Oulun yliopisto

Laaja kohorttitutkimus selvittää koronapandemian vaikutuksia keski-ikäisten mielenterveyteen ja hyvinvointiin

Jaa
Oulun yliopiston tutkijat ovat alkaneet selvittää koronapandemian vaikutuksia vuonna 1966 syntyneisiin Pohjois-Suomen syntymäkohortin jäseniin. Tutkittavat ovat nyt 55-vuotiaita.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää esimerkiksi sitä, miten pandemia on vaikuttanut henkilöiden mielenterveyteen tai muuttanut heidän terveyskäyttäytymistään tai sosiaalisia suhteitaan.

”Ihmiset reagoivat yksilöllisesti terveysuhkiin, sosiaaliseen eristäytymiseen sekä negatiivissävytteiseen uutisointiin. Nämä voivat joillain lisätä psykososiaalista stressiä. Haluamme saada lisätietoa muun muassa siitä, mitkä tekijät vaikuttavat psykososiaalisen stressin kehittymiseen ja ilmentymiseen”, professori Sylvain Sebert kuvaa.

Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966 on eliniän mittainen seurantatutkimus, joka kattaa yli 12 000 vuonna 1966 Pohjois-Suomessa syntynyttä henkilöä. Kohortin jäsenistä on kerätty tietoa jo raskausajalta lähtien säännöllisin väliajoin.

Nyt alkaneeseen tutkimukseen sisältyy verkkokysely ja kognitiivista suoriutumista mittaavia testejä. Tutkittavilta kerätään kyselyllä tietoa koronaviruspandemian vaikutuksista arkielämään, terveyskäyttäytymiseen, sosiaalisiin suhteisiin, talouteen ja työelämään sekä mielenterveyteen ja elämänlaatuun. Kognitiivisten testien avulla mitataan muistia ja oppimista.

”Kohortin jäseniä on seurattu läpi elämän ja tutkittavista on olemassa jo entuudestaan runsaasti tutkimustietoa ja näytteitä. Tämä kaikki antaa loistavan lähtökohdan tutkia pandemian vaikutuksia terveyden ja hyvinvoinnin kehittymiseen koko elinkaaren näkökulmasta”, tohtorikoulutettava Helmi Ikonen kertoo.

Tämänhetkinen tutkimusnäyttö osoittaa, että lihavuus, tyypin 2 diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit lisäävät riskiä koronavirusinfektioon sairastumiseen ja vakaviin oireisiin. Nyt alkanut tutkimus voi tuoda lisätietoa myös siitä, miksi jotkut sairastuvat vakavammin kuin toiset.

Jo yli 2 400 kohortin jäsentä on vastannut pandemian vaikutuksia selvittävään kyselyyn ja suorittanut kognitiivista suoriutumista mittaavia testejä. Kaikkiaan tiedonkeruu kestää kesään saakka. Ensimmäisiä tuloksia tutkijat odottavat saavansa jo tämän vuoden aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Professori Sylvain Sebert (englanti)
Elinikäisen terveyden tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto
sylvain.sebert@oulu.fi
p. 050 344 0842


Tohtorikoulutettava Helmi Ikonen
Elinikäisen terveyden tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto
helmi.ikonen@oulu.fi
p. 040 502 1258

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote

Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.

Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote

Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.

Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote

Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye