Helpotusta kasvisruokavalioon: käymisen avulla B12-vitamiinia syntyy vaikka suoraan taikinassa
B12-vitamiinia tarvitaan esimerkiksi hermoston ylläpitoon ja verisolujen muodostukseen. Sitä esiintyy kuitenkin pääasiassa vain eläinperäisissä elintarvikkeissa. Vähän tai ei lainkaan eläinperäisiä tuotteita syövien täytyy sen vuoksi ottaa B12-vitamiiniä ravinnelisänä. Elintarvikkeiden täydentämiseen käytetty vitamiini tuotetaan yksinomaan teollisesti mikrobien avulla.
Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa väittelevä Chong Xie tutki B12-vitamiinin tuottamista suoraan viljapohjaisissa alustoissa Propionibacterium freudenreichii -bakteerin avulla. Tämä emmentaljuuston valmistuksessa keskeinen bakteeri on ainoa elintarvikekäyttöön hyväksytty mikro-organismi, joka pystyy tuottamaan B12-vitamiinia.
Xie totesi väitöstutkimuksessaan, että Propionibacterium freudenreichii -bakteerin ja Lactobacillus brevis -maitohappobakteerin yhdistelmä vaikuttaa lupaavalta B12-vitamiinin tuottamiseen ilman, että tuotteen mikrobiologinen laatu heikkenee.
Syntyvän B12-vitamiinin määrään vaikuttaa suuresti lähtömateriaalin koostumus. Vehnäjauhon ja -leseiden lisäksi Xie tutki alustana 11 erilaista vilja-, pseudovilja- ja palkokasvimateriaalia.
– P. freudenreichii tuotti B12-vitamiinia useimmissa materiaaleissa ravitsemuksellisesti merkittäviä määriä. Eniten B12-vitamiinia syntyi kolmen päivän fermentoinnin aikana riisileseessä ja seuraavaksi eniten tattarileseessä, Chong Xie sanoo.
__________________
Chong Xie väittelee 7.8.2020 kello 12.15 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "In situ fortification of vitamin B12 in grain materials by fermentation with Propionibacterium freudenreichii". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Metsätalo, huone 4, Unioninkatu 40. Väitöstilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Chong Xie, chong.xie@helsinki.fi, puh. 044 912 0811 (englanniksi)
apulaisprofessori Kati Katina, kati.katina@helsinki.fi, puh. 050 416 0646
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
viestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302, @LifeSciHelsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Helsingin yliopisto teki positiivisen tuloksen vuonna 202416.4.2025 11:59:51 EEST | Tiedote
Operatiivinen tulos oli 1,1 miljoonaa euroa. Sijoitustoiminnan ylijäämä nosti kokonaistuloksen 99 miljoonaan euroon.
Uusi korjausopas auttaa kohentamaan digitaalista yhteiskuntaa15.4.2025 13:11:23 EEST | Tiedote
Potilastietojärjestelmä Apotti ei lunasta lupauksiaan ja tekoälyhankkeita kaatuu. Algoritmi syrjii, joten se pitäisi korjata. Tutkimushankkeessa koostettu opas kertoo, miten voimme tehdä parempia algoritmisia järjestelmiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme