Järjestöt vaativat pysyviä investointeja mielenterveyteen
Suomalaiset haluavat lisää resursseja mielenterveyden vahvistamiseen. Tästä kertovat esimerkiksi eduskunnan käsittelyyn edenneet kansalaisaloitteet Terapiatakuusta ja psykoterapeuttikoulutuksen maksuttomuudesta.
Mielenterveysjärjestöt ja monet muut kansalaisjärjestöt kannattavat tätä kansalaisten viestiä päätöksentekijöille.
Myös pitkittynyt epidemiatilanne korostaa varhaisen mielenterveysavun saatavuuden parantamista kaikissa väestöryhmissä.
Mielenterveyspoolin mukaan mielenterveysongelmien hoito on saatettava samalle viivalle muiden vaivojen sekä sairauksien kanssa.
Kehittämistyön lisäksi tarvitaan pysyvää rahoitusta
Hallitus on tehnyt useita rahoituspäätöksiä mielenterveyden vahvistamiseksi, mutta ne ovat koskeneet kehittämistyötä. Esimerkiksi sote-uudistusta ja mielenterveysstrategiaa edistetään määräaikaisella hankerahoituksella.
Tämä kehittämistyö on äärimmäisen tärkeää. Mielenterveysjärjestöjen huolena on kuitenkin se, että kehittämistyö ei muutu pysyviksi investoinneiksi mielenterveyteen.
Siksi Mielenterveyspooli vaatii hallitukselta puoliväliriihessä päätöksiä pysyvistä lisämäärärahoista budjettiin vuodesta 2022 eteenpäin.
Terapiatakuu tulee irrottaa hoitotakuusta
Mielenterveyspooli vaatii hallitukselta toimia, jotta vielä tämän vaalikauden aikana Suomeen saadaan voimaan Terapiatakuu. Tämän vuoksi Terapiatakuu on nyt irrotettava laajemmasta hoitotakuusta ja toteutettava pikaisesti.
Esimerkiksi SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry esitti Terapiatakuun toteuttamista jo tällä hallituskaudella 9.2.2021 julkaistussa kannanotossaan.
Yhdistyneiden kansakuntien (YK) varoitti viime syyskuussa maailmaa uhkaavasta mielenterveyskriisistä. Suomessa se on estettävissä määrätietoisilla päätöksillä, joiden aika on nyt.
Mielenterveyspoolin tavoitteet hallituksen puoliväliriiheen
- Terapiatakuu ja Mielenterveyden vahvistamisen työllisyyspaketti
- Psykoterapeuttikoulutuksen maksuttomuus
- Mielenterveysstrategian toimeenpanosta periaatepäätös sekä rahoituspaketti vuosille 2022 - 2023
Kannanoton allekirjoittaneet järjestöt:
- AKAVAN SAIRAANHOITAJAT JA TAJA RY
- ETAPPI RY
- FINNISH ASSOCIATION FOR INFANT MENTAL HEALTH – PIRPANA
- JULKISTEN JA HYVINVOINTIALOJEN LIITTO JHL
- KAKSISUUNTAISET
- KUKUNORI RY
- KOULUTETUT KOKEMUSASIANTUNTIJAT
- LUOVA HULLUUS
- MIELENTERVEYDEN KESKUSLIITTO
- MIELENTERVEYSOMAISTEN KESKUSLIITTO – FINFAMI
- MIELENTERVEYSYHDISTYS HELMI
- MIELI MAASTA
- MIELI SUOMEN MIELENTERVEYS RY
- NUORTEN MIELENTERVEYSSEURA – YEESI RY
- NYYTI RY
- PARISUHDEKESKUS KATAJA RY
- PSYKOSOCIALA FÖRBUNDET
- SEXPO-SÄÄTIÖ
- SININAUHALIITTO
- SOSIAALIALAN KORKEAKOULUTETTUJEN AMMATTIJÄRJESTÖ TALENTIA
- SUOMEN KLUBITALOT
- SUOMEN LASTENPSYKIATRIYHDISTYS – BARNPSYKIATERFÖRENINGEN I FINLAND
- SUOMEN LÄHI- JA PERUSHOITAJALIITTO SUPER
- SUOMEN MIELENTERVEYSHOITOALAN LIITTO
- SUOMEN PSYKOGERIATRINEN YHDISTYS (SPGY)
- SURUNAUHA RY
- NOUSEVA MIELI – SUOMEN SKITSOFRENIAYHDISTYS RY
- SUOMEN TRAUMA- JA DISSOSIAATIOYHDISTYS DISSO RY
- SYÖMISHÄIRIÖLIITTO – SYLI RY
- TAITEEN SULATTAMO RY
- TARPEENMUKAINEN HOITO RY
- TEHY
- TUKIYHDISTYS MAJAKKA
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hankepäällikkö
Turkka Sinisalo
+358 40 828 6553
etunimi.sukunimi@mieli.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki
+358 40 192 95 04http://www.mielenterveyspooli.fi
Mielenterveyspoolin muodostavat suomalaisen mielenterveystyön keskeiset toimijat. Verkostossa on mukana yhteensä 32 järjestöä. Mielenterveyspooli tekee väestön mielenterveyttä vahvistavaa yhteiskuntapolitiikkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli
Eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta: Sosiaaliturvauudistuksessa muistettava mielenterveyskuntoutujat8.11.2024 12:09:19 EET | Tiedote
Tulevaisuuden sosiaaliturvan pitää huomioida ihmiset, joilla on mielenterveysongelmia. Sosiaaliturvan täytyy ottaa huomioon monenlaiset elämäntilanteet ja niiden muutokset.
Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta Maailman mielenterveyspäivänä: Valtion talousarviossa on panostettava mielenterveyskriisin torjumiseen10.10.2024 09:22:30 EEST | Tiedote
Heikentyneen mielenterveyden kustannukset yhteiskunnalle ovat nyt jopa 11 miljardia euroa vuosittain. Valtion talousarviossa tuleekin torjua mielenterveyskriisiä monipuolisin toimin.
Mielenterveyspoolin kannanotto: Avustusleikkauksia kohtuullistettava –Mielenterveysjärjestöjen työ on korvaamatonta24.9.2024 13:53:28 EEST | Tiedote
Mielenterveyspooli vetoaa eduskuntaan, jotta se kohtuullistaisi sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusleikkauksia valtion talousarviossa.
Mielenterveyspooli vei mielenterveyden säästövinkit budjettiriiheen – Näin hallitus löytää kestäviä säästöjä3.9.2024 10:30:28 EEST | Tiedote
Säästövinkeillä Mielenterveyspooli muistuttaa hallitusta siitä, että kestäviä säästöjä saadaan aikaan vain löytämällä ratkaisuja mielenterveyskriisiin.
Mielenterveyspooli ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto: Rajut leikkaukset järjestöiltä heikentävät palveluita, ennaltaehkäisyä ja demokratiaa17.6.2024 04:00:00 EEST | Tiedote
Hallitus on hylkäämässä ihmiset, joilla on päihde- tai mielenterveysongelma. Jopa kolmanneksen leikkaukset kansalaisjärjestöiltä vaarantavat matalan kynnyksen tuen päihde- ja mielenterveysongelmiin. Samalla kasvavat kustannukset ja paine julkisen sektorin palveluissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme