Näin Boschin älykkäät verkottuneet ratkaisut helpottavat arkea

Ratkaisuja nykyiseen ja tulevaan liikkumiseen
Ajoneuvojen tietokoneilla laskentatehoa tulevaisuuden elektroniikka-arkkitehtuureihin
Lisääntyvä sähköistys, automaatio ja verkottuminen asettavat jatkuvasti kasvavia vaatimuksia ajoneuvojen elektroniikka-arkkitehtuurille. Tehokkaat ajoneuvojen ohjausyksiköt ovat yksi tulevaisuuden ajoneuvojen keskeisistä komponenteista. Boschin ajoneuvotietokoneet tulevat lisäämään ajoneuvojen laskentatehoa jopa tuhatkertaisesti tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Nämä automatisoinnissa, voimansiirrossa, tietoviihdejärjestelmien integroinnissa ja kuljettajan apujärjestelmissä tarvittavat tietokoneet kuuluvat jo nyt yhtiön tarjoomaan.
Täyden tehon palveluja sähköiseen liikkuvuuteen
Boschin Battery in the Cloud -pilvipalvelu pidentää sähköautojen akkujen kestoa. Älykkäät ohjelmistotoiminnot analysoivat akun tilaa ajoneuvoa ja ympäristöä koskevan reaaliaikaisen tiedon perusteella. Järjestelmä tunnistaa akun erilaiset kuormitustekijät kuten pikalatauksen. Kerätyn tiedon perusteella ohjelmisto laskee parhaat tavat estää akkukennojen ikääntyminen esimerkiksi optimoimalla akun latausprosessia kulumisen estämiseksi. Boschin integroitu lataus- ja navigointiratkaisu Convenience Charging mahdollistaa tarkan toimintasäteen ennustamisen, reitin suunnittelun latauspisteiden mukaan sekä kätevät lataukset ja maksut.
Polttokennojärjestelmillä pitkän matkan sähköistä ajoa
Ajoneuvojen polttokennot mahdollistavat pitkät ajomatkat, nopean tankkauksen ja uusiutuvilla menetelmillä tuotetun vedyn ansiosta päästöttömän ajon. Bosch aikoo kaupallistaa polttokennosarjan, jonka se on kehittänyt yhdessä ruotsalaisen Powercellin kanssa. Vetyä ja happea sähköksi muuntavan kennosarjan lisäksi Bosch kehittää parhaillaan myös muita keskeisiä polttokennojärjestelmän komponentteja tuotantoa varten.
Help Connect on henkiä pelastava yhteysratkaisu
Onnettomuuden uhrit tarvitsevat pikaista apua riippumatta siitä, tapahtuuko tapaturma kotona, pyöräillessä, autossa tai moottoripyörän selässä. Näihin ja muihin hätätilanteisiin Bosch tarjoaa Help Connect -ratkaisun, joka on eräänlainen digitaalinen suojelusenkeli. Onnettomuushetkellä älypuhelinsovellus lähettää elintärkeät tiedot pelastusviranomaisille Boschin palvelukeskusten välityksellä. Ratkaisu edellyttää automaattista onnettomuuksien tunnistusta, joka tapahtuu esimerkiksi älypuhelimen anturien tai auton apujärjestelmien avulla.
Samaa tarkoitusta varten Bosch on myös lisännyt moottoripyörien ajonvakautusjärjestelmän (MSC) kiihtyvyysantureihin älykkään törmäysalgoritmin. Anturit havaitsevat onnettomuuden ja ilmoittavat siitä mobiilisovellukselle, joka käynnistää pelastusprosessin välittömästi. Rekisteröinnin jälkeen hätäapusovelluksen voi ottaa käyttöön missä ja milloin tahansa. Liitetyissä laitteissa aktivointi tapahtuu automaattisesti ja muutoin napin painalluksella.
Ratkaisuja nykyisiin ja tuleviin tehtaisiin
Nexeed tuo läpinäkyvyyttä ja tehokkuutta tuotantoon ja logistiikkaan
Teollisuus 4.0 -ratkaisuja varten suunniteltu Nexeed Industrial Application System tarjoaa tuotanto- ja logistiikkatiedot standardoidussa muodossa ja poimii datan joukosta parhaat optimoinnin mahdollisuudet. Järjestelmä on jo nyt auttanut muutamia Boschin tehtaita tehostamaan toimintaansa jopa 25 prosentilla. Nexeed Track and Trace -ratkaisulla on myös mahdollista optimoida logistiikkaa, sillä se seuraa kuormia ja niiden kuljettimia kehottamalla antureita ja yhdyskäytäviä lähettämään sijainti- ja tilatiedot säännöllisesti pilvipalveluun. Näin ollen logistiikka-asiantuntijat ja -suunnittelijat tietävät aina, missä esimerkiksi lavat tai tuotantomateriaalit kulkevat ja saapuvatko ne määränpäihinsä ajoissa.
Visuaalinen kohteen tunnistus auttaa hankkimaan oikeat varaosat nopeasti
Teollisessa laitoksessa tuotantolaitteen rikkoutuminen voi seisauttaa koko toiminnan. Oikean varaosan nopea toimitus säästää aikaa ja rahaa. Visuaalisen kohdetunnistuksen avulla käyttäjä voi ottaa kuvan rikkoutuneesta osasta älypuhelimella ja sovellus auttaa etsimään oikean varaosan käden käänteessä. Prosessin toiminta perustuu mittavalla kuva-aineistolla opetettuun neuroverkkoon. Bosch on kehittänyt järjestelmän kattamaan prosessin kaikki vaiheet varaosakuvan tallennuksesta ja neuroverkon opetusalgoritmista mobiilisovellukseen ja muihin komponentteihin.
AMIRA-projektissa opetetaan herkkäaistisia robotteja
Älykkäillä teollisuusroboteilla on merkittävä rooli tulevaisuuden teollisessa tuotannossa. AMIRA-tutkimusprojektissa robotteja opetetaan koneoppimisen ja tekoälyn avulla suoriutumaan vaativista, sorminäppäryyttä ja tarkkuutta edellyttävistä työtehtävistä.
Ajan hermolla olevia ratkaisuja rakennuksiin ja infrastruktuuriin
Kiinteillä polttokennoilla puhdasta energiaa tehokkaasti
Boschin näkemyksen mukaan kiinteäoksidipolttokennot (SOFC) ovat keskeinen tekijä toimitusvarmuuden ja energiajärjestelmän joustavuuden varmistamisessa. Teknologian avulla voidaan esimerkiksi sijoittaa pieniä hajautettuja voimalaitoksia kaupunkeihin, tehtaisiin ja datakeskuksiin. Kennoja voidaan käyttää myös sähköajoneuvojen latauspisteissä. Bosch sijoitti hiljattain 90 miljoonaa euroa polttokennoihin erikoistuneeseen Ceres Poweriin ja nosti omistusosuutensa yhtiössä noin 18 prosenttiin.
Verkottuneet rakennuspalvelut auttavat rakennuksia ”ajattelemaan”
Miten toimistorakennuksissa voidaan parhaiten hyödyntää käytettävissä oleva tila? Milloin ilmastointi pitäisi kytkeä päälle kiinteistön eri osissa? Ovatko kaikki kiinteistöön asennetut valokalusteet toiminnassa? Boschin anturi- ja pilvipohjainen Connected Building Services -ratkaisu antaa vastauksia näihin ja muihin samankaltaisiin kysymyksiin. Kiinteistöstä kerätyn, esimerkiksi käyttöastetta tai ilmanlaatua koskevan tiedon perusteella tuetaan tehokasta kiinteistönhallintaa. Käyttäjät voivat säätää huoneilmastoa ja valaistusta tarpeen mukaan, mikä parantaa kustannustehokkuutta ja vähentää energiankulutusta. Lisäksi reaaliaikainen tieto hissien kunnosta helpottaa huoltojen ja korjausten ennakointia ja näin ehkäisee suunnittelemattomia seisokkeja.
Home Connect Plus -alusta laajenee
Boschin IoT-alusta Home Connect, joka on avoin niin Boschin kuin muidenkin valmistajien kodinkoneille, on nyt laajentumassa keittiöstä ja pyykkihuoneesta kattamaan koko kodin. Vuoden 2020 puolivälistä alkaen Home Connect Plus -sovelluksella on mahdollista hallita älykodin kaikkia ratkaisuja valaistuksesta, kaihtimista ja lämmityksestä viihde-elektroniikkaan ja puutarhanhoitovälineisiin, valmistajasta riippumatta. Hallinnan keskittäminen tekee arjesta entistäkin mukavampaa ja tehokkaampaa.
Mehevää omenapiirakkaa tekoälyn avulla: anturit ja koneoppiminen yhdistyvät uuneissa
Series 8 -uunit takaavat ensiluokkaisen lopputuloksen Boschin patentoidun anturiteknologian avulla. Tekoälyn ansiosta tietyt kodinkoneet pystyvät nyt oppimaan uutta jokaisesta paistosta ja kypsennyksestä. Mitä useammin uunia käytetään, sitä tarkemmin se osaa määrittää kullekin ruoalle sopivan paistoajan.
Maatalouskoneiden ja maatilojen ratkaisut tuovat apua peltotöihin
NEVONEX, älykkään maatalouden digitaalinen ekosysteemi
NEVONEX on avoin ja valmistajariippumaton ekosysteemi, joka tuo digitaaliset palvelut maatalouskoneisiin sekä mahdollistaa työnkulkujen ja laitteiden saumattoman yhdistämisen. Se toimii myös alustana, jonka kautta maatalousteknologian tai -koneiden valmistajat voivat tarjota palveluitaan. Palveluita voidaan käyttää suoraan sekä olemassa olevissa että uusissa maatalouskoneissa, jotka on varustettu NEVONEXia tukevalla ohjausyksiköllä. Koneiden sisäänrakennettujen tai jälkiasennettujen antureiden liittäminen alustaan lisää tehostuspotentiaalia entisestään esimerkiksi siementen, lannoitteen tai tuholaismyrkkyjen levityksessä tai työnkulkujen automatisoinnissa.
Tuoreuden, kasvun ja säätilan seurantaa älykkäillä anturijärjestelmillä
Boschin verkottuneet anturijärjestelmät auttavat maanviljelijöitä seuraamaan satoon vaikuttavia ulkoisia tekijöitä ja reagoimaan niihin riittävän ajoissa.
Deepfield Connect Field Monitoring -pellonseurantajärjestelmä tarjoaa käyttäjille tietoa esimerkiksi säätilasta ja hyötykasvien kasvusta suoraan älypuhelimeen. Smart Irrigation -älykastelujärjestelmä optimoi vedenkulutusta oliivinviljelyssä. Säiliöön asennettujen anturien avulla Deepfield Connect Milk Monitoring -maidonseurantajärjestelmä mittaa maidon lämpötilaa, jotta meijerit, maidontuottajat ja säiliöautojen kuljettajat pystyvät estämään pilaantumisen ajoissa. Vastaaviin älykkäisiin anturijärjestelmiin kuuluu myös Greenhouse Guardian, joka mahdollistaa erilaisten kasvitautien havaitsemisen varhaisessa vaiheessa. Se kerää tietoja kasvihuoneen kosteus- ja hiilidioksiditasoista, käsittelee tiedot Bosch IoT Cloud -ympäristössä tekoälyn avulla ja analysoi tartuntariskin.
Yhteyshenkilöt
Maija Andersson
+358 10 480 8225
maija.andersson@fi.bosch.com
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Bosch-konserni on maailman johtava teknologiatuotteiden ja palvelujen toimittaja. Sen palveluksessa oli vuoden 2021 lopussa noin 402 600 työntekijää. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 78,7 miljardia euroa. Konserni on jaettu neljään liiketoiminta-alueeseen: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods ja Energy and Building Technology. Johtavana IoT-yhtiönä Bosch tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja älykoteihin, teollisuus 4.0:lle ja verkottuneeseen liikkumiseen. Boschin asiantuntijuus anturiteknologiassa, ohjelmistoissa ja palveluissa sekä oma IoT-pilvipalvelu takaavat, että sen asiakkaat voivat saada verkottuneita ja toimialojen rajat ylittäviä ratkaisuja yhdeltä toimittajalta.
Strategisena tavoitteena on helpottaa elämää ja parantaa elämänlaatua tuotteilla ja ratkaisuilla, jotka sisältävät tekoälyä (AI) tai jotka on kehitetty tai valmistettu sen avulla. Yhtiö tarjoaa tekniikkaa, joka on ”Invented for life.”
Konserni käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen noin 440 tytäryhtiötä ja paikallista yhtiötä yli 60 maassa. Jos mukaan luetaan myös myynti- ja palveluyhteistyökumppanit, on Bosch tuotanto-, suunnittelu- ja myyntiverkostonsa kautta läsnä lähes kaikissa maailman maissa. Bosch-konserni on ollut hiilineutraali vuoden 2020 ensimmäisestä neljänneksestä lähtien. Yhtiön kasvun perusta on sen innovaatiovoima. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä työskentelee noin 76 100 henkilöä 128 toimipisteessä eri puolilla maailmaa. Heistä noin 38 000 on ohjelmistokehittäjiä.
Robert Bosch (1861–1942) perusti yhtiön Stuttgartissa vuonna 1886 hienomekaniikan ja sähkötekniikan korjaamoksi. Robert Bosch GmbH:n poikkeuksellinen omistusrakenne takaa konsernin taloudellisen riippumattomuuden. Sen ansiosta yhtiön on mahdollista suunnitella tulevaisuuttaan pitkäjänteisesti ja sijoittaa tulevaisuutensa kannalta välttämättömiin investointeihin etupainotteisesti. Yleishyödyllinen säätiö Robert Bosch Stiftung omistaa 94 prosenttia Robert Bosch GmbH:n osakkeista. Loput osakkeista omistaa Boschin perhe yrityksensä kautta sekä Robert Bosch GmbH. Suurinta äänivaltaa yhtiössä käyttää Robert Bosch Industrietreuhand KG, joka huolehtii myös omistajuuteen liittyvistä toiminnoista.
Lue lisää: www.bosch.fi, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Robert Bosch Oy
Boschin liiketoimintavuoden 2024 ennakkotiedot julki31.1.2025 16:19:19 EET | Tiedote
Bosch on julkaissut ennakkotiedot vuoden 2024 liiketoimintavuodesta, joka oli haasteellinen markkinakehityksen vuoksi. Huolimatta taloudellisista paineista yritys on edistynyt pitkän aikavälin strategiassaan ja pyrkii edelleen saavuttamaan tavoitteensa kasvussa ja kilpailukyvyn vahvistamisessa.
Bosch käyttää ohjelmistoja ja tekoälyä tehdäkseen tuotteistaan älykkäämpiä ja parantaakseen ihmisten turvallisuutta7.1.2025 13:42:24 EET | Tiedote
CES 2025: Boschin tuotteet ovat läsnä kaikilla elämänalueilla Tanja Rueckert: “Ohjelmisto ja digitaaliset ratkaisut ovat liiketoimintamme kulmakiviä.” Rajaton kunnianhimo: Bosch odottaa saavuttavansa yli 6 miljardin euron myynnin ohjelmistojen ja palvelujen osalta ensi vuosikymmenen alkuun mennessä. Koodattu #LikeABosch: yli 5 000 Boschin tekoälyasiantuntijaa on rekisteröinyt yli 1 500 tekoälypatenttia vain viidessä vuodessa – ei vertaistaan Saksassa eikä Euroopassa. Bosch Tech Compass: Suurin osa vastaajista aikoo kouluttautua tekoälyn parissa vuonna 2025 – Bosch on jo kouluttanut onnistuneesti 65 000 työntekijää. Ohjelmistorajoitteinen liikkuvuus: Bosch on liikkuvuuteen erikoistuneen ohjelmistotaitonsa avulla ihanteellinen kumppani maailman suurimmille teknologia-alan toimijoille. Palkittu teknologia: älykäs Boschin pinnasänky auttaa nuoria vanhempia huolehtimaan vastasyntyneistään – ja voittaa CES-palkinnon. Bosch arjessa: älykkäät MEMS-anturit varmistavat intuitiivisen ja energiate
Bosch Sensortec mukana laatimassa Suomen kansallista puolijohdestrategiaa26.4.2024 14:07:27 EEST | Tiedote
Suomen puolijohdetoimiala ennakoi liikevaihtonsa kolminkertaistuvan 5–6 miljardiin euroon ja alan työntekijöiden määrän kasvavan 20 000:en vuoteen 2035 mennessä. Strategian mukaan Suomessa toimivilla puolijohdeyrityksillä on erinomaiset lähtökohdat kasvaa tätäkin nopeammin.
Bosch panostaa innovaatioihin, kumppanuuksiin ja yritysostoihin – kustannussäästöt edelleen keskeisiä18.4.2024 11:33:32 EEST | Tiedote
Kasvutavoitteet edellyttävät hyvää kannattavuutta ja taloudellista vakautta
Turvallisempien teiden puolesta: Bosch ja Microsoft yhteistyöhön generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseksi29.2.2024 07:49:59 EET | Tiedote
Skenaario, jota yksikään kuljettaja ei halua nähdä: pallo vierii tielle. On todennäköistä, että pallon perässä tielle juoksee lapsi. Ihmiskuljettajat osaavat arvioida tilanteen vaarallisuuden jo tielle vierivästä pallosta, mutta myös automaatiojärjestelmien on opittava arvioimista. Nyt Bosch haluaa lisätä generatiivisen tekoälyn käyttöä, jotta automaattinen ajaminen kehittyy entisestään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme