Robert Bosch Oy

Optimaalinen lämpötila matkustamoon ja akulle

Jaa

Boschin älykäs lämmönhallintajärjestelmä lisää sähköautojen toimintasädettä jopa 25 prosenttia

  • Lämpötilan hallintaan kuluva sähkö voi kuluttaa jopa puolet akun latauksesta
  • Lämmön johtumisperiaate samanlainen kuin jääkaapissa
  • Ratkaisu toimii perustana kaikille tulevaisuuden ajoneuvoille

Sähköautojen rajallinen toimintasäde on herättänyt paljon keskustelua. Säde kutistuu merkittävästi etenkin talvikuukausina, kun auton lämmitys on päällä. "Älykäs lämmönhallinta tarkoittaa suurta edistysaskelta sähköautoille", sanoo Boschin johtokunnan jäsen Rolf Bulander. Talvisissa kaupunkiolosuhteissa tekniikka voi mahdollistaa sähköautoille jopa 25 prosenttia laajemman toimintasäteen – ilman muutoksia akkuun. Boschin lämmönhallintajärjestelmä on esillä IAA 2015 -autonäyttelyssä Frankfurtissa.

Julkisesti rahoitetussa GaTE-hankkeessa Bosch, Mahle, Behr sekä joukko muita yrityksiä kehittivät perustan optimoidulle lämmönhallintajärjestelmälle. Lämmitys ja jäähdytys ovat akkukäyttöisissä moottoreissa paljon suuremmassa roolissa kuin bensiini- tai dieselmoottoreissa: ilman polttomoottoria ajoneuvot eivät tuota merkittävissä määrin lämpöä, mistä syystä matkustamo lämmitetään puhtaasti akkuvirrasta voimansa ottavan sähköjärjestelmän avulla. Tämä vaikuttaa luonnollisesti auton toimintasäteeseen: sekä talvella että kesällä noin puolet akun energiasta kuluu matkustamon lämpötilan säätämiseen. Samalla itse akku on pyrittävä säilyttämään tasaisessa noin 35 asteen lämpötilassa parhaan toimintakyvyn takaamiseksi – ja myös tähän kuluu sähköä.

Lämpöpumppuperiaate samanlainen kuin jääkaapissa

Uusi lämmönhallintajärjestelmä toimii pelkän ajoneuvon jäähdytysnesteen avulla. Sen mahdollistaa jäähdytysnesteen pumppujen ja venttiilien yhdistäminen lämpöpumppuun.  Lämpöpumppuperiaate on kaikille tuttu jääkaapeista, joissa keittiöön vapautuu lämpöä viilentämisen seurauksena. Uuden lämmönhallintajärjestelmän 1 000 watin lämpöpumppu tuottaa noin 2 000–3 000 watin lämmön. Tavanomaiset hybridi- ja sähköautojen lämmittimet ovat vain puoliksi yhtä tehokkaita.

Lämmönhallintajärjestelmä kerää lämpöä ja kylmää ilmaa sekä kuljettaa ne sinne, missä niitä tarvitaan. Lämmityksen ja jäähdyttämisen tarvetta vähentävät myös moottorista ja elektroniikasta syntyvän hukkalämmön innovatiivinen käyttö sekä kontrolloitu ilman kierrätys.

Järjestelmä koostuu jo olemassa olevista komponenteista

Pumppu käyttää hyväkseen sähköauton tuottaman pienen lämpömäärän. Lämpöä vapautuu esimerkiksi syötettäessä sähköä moottorille. Käyttökelpoista lämpöä syntyy myös jarruttamisesta, kun jarrutusenergia muutetaan sähköksi ja syötetään edelleen akun käyttöön. Useimmat järjestelmän yksittäisistä komponenteista ovat jo käytössä muissa kaupallisista sovelluksista. Teknisesti ottaen Boschin innovaatio voikin tuoda nopeita ja merkittäviä edistysaskelia sähköautoiluun. Tehokas lämpötilan säätelymahdollisuus on kiistatta tulevien sukupolvien sähköautojen edellytys. 

Yhteyshenkilöt

Maija Andersson
+358 10 480 8225
maija.andersson@fi.bosch.com

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Robert Bosch Oy
Robert Bosch Oy
Robert Huberin tie 16 A
01510 Vantaa

010 48080http://www.bosch.fi

Bosch-konserni on maailman johtava teknologiatuotteiden ja palvelujen toimittaja. Sen palveluksessa oli vuoden 2021 lopussa noin 402 600 työntekijää. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 78,7 miljardia euroa. Konserni on jaettu neljään liiketoiminta-alueeseen: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods ja Energy and Building Technology. Johtavana IoT-yhtiönä Bosch tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja älykoteihin, teollisuus 4.0:lle ja verkottuneeseen liikkumiseen. Boschin asiantuntijuus anturiteknologiassa, ohjelmistoissa ja palveluissa sekä oma IoT-pilvipalvelu takaavat, että sen asiakkaat voivat saada verkottuneita ja toimialojen rajat ylittäviä ratkaisuja yhdeltä toimittajalta.

Strategisena tavoitteena on helpottaa elämää ja parantaa elämänlaatua tuotteilla ja ratkaisuilla, jotka sisältävät tekoälyä (AI) tai jotka on kehitetty tai valmistettu sen avulla. Yhtiö tarjoaa tekniikkaa, joka on ”Invented for life.”

Konserni käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen noin 440 tytäryhtiötä ja paikallista yhtiötä yli 60 maassa. Jos mukaan luetaan myös myynti- ja palveluyhteistyökumppanit, on Bosch tuotanto-, suunnittelu- ja myyntiverkostonsa kautta läsnä lähes kaikissa maailman maissa. Bosch-konserni on ollut hiilineutraali vuoden 2020 ensimmäisestä neljänneksestä lähtien. Yhtiön kasvun perusta on sen innovaatiovoima. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä työskentelee noin 76 100 henkilöä 128 toimipisteessä eri puolilla maailmaa. Heistä noin 38 000 on ohjelmistokehittäjiä.

Robert Bosch (1861–1942) perusti yhtiön Stuttgartissa vuonna 1886 hienomekaniikan ja sähkötekniikan korjaamoksi. Robert Bosch GmbH:n poikkeuksellinen omistusrakenne takaa konsernin taloudellisen riippumattomuuden. Sen ansiosta yhtiön on mahdollista suunnitella tulevaisuuttaan pitkäjänteisesti ja sijoittaa tulevaisuutensa kannalta välttämättömiin investointeihin etupainotteisesti. Yleishyödyllinen säätiö Robert Bosch Stiftung omistaa 94 prosenttia Robert Bosch GmbH:n osakkeista. Loput osakkeista omistaa Boschin perhe yrityksensä kautta sekä Robert Bosch GmbH. Suurinta äänivaltaa yhtiössä käyttää Robert Bosch Industrietreuhand KG, joka huolehtii myös omistajuuteen liittyvistä toiminnoista.

Lue lisää: www.bosch.fi, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Robert Bosch Oy

Bosch käyttää ohjelmistoja ja tekoälyä tehdäkseen tuotteistaan älykkäämpiä ja parantaakseen ihmisten turvallisuutta7.1.2025 13:42:24 EET | Tiedote

CES 2025: Boschin tuotteet ovat läsnä kaikilla elämänalueilla Tanja Rueckert: “Ohjelmisto ja digitaaliset ratkaisut ovat liiketoimintamme kulmakiviä.” Rajaton kunnianhimo: Bosch odottaa saavuttavansa yli 6 miljardin euron myynnin ohjelmistojen ja palvelujen osalta ensi vuosikymmenen alkuun mennessä. Koodattu #LikeABosch: yli 5 000 Boschin tekoälyasiantuntijaa on rekisteröinyt yli 1 500 tekoälypatenttia vain viidessä vuodessa – ei vertaistaan Saksassa eikä Euroopassa. Bosch Tech Compass: Suurin osa vastaajista aikoo kouluttautua tekoälyn parissa vuonna 2025 – Bosch on jo kouluttanut onnistuneesti 65 000 työntekijää. Ohjelmistorajoitteinen liikkuvuus: Bosch on liikkuvuuteen erikoistuneen ohjelmistotaitonsa avulla ihanteellinen kumppani maailman suurimmille teknologia-alan toimijoille. Palkittu teknologia: älykäs Boschin pinnasänky auttaa nuoria vanhempia huolehtimaan vastasyntyneistään – ja voittaa CES-palkinnon. Bosch arjessa: älykkäät MEMS-anturit varmistavat intuitiivisen ja energiate

Turvallisempien teiden puolesta: Bosch ja Microsoft yhteistyöhön generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseksi29.2.2024 07:49:59 EET | Tiedote

Skenaario, jota yksikään kuljettaja ei halua nähdä: pallo vierii tielle. On todennäköistä, että pallon perässä tielle juoksee lapsi. Ihmiskuljettajat osaavat arvioida tilanteen vaarallisuuden jo tielle vierivästä pallosta, mutta myös automaatiojärjestelmien on opittava arvioimista. Nyt Bosch haluaa lisätä generatiivisen tekoälyn käyttöä, jotta automaattinen ajaminen kehittyy entisestään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye