranomaispalveluja ja opetusta omalla kielellä. Lisäksi saamen kielten elvytys saa paljon tukea. Parhaiten voi pohjoissaame, mutta esimerkiksi koltansaame Suomessa ja eteläsaame Ruotsissa ovat erittäin uhanalaisia.”
”Kieli ei ole pelkkä ajattelun ja kommunikaation väline, vaan ihmisen ajattelun ja identiteetin perusta. Monet vähemmistökieliset kokevat, etteivät kykene ilmaisemaan itseään hyvin valtakielellä. Ja kaksikielisen ihmisen vanhetessa käy usein niin, että toisena opittu kieli unohtuu ja jäljelle jää vain äidinkieli.”
Vähemmistökielen käyttö voi olla terveyden ja hengenkin kannalta ratkaisevaa. ”On pohdittu, ovatko maahanmuuttajat saaneet koronatietoa ja -ohjeita riittävästi omalla kielellään. Asiaan havahduttiin myöhään, mutta nyt tietoa tarjotaan esimerkiksi arabiaksi ja somalin kielellä.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yliopistonlehtori, dosentti Niina Kunnas, p. 0294 483476, niina.kunnas@oulu.fi
Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede.
Kuvat
![Dosentti Niina Kunnas Oulun yliopistosta on mukana pohjoismaisten vähemmistökielten elvyttämishankkeissa. Kuva: Mikko Törmänen](/data/images/00504/d466fd35-beef-4e8a-8186-60732aa1de7f-w_240.jpg)
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Innovatiivinen yhdistelmä terästä ja puuta vie rakennusteollisuutta uudelle tasolle – Pohjois-Pohjanmaalta vauhtia vähähiilisiin ratkaisuihin13.2.2025 10:52:48 EET | Tiedote
Puunkäyttö on lisääntynyt globaalisti etenkin suurissa rakennushankkeissa, mikä on kasvattanut tarvetta kehittää puutuotteita ja niiden asentamista entistä ympäristöystävällisemmin. Pohjois-Pohjanmaalla toimiva konsortio on saanut lähes 700 000 euron EU-rahoituksen hankkeelle, jossa hyödynnetään alueella kehitettyjen ultralujien terästen hyviä ominaisuuksia puutuotteiden kehittämiseksi niin, että niiden soveltuvuus eri käyttökohteisiin lisääntyy ja hiilijalanjälki pienenee.
Tekoäly 6G-kehityksessä: suunta ja tarkoitus12.2.2025 06:46:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-tutkimusohjelma julkaisi maailmassa ensimmäisenä useiden kymmenien asiantuntijoiden yhdessä työstämän 6G White Paper -artikkelin jo vuonna 2019. Sarja täydentyi parina seuraavana vuonna useilla eri osa-alueita käsittelevillä kirjoituksilla. Yhteensä tieteellisiä visiointeja on ladattu yli miljoona kertaa. Juuri julkaistu sarjan neljästoista osa keskittyy tekoälyyn.
Hammashoitopelko jää usein tunnistamatta suun terveydenhuollossa11.2.2025 06:45:00 EET | Tiedote
Hammashoitopelon tunnistamisessa ja pelkäävien potilaiden hoidossa on vielä paljon tehtävää suun terveydenhuollossa. Oulun yliopiston väitöstutkimuksen mukaan hammaslääkärit eivät tunnistaneet yli 15-vuotiaiden potilaiden hammashoitopelkoa päivystysluonteisilla käynneillä, vaikka joka kymmenes potilas kärsi voimakkaasta pelosta. Tutkimus osoitti, että jo lapsuudessa aloitettu hammashoitopelon huomioiminen on tehokasta. Myös kaverikoiran läsnäolo voi lievittää pelkoa. Hammaslääketieteen lisensiaatti Taina Kankaala väittelee aiheesta 14. helmikuuta.
Naisten minäpystyvyydessä parannettavaa – Oulun korkeakoulut vahvistavat naisten rohkeutta yrittäjyyteen ja johtajuuteen10.2.2025 08:42:00 EET | Tiedote
Tuoreen selvityksen mukaan naisten osuus Suomen yritysjohtajista on kasvussa, mutta silti vain harva nainen yltää toimitusjohtajaksi. Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu kannustavat koulutuksen avulla korkeasti koulutettuja naisia etenemään urallaan vaativampiin tehtäviin.
Oulun yliopistossa kehitetään uraauurtavaa teknologiaa sairauksien varhaiseen tunnistamiseen10.2.2025 06:45:00 EET | Tiedote
Oulun yliopistossa kehitetään uudenlaista biosensoriteknologiaa, joka voi mullistaa sairauksien varhaisen diagnostiikan ja hoidon tulevaisuudessa. Professori Caglar Elbukenin johtama monitieteinen tutkimushanke, Uuden sukupolven molekyylisensorit, on saanut Jane ja Aatos Erkon säätiöltä lähes miljoonan euron rahoituksen kolmivuotiseen tutkimustyöhön.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme