Kalevi Sorsa -säätiö

Tutkija: Klassinen liberalismi ei kannattanut sääntelemätöntä taloutta

Jaa
Nykyisin liberalismin ydinsisällöksi kuvataan toisinaan usko vapaisiin markkinoihin ja konservatismin keskeiseksi piirteeksi puolestaan pyrkimys taloudelliseen sääntelyyn. Onko tällainen määrittely kuitenkaan oikea? Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Marianne Sandelin käsittelee Kalevi Sorsa -säätiön Impulsseja-sarjan julkaisussaan konservatismin ja liberalismin juuria sekä historiallisten aatteiden yhteyttä nykypäivän politiikkaan.

Mistä liberaalien ja konservatiivien vastakkainasettelu kumpuaa? Nykykonservatismin juuret -julkaisussa väitöskirjatutkija Marianne Sandelin hahmottelee paitsi liberalismin ja konservatismin keskinäistä kamppailua, myös näiden ideologioiden yhteyttä vasemmistolaisuuteen ja oikeistolaisuuteen.

Sandelinin mukaan on harhaanjohtavaa ja virheellistä typistää liberalismi varauksettomaan alhaisen verotuksen ja sääntelystä mahdollisimman vapaan talouden kannattamiseen. Liberalismin juuret ovat 1600- ja 1700-lukujen valistusajattelussa, joka tähtäsi ihmisten vapauttamiseen kyseenalaistamattomista auktoriteeteista ja epätasa-arvoisista yhteiskunnallisista rakenteista.

– Varhaiselle liberalismille keskeistä oli muutosvoima: yhteiskunnan jatkuva, asteittainen kehittäminen kohti tilaa, jossa ihmiset ovat onnellisia ja vapaita eikä syntyperä määritä heidän elämäänsä, Sandelin kuvaa.

Keskeistä valistuksen ajan liberalismissa oli kaikille kuuluvat ihmisoikeudet, jotka kirjattiin Ranskan vallankumouksessa ihmis- ja kansalaisoikeuksien julistukseen. Konservatismi kehittyi vastareaktiona vallankumoukseen johtaneelle maailmankatsomukselle.

– Varhaiset konservatiivit katsoivat, että ihmisten välinen eriarvoisuus perustuu luontoon ja siten jumalan tahtoon. Koska eriarvoisuus oli konservatiivien mielestä väistämätöntä ja luonnollista, oli se heille myös oikeutettua, Sandelin sanoo.

Tällainen suhtautuminen eriarvoisuuden ”luonnollisuuteen” heijastuu myös uusliberalismin keskeisen teoreetikon Friedrich von Hayekin ajattelussa.

– Hayek ei pitänyt ihmisten välistä eriarvoisuutta ongelmallisena tai jonain, johon pitäisi yhteiskunnan rakenteilla puuttua. Tämä piirre Hayekin ajattelussa kumpuaa ennemmin konservatismista kuin liberalismista, Sandelin painottaa.

Klassinen liberalisti ei kannata täysin sääntelemätöntä taloutta

Hayekin kaltaisten ajattelijoiden vaikutuksesta liberalismi on pyritty kuvaamaan ensisijaisesti yksityisomaisuuden ja mahdollisimman vapaan talouden kannattamisen näkökulmasta. Tällainen määrittely ei Sandelinin mielestä kuitenkaan ole aivan oikein, eikä konservatismi itsessään tarkoita talouden sääntelyn kannattamista. Esimerkiksi klassinen liberalisti Adam Smith ei pitänyt ihmisten välistä eriarvoisuutta luonnollisena vaan katsoi, että markkinoita oli säänneltävä, jotta ne toteuttaisivat tavoitetta yhteisestä hyvästä.

– Smith katsoi, että talous tarvitsee paljonkin julkista sääntelyä, jotta kilpailu pysyy oikeasti vapaana ja koko yhteiskuntaa hyödyttävänä, Sandelin sanoo.

Sandelin näkee nykyajassa merkkejä siitä, mistä Smith varoitti: digitalisaation myötä on syntynyt jättiyrityksiä kuten Amazon, Facebook, Google ja Apple, joiden kyky ostaa pienemmät kilpailijat markkinoilta tappaa vapaan kilpailun. Suuryrityksillä on valtaa paitsi valtioiden tasolla, myös valtioiden rajat ylittävällä tavalla.

– Nykyisten talousliberaaleiksi itseään kutsuvien ajama yksityistäminen, verojen minimoiminen, suuryritysten aseman ja huomattavan vallan hyväksyminen sekä näille kuuluvan yhteiskuntavastuun peräänkuuluttamisen kieltäminen ovat täysin vastakkaista varhaisten talousliberaalien ajattelulle, Sandelin sanoo.

Konservatismi ylläpitää hierarkioita

Varhaisten konservatiivien ideologisen työn jatkajina Sandelin näkee ennen kaikkea oikeistokonservatismin ja äärioikeiston. Valistuksen liberaaleille keskeistä oli universaali, jakamaton ihmisyys. Oikeistokonservatiivit sen sijaan keskittyvät nykyäänkin ihmisiä erottaviin tekijöihin, kuten kansalaisuuteen, kulttuuriin, uskontoon, sukupuoleen ja ikään. Enemmän tai vähemmän tiedostettuna tausta-ajatuksena on, että koska ihmiset eivät ole samanlaisia, he eivät myöskään ole yhdenvertaisia.

– Kun Laura Huhtasaari toteaa, että ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille, kyse ei ole yksittäisestä ajatuksesta vaan perinteiselle konservatismille tyypillisestä suhtautumisesta ihmisyyteen ja ihmisoikeuksiin, Sandelin havainnollistaa.

– Paradoksaalisesti perinteiset konservatiivit tapaavat asemoida itsensä ”kansan” puolelle pahaa (liberaalia) eliittiä vastaan, mutta heidän politiikkansa on usein ollut pikemminkin hierarkioita ylläpitävää, Sandelin päättää.


----
MARIANNE SANDELIN on tohtorikoulutettava Helsingin yliopiston Poliittisten, yhteiskunnallisten ja alueellisten muutosten tohtoriohjelmassa. Hänen väitöskirjansa käsittelee Joseph de Maistren poliittista filosofiaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marianne Sandelin, marianne.sandelin(at)helsinki.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kalevi Sorsa -säätiö
Siltasaarenkatu 18-20c
00530 Helsinki

http://www.sorsafoundation.fi

Kalevi Sorsa -säätiö on sosialidemokraattinen ajatuspaja. Säätiö rakentaa tilaisuuksissaan ja julkaisuissaan siltoja tutkijayhteisön, tiedotusvälineiden, kansalaisjärjestöjen ja päättäjien välille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kalevi Sorsa -säätiö

Tutkimuskatsaus: demokratian instituutiot auttavat kestävyyssiirtymässä16.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Tänään julkaistu Kalevi Sorsa -säätiön tutkimuskatsaus osoittaa, että demokraattisemmat maat tekevät ympäristön kannalta parempaa politiikkaa. Katsauksessa käytiin läpi 56 tutkimusta, joista 73 prosentissa löydettiin tilastollista näyttöä demokratian yhteydestä pienempiin ympäristöongelmiin. Tutkimukset osoittavat myös, että hyvinvointivaltion turvaverkot, konsensushakuinen politiikka ja vapaa media sekä kansalaisyhteiskunta luovat edellytyksiä kunnianhimoiselle ympäristöpolitiikalle.

Tutkimusraportti: sukupolvenvaihdosten verotuki alensi perintö- ja lahjaveroa keskimäärin 76 000 eurolla12.3.2025 08:15:00 EET | Tiedote

Tänään julkaistu Kalevi Sorsa -säätiön raportti osoittaa, että perintö- ja lahjaverotuksen sukupolvenvaihdoshuojennus pienensi valtion verotuloja vuosina 2020–2024 yhteensä miljardilla eurolla. Hyötyjiä olivat noin 13 000 suomalaista, joiden vero aleni keskimäärin 76 000 eurolla. Erityisesti vauraat suvut ovat hyödyntäneet verotukea lahjoituksissa, joissa se alensi veroa keskimäärin 77 prosenttia verrattuna veroon, joka maksettaisiin samansuuruisesta lahjasta ilman verotukea.

Kalevi Sorsa -palkinto historioitsijoille Marjaliisa ja Seppo Hentilälle4.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote

Vuoden 2024 Kalevi Sorsa -palkinto on myönnetty historioitsijoille Marjaliisa Hentilälle ja Seppo Hentilälle heidän teoksistaan, jotka tarkastelevat suomalaisen yhteiskunnan kamppailuja sen ensimmäisinä vuosikymmeninä Ester ja Kaarlo Juho Ståhlbergin elämän kautta. Teokset käsittelevät Suomen ensimmäisen presidentin ja hänen puolisonsa keskeistä roolia oikeusvaltion puolustajina aikana, jolloin demokratian periaatteet olivat vakavassa vaarassa.

Tutkimusraportti: Pääomatuloverokilpailu on kiihtynyt Euroopassa ja johtaa veromenetyksiin myös Suomessa4.2.2025 07:30:00 EET | Tiedote

Kalevi Sorsa -säätiön tänään julkaisema tutkimusraportti tarkastelee pääomatulojen verotusta 15 Euroopan maassa. Useimmissa niistä on käytössä varakkaille suunnattuja veroetuja. Lisäksi viime vuosina yhä useammat maat ovat räätälöineet verohelpotuksia erityisesti ulkomailta muuttaville. Suomi on erityisen herkkä näiden verohelpotuksien aiheuttamille veromenetyksille. Raportti esittää verovälttelyn pysäyttämiseksi pääomatulojen minimiveroa EU:ssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye