Kyselytutkimus: Yksityiset vuokranantajat kaihtavat isoja riskejä

Vuokranantajat ovat riskiä kaihtavia asuntosäästäjiä
Suomen Vuokranantajien tuore Vuokranantaja 2021 -jäsenkysely valottaa kuvaa suomalaisesta yksityisestä vuokranantajasta. Tyypillinen suomalainen vuokranantaja on keskituloinen ja keski-ikäinen nainen tai mies, joka vuokraa yhdestä kahteen asuntoa. Selkeästi yleisin asuntosijoittamisen tavoite on säästäminen eläkepäivien toimeentulon turvaksi (45 %).
”Vuokranantajat ovat riskinkaihtajia. Yli 90 prosentille vastaajista asuntosijoittamisessa ensisijaista on sijoittamisen turvallisuus. Asunnot ovat valikoituneet sijoituskohteeksi, koska ne nähdään matalariskisinä pienen tai maltillisen tuoton tuojina. Koronakriisin maltilliset vaikutukset vuokramarkkinoihin ovat osaltaan korostaneet asuntosijoittamisen vakautta muihin sijoitusmuotoihin verrattuna. Suurten pikavoittojen ja riskien sijaan asuntosijoittamisella haetaan pitkäjänteisesti turvaa tulevaisuuden varalle”, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.
Vastikkeet maksettu poikkeusoloissakin säntillisesti
Vuokranantajilta kysyttiin myös hoito- tai rahoitusvastikkeiden mahdollisista maksuvaikeuksista korona-aikana. Vastaajista 98 prosentilla ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia hoitaa vastikevelvollisuuksia. Kaikista vastaajista suurempia vaikeuksia oli ollut vain kahdella promillella.
”Usein toistuva väite on, että asuntosijoittajat olisivat osakkaina riskialttiimpia kuin omistusasujat. Väitteelle ei kuitenkaan koskaan esitetä mitään näyttöä. Asuntojen keskittynyt omistus yhdelle taholle taloyhtiössä saattaa olla riski, mutta yksittäiset sijoittajaomistajat ovat tutkimuksemme mukaan poikkeusoloissakin maksaneet vastikkeet säntillisesti”, Rokkanen toteaa.
Verotuksen kiristyminen uhka vuokra-asuntojen tarjonnan kasvulle
Vuokranantajat nostavat kyselyssä verotuksen kiristymisen selkeästi suurimmaksi asuntosijoittamisen riskiksi. Kyselyssä kartoitettiin myös mahdollisen verovähennysoikeuden poiston vaikutuksia. Hallitusohjelmaan on kirjattu selvitys taloyhtiölainojen lyhennysten verovähennysoikeuden poistamisesta. Poiston jälkeen uudis- tai korjausrakentamista varten otettujen tuloutettujen taloyhtiölainojen rahoitusvastikkeita ei saisi enää vähentää verotuksessa vuokratuloista, vaan nämä huomioitaisiin vasta asuntoa myytäessä.
Vastaajilta kysyttiin, miten mahdollinen verovähennysoikeuden poistaminen vaikuttaisi heidän kiinnostukseensa uudiskohteiden ja peruskorjattujen kohteiden asuntoihin, joissa on paljon yhtiölainaa.
”Molemmissa tapauksissa lähes 60 prosenttia vastaajista ilmoittaa, että heidän kiinnostuksensa loppuisi täysin tai laskisi merkittävästi. Kiinnostuksen pudotus on vielä merkittävämpi, jos tarkastelusta rajataan vastaajat, jotka eivät verotuksesta riippumatta ole kiinnostuneita hankkimaan uusia asuntoja”, Rokkanen sanoo.
Rokkanen ei pidä vuokranantajien vastauksia yllättävinä. Vuokranantajat tavoittelevat tyypillisesti positiivista kassavirtaa, jossa vuokrasta jää kuukausittain yli jonkin verran turvapuskuria vastikkeiden, lainanlyhennysten sekä verojen maksamisen jälkeen. Verovähennysoikeus vaikuttaa positiivisesti kassavirtaan ja siirtää veronmaksun hetkeen, kun tilillä on rahat asunnon myynnistä.
”Verovähennysoikeuden poistuminen kääntäisi monessa tapauksessa kassavirran negatiiviseksi. Tämä vähentäisi riskiä kaihtavien vuokranantajien kiinnostusta tarjota vuokrakoteja. Sijoittajakysynnän lasku vaikuttaisi taas negatiivisesti rakentamiseen. Vuokra-asuntojen etsijöiden ohella myös oman kodin ostajien tarjonta supistuisi, jos hankkeet lykkäytyisivät tai peruuntuisivat”, Rokkanen arvioi.
Vuokranantaja 2021 -kysely toteutettiin 19.11.–7.12.2020. Kysely on Suomen Vuokranantajat ry:n vuotuinen jäsenkysely. Kyselyyn osallistui 2466 vuokranantajaa ympäri Suomen. Vuokranantaja-kysely tarjoaa vuosittain Suomen laajimman kuvan yksityisten vuokranantajien tilanteesta ja näkemyksistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sakari RokkanenEkonomisti
Puh:040 762 5340sakari.rokkanen@vuokranantajat.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomessa on noin 300 000 asuntoa, joita vuokraavat eteenpäin yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 24 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Vuokrien nousuvauhti hidastui lähes kaikkialla, ja Espoossa sekä Vantaalla vuokrat jopa laskivat – ”pääkaupunkiseudulla ei näy merkkejä vuokra-asuntopulasta edes kiikareilla”17.4.2025 09:30:54 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu lähes pysähtyi – vuosimuutos oli vain 0,1 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selvästi enemmän, 1,4 prosenttia, mutta myös siellä kasvu on hidastunut. Vuokrakehitys on hidastunut selvästi ja yhä useammalla alueella nähtiin laskevia vuokria. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Oulu ja Tampere, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Suomen Vuokranantajien barometri: Asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyivät hienoiseen laskuun, taloussuhdanteen heikkeneminen kasvava riski15.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet maltillisessa nousussa viimeiset yli puolitoista vuotta, mutta kääntyivät nyt hienoiseen laskuun. Tulonhankkimislainan saanti asuntosijoitustoimintaan on vaikeutunut selvästi: näin kokee jopa 40 prosenttia lainaa hakeneista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Ihmetyttääkö taloyhtiön touhu? Käytä kyselyoikeuttasi kevään yhtiökokouksessa3.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi on käynnistynyt. Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo, miksi jokaisen osakkaan kannattaa osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myös kevätauringon paistaessa ja mihin asioihin siellä on hyvä kiinnittää huomiota. Myös vuokranantajaosakkaan kannattaa olla yhtiökokouksessa tarkkana, sillä kokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta asuntosijoittajan verotukseen.
Työryhmän esitys pienriitamenettelystä pannukakku – häätöjen kustannukset kaatuisivat jatkossa muiden vuokralaisten niskaan26.3.2025 14:48:37 EET | Tiedote
Oikeusministeriö on tänään 26.3.2025 julkaissut työryhmän ehdotuksen uudeksi pienten riita-asioiden menettelyksi. Kyseessä olisi käräjäoikeudessa sovellettava uusi oikeudenkäyntimenettely, joka koskisi aluksi vain vuokrasuhteeseen liittyviä oikeudenkäyntejä.
Vuokranantaja: varmista, että ehdit hyödyntää verovähennykset - tänä vuonna aikaa aiempaa vähemmän13.3.2025 08:15:00 EET | Tiedote
Esitäytetyt veroilmoitukset toimitetaan palkansaajille OmaVeroon maalis-huhtikuun aikana. Tänä vuonna aikaa ilmoituksen tarkistamiseen ja täyttämiseen on aiempaa vähemmän, sillä kaikkien tulee palauttaa veroilmoitus jo huhtikuun aikana. Vuokranantajien kannattaakin kerätä hyvissä ajoin kaikki tarvittava materiaali talteen. Asuntosijoittajan yleisimmät vähennykset aiheutuvat taloyhtiölle maksettavista vastikkeista, kaluste- ja kodinkonehankinnoista, huoneistossa suoritetuista remonteista sekä matkakuluista, Suomen Vuokranantajat kertoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme