
Lahjoita puhetta -kampanja kerää puhetta suomenkielisen tekoälyn kehitykseen

Meneekö hermot chattirobotin kanssa, ymmärsikö Siri sanasi väärin, onko verkossa asiointi mummosi pahin painajainen?
Tänään alkava Lahjoita puhetta -kampanja auttaa tutkijoita ja sovelluskehittäjiä kehittämään yhä paremmin toimivaa suomenkielistä tekoälyä ja puheentunnistusta, joka ymmärtää sanojamme – olimme sitten savolaisia, stadilaisia tai vasta opettelemassa suomen kieltä. Hankkeen taustalla ovat Yle, Helsingin yliopisto ja Valtion kehitysyhtiö Vake Oy. Kampanjaan haastetaan mukaan myös yhteiskunnan eri toimijoita innostamaan kaikkia suomea puhuvia lahjoittamaan puhettaan.
Digitalisaation ulottuessa kaikille elämänaloille ja tekoälyn ohjatessa tulevaisuudessa suurta osaa palveluistamme on tärkeää, että teknologia ymmärtää käyttäjiä heidän omilla kielillään. Seurauksena on helpompi tulevaisuuden arki kaikille.
Sujuvan puheentunnistuksen kehittämiseen tarvitaan kuitenkin 10 000 tuntia vapaasti puhuttua suomen kieltä: eri-ikäisiltä, eri tavoin suomea puhuvilta ja eri murrealueilta.
“Mitä enemmän ja monipuolisemmin puhetta saadaan kerättyä, sitä paremman puheentunnistuksen saamme luotua ja sitä helpompaa jatkossa on asiointi erilaisissa sähköisissä palveluissa! Pienenä kielialueena emme voi olettaa kansainvälisten jättien yksin huolehtivan suomen kielen toimivuudesta tulevaisuuden teknologioissa”, kertoo Ylen palvelupäällikkö Aleksi Rossi.
“Vake on ollut mukana tukemassa Suomen kielten tekoälyn kieliresurssien kehitystä jo yli vuoden verran ja on hienoa tehdä Lahjoita puhetta-kampanjaa yhdessä Ylen ja Helsingin yliopiston kanssa. Tietääksemme tämä Suomessa tehtävä työ pienten kielten tukemiseksi digitaalisessa maailmassa on ainutlaatuista, ja onkin herättänyt huomiota Euroopan komissiota myöten”, Vaken ohjelmajohtaja Pia Erkinheimo jatkaa.
Puheenlahjoitusta varten on kehitetty helppo ja hauska puheenlahjoituskone, joka toimii sekä selainpohjaisesti että mobiilisovelluksena. Puheenlahjoituskoneessa on valmiiksi erilaisia ohjattuja teemoja, joiden avulla lahjoittaja voi löytää helppoja puheenaiheita.
Lahjoitettu puhe tallennetaan Helsingin yliopiston Kielipankkiin, josta sitä voidaan luovuttaa edelleen niin tutkijoille kuin yrityksillekin, puhesovellusten kehittämiseen ja tutkimukseen sekä kielentutkimukseen.
Lisätietoja kampanjasta ja lahjoituskoneen löydät osoitteista www.lahjoitapuhetta.fi ja www.yle.fi/lahjoitapuhetta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
YLE palvelupäällikkö Aleksi Rossi, p. 040-7047009 aleksi.rossi@yle.fi
Vake Oy sidosryhmäjohtaja Saara Mattero, p. 0400 114 777, saara.mattero@vake.fi
Helsingin yliopiston Kielipankki projektisuunnittelija Mietta Lennes p.0504480959 mietta.lennes@helsinki.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Valtion kehitysyhtiö Vake Oy
Vaken strategiaehdotus: yhtiöstä digi- ja ilmastoinvestointien vauhdittaja16.9.2019 15:28:21 EEST | Tiedote
Pääministeri Antti Rinteen hallituksen ohjelma sisältää selkeän kirjauksen valtio-omaisuuden aktiivisemmasta käytöstä uuden taloudellisen toiminnan synnyttämiseksi, korostaen Vaken tehtävää hallitusohjelman tavoitteiden toteuttamisen tukena. Tiiviin strategiatyön jälkeen Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n hallitus on luovuttanut kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolle ehdotuksensa yhtiön päivitetyksi rooliksi digi- ja ilmastoinvestointien vauhdittajana. Hallituksen omistajapoliittisen periaatepäätöksen odotetaan valmistuvan loka-marraskuun vaihteessa.
Vaken toimitusjohtajaksi Paula Laine Sitrasta11.7.2019 10:00:00 EEST | Tiedote
Valtion kehitysyhtiö Vaken hallitus on valinnut yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Paula Laineen. Laine aloittaa tehtävässä 15.7.2019.
Posti kehittyy MyDatan edelläkävijäksi20.6.2019 14:24:54 EEST | Tiedote
MyData, eli eri toimijoiden ja sovellusten yksilöiltä keräämä omadata, on vielä hajallaan ja pääosin hyödyntämättä – vaikka sen liiketoiminta- ja hyödyntämispotentiaali yksilön omaksi hyväksi ovat ilmeisiä. Valtion kehitysyhtiö Vake Oy ja Teknologiateollisuus ry etsivät haastekilpailussa operaattoria kokoamaan kansalaisten omadataa parempien dataan pohjautuvien palvelujen kehittämiseksi.