Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.

Tapahtuma-aika ja -paikka:
Lauantai 3.5. klo 10.30–13.00
Viikin tutkimustila, Koetilantie 5, Helsinki
Ohjelma
Tuija Pehkosen juontama ohjelma alkaa klo 10.30, ja lehmät pääsevät laitumelle noin klo 11.15.
Tiedossa on monipuolista ohjelmaa koko perheelle, muun muassa leikkitraktorirata, käpylehmien rakentamista, leikkilehmien lypsämistä, maitoauton esittely ja Sampsa ry:n ulkoilmakahvila. Yliopiston lehmädosentit vastailevat lasten ja muidenkin lehmistä kiinnostuneiden kysymyksiin. Suosittu tapahtuma on houkutellut vuosittain paikalle tuhansia kävijöitä.
The Summit Suomi -tv-ohjelman ennakkosuosikki ja puunveistäjä Jani Grönlund on veistänyt maamerkin Helsingin maa-alueiden keskipisteeseen Viikin tutkimustilan pellolle. Vasikkaa esittävä puuveistos jätetään käsittelemättä, ja se maatuu paikalleen 10 vuoden kuluessa lisäten alueen monimuotoisuutta. Grönlund on tapahtumassa mukana veistämässä linnunpönttöjä moottorisahalla, ja häntä on mahdollista myös haastatella. Grönlund on valmistunut Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.
Viikin tutkimustilan ympäristöön on avattu uusi peruskouluikäisille suunnattu tiedepolku, joka esittelee aluetta mobiilirastien avulla. Polun varrella opit, mistä ruoka tulee ja miten se tuotetaan kestävästi. Saat tietoa viljelykasveista, maaperästä ja lehmien hoidosta. Pääset myös tutustumaan Viikin arboretumiin eli puulajipuistoon.
Helsingin yliopiston opiskelijoita ja asiantuntijoita voi haastatella tapahtuman aikana. Lisäksi useita asiantuntijoita on median käytettävissä ennen ja jälkeen tapahtuman. väitöskirjatutkija Aino Sjöholm, joka tutkii lehmien onnellisuutta ja hyvinvointia, on haastateltavissa etukäteen (p. 040 501 9594, aino.sjoholm@helsinki.fi).
Lisäksi Helsingin yliopiston mediapalvelun kautta on saatavilla muita haastateltavia, kuten maatalouden ja ruoantuotannon tutkijoita.
Tapahtumasta tuotetaan päivän aikana kuva- ja videomateriaalia toimitusten käyttöön.
Ilmoittautuminen:
Ilmoittaudu ennakkoon viimeistään pe 2.5. osoitteeseen comms-viikki@helsinki.fi tai puh. 050 326 3085, jotta saat toimittajille varatun tunnisteen. Autamme myös haastattelujen järjestämisessä. Jos sinulla on teknisen kaluston pysäköintiin liittyviä kysymyksiä, ota yhteyttä Valion mediadeskiin: 010 381 2118 tai mediadesk@valio.fi.
Lisätietoja tapahtumasta löydät Facebookin tapahtumasivulta. Tervetuloa mukaan seuraamaan lehmien keväistä kirmailua Viikissä!
Viikin kampus kouluttaa kestävän tulevaisuuden tekijöitä
Viikissä voi opiskella elämäntieteitä neljässä tiedekunnassa. Maailman kestävimmäksi kampukseksi tähtäävältä yliopistokampukselta valmistuu muun muassa biologeja, farmaseutteja, agronomeja, eläinlääkäreitä, mikrobiologeja ja elintarviketieteilijöitä.
Vahvasti kansainvälisellä kampuksella työskentelee lähes 2 000 ihmistä ja kampuksen neljässä tiedekunnassa on kaikkiaan yli 6 000 opiskelijaa.
Maatila keskellä Helsinkiä
Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteelliseen tiedekuntaan kuuluva tutkimustila sijaitsee yliopiston Viikin kampuksella, Helsingin maantieteellisessä keskipisteessä. Viikin tutkimustilaan kuuluu 155 hehtaaria viljelymaata, navetta ja 65 lypsylehmää.
Tutkimustilalla opetetaan ja tutkitaan lypsylehmien ruokintaa ja hyvinvointia, kasvinviljelyä sekä viljelymaata ja teknologiaa. Tilalla tehtävä tutkimus auttaa ratkaisemaan, miten maatalous voisi ruokkia maailman kasvavan väestön ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti mahdollisimman kestävällä tavalla.
Lehmät tuottavat vuosittain noin 600 000 litraa maitoa, joka myydään meijeriin. Kesäaikaan kaikki Viikin tutkimustilan lehmät pääsevät nauttimaan laiduntamisesta päivittäin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHenriikka HeikinheimoViestinnän asiantuntijaViikin kampus, Helsingin yliopisto
Puh:0503263085henriikka.heikinheimo@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Helsingin yliopisto teki positiivisen tuloksen vuonna 202416.4.2025 11:59:51 EEST | Tiedote
Operatiivinen tulos oli 1,1 miljoonaa euroa. Sijoitustoiminnan ylijäämä nosti kokonaistuloksen 99 miljoonaan euroon.
Uusi korjausopas auttaa kohentamaan digitaalista yhteiskuntaa15.4.2025 13:11:23 EEST | Tiedote
Potilastietojärjestelmä Apotti ei lunasta lupauksiaan ja tekoälyhankkeita kaatuu. Algoritmi syrjii, joten se pitäisi korjata. Tutkimushankkeessa koostettu opas kertoo, miten voimme tehdä parempia algoritmisia järjestelmiä.
Mielenterveyshäiriöt vähentävät todennäköisyyttä tulla vanhemmiksi15.4.2025 11:39:29 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus on havainnut yhteyden yleisten mielenterveyshäiriöiden, kuten masennuksen ja ahdistuksen, ja vanhemmaksi tulemisen todennäköisyyden välillä Suomessa.
Lihavuusleikkaus tuo pitkäaikaisia terveyshyötyjä9.4.2025 08:47:08 EEST | Tiedote
Merkittävä painonpudotus lihavuusleikkauksen avulla tuo terveyshyötyjä silloinkin, kun paino nousee osittain takaisin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme