Hammaslääkäriseura Apollonia jakoi vuoden 2021 tutkimusapurahat
Tutkimusapurahoja myönnettiin tällä hakukierroksella kaikkiaan 36 tutkijalle ja opiskelijalle. Apurahahakemuksia saapui 69 ja myöntöprosentti oli 55 %. Opiskelija-apurahahakemusten määrä laski selkeästi edellisestä vuodesta, mikä voi johtua osin Covid-19-epidemian vaikutuksista opintoihin. Tämä pienensi myös myönnettyjen apurahojen kokonaissummaa verrattuna aiempiin vuosiin.
Apollonian apurahajaossa painotetaan nuorten ja tutkimusuransa alussa olevien tutkijoiden tukemista – senioritutkijoita unohtamatta. Päätoimisen tutkimustyön mahdollistavia Nuoren tutkijan apurahoja jaettiin tänä vuonna aiempaa useammalle tutkijalle, ja samalla mahdollistettiin apurahakauden puolittaminen.
Potilaiden hoitoa tukevaa tutkimustyötä
Useissa tuetuissa apurahahankkeissa tutkitaan ajankohtaisia aiheita, jotka kehittävät potilaiden hoitoa.
Suurin yksittäinen apuraha oli EHL Matti Hannulan (Oulun yliopisto) Nuoren tutkijan apuraha (21 500 euroa). Hannulan oikomishoitoon liittyvässä väitöstutkimuksessa selvitetään ajoituksen vaikutusta distaalipurennan (liian takan olevan alaleuan aiheuttama purentavirhe) hoidossa, hoitotulosten pysyvyyttä ja hoitojen kustannusvaikutuksia. Satunnaistetussa seurantatutkimuksessa verrataan mm. niskavetohoidon aloitusiän vaikutusta myöhemmän hoidon kulkuun, hoidon lopputulokseen ja kustannusvaikutuksiin.
– Tämä tutkimus laajentaa käsitystä oikomishoidon ajoituksen vaikutuksista ja auttaa meitä tekijöitä käyttämään niskavetoa oikea-aikaisesti, sanoo Hannula.
Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahastosta tuettiin esimerkiksi HLL Taru Aron tutkimusta, jossa selvitetään suomalaisten kotihoitajien käsityksiä ja uskomuksia kotona asuvien ikääntyneiden suunhoidosta. EHL Hanna Kangasmaa tutkii hampaiden erosiivisen kuluminen ja refluksitaudin välistä yhteyttä Colgaten lahjoittamalla nimikkoapurahalla, ja HLL Anne-Mari Ilo kuva-alan ja säteilyannoksen optimointia yläleuan puhkeamattomien kulmahampaiden sekä alaleuan viisaudenhampaiden kartiokeilatietokonetomografiatutkimuksissa (KKTT-kuvat) Planmeca groupin nimikkoapurahan tukemana.
Lista kaikista tutkimusapurahojen saajista löytyy täältä (pdf).
Lisätiedot:
Apollonian pääsihteeri, dos., EHL Vesa Pohjola, vesa.pohjola@apollonia.fi, p. 040 146 3696
Nuoren tutkijan apuraha: EHL Matti Hannula, matti.hannula@oulu.fi, p. 044 355 3250
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annika Nissinenviestinnän asiantuntija
Puh:040 779 6435annika.nissinen@apollonia.fiTietoja julkaisijasta

Bulevardi 30 B 5
00120 HELSINKI
p. 09 6803 120, toimisto@apollonia.fihttps://www.apollonia.fi
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Hammaslääketieteelle yli 230 000 € tutkimusapurahoja.21.3.2025 16:00:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Hammaslääketieteen Säätiö, Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto ja yhteistyökumppanit jakoivat 231 500 euroa tutkimusapurahoja, yhteensä 38:lle alan tukijalle tai opiskelijalle.
Apollonia Symposium 21.–22.3.2025: Tekoäly ja vaikuttavuus suun terveydenhuollossa?14.3.2025 10:10:58 EET | Kutsu
Miten tekoäly auttaa suunterveyden ammattilaisia? Miten selviämme tulevaisuuden haasteista? Miten tuotamme mahdollisimman paljon terveyttä käytössämme olevilla voimavaroilla? Näihin kysymyksiin haetaan vastauksia Apollonia Symposiumissa 21.–22.3.2025
Hampaiden kiinnityskudossairauksien esiintyvyys kasvaa – Käypä hoito -suositus päivitetty12.2.2025 08:09:44 EET | Tiedote
Terve Suomi -väestöterveystutkimuksen mukaan hampaiden kiinnityskudossairauksien esiintyvyys ei ole vähentynyt, vaan kasvaa. Kahdella kolmasosalla aikuisväestöstä on kiinnityskudossairauksista kertovia syventyneitä ientaskuja, ja vaikeaa kiinnityskudossairautta löytyy jo 20-vuotiailta aikuisilta. Kiinnityskudossairaudet ovat alidiagnosoitu kansansairaus, painottaa juuri päivitetty parodontiitin Käypä hoito -suositus.
Hammaslääketiede saa kotimaisen sähköisen tiedelehden27.1.2025 07:05:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia aloittaa tiedeartikkelien julkaisemisen uudessa sähköisessä Apollonia – Proceedings of the Finnish Dental Society -tiedelehdessä. Suomalainen hammaslääketiede saa näin oman, kaikille avoimen open access -tiedejulkaisun.
Kuiva suu voi romahduttaa suunterveyden nopeasti6.11.2024 08:02:00 EET | Tiedote
Kuivan suun tunne on yksi tärkeä syy hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Suun kuivuminen lisää suusairauksien riskiä ja heikentää elämänlaatua. Kuivan suun syy on tärkeä selvittää mahdollisimman pian ja aloittaa tukihoidot, sillä suunterveys voi romahtaa nopeastikin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme