Vertaisarviointi kehittää tärkeitä elämäntaitoja
Kouluvuosi on lopuillaan ja todistusten jako käsillä, mutta arviointi ja palaute ovat olleet tärkeä osa opiskelua koko lukuvuoden ajan. Vertaisarviointi on peruskoulussa nuori käytäntö, jota ei ole tutkittu Suomessa aiemmin. Jyväskylän yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa tarkastellaan, miten 7.–8. luokkalaiset käyttivät vertaisarviointia osana fysiikan ja kemian opintojaan.
Arviointi on muutakin kuin arvosanan antamista
Tutkimuksessa ilmeni, että oppilailla oli haasteita erottaa vertaispalautteen olevan auttamista, ei arvostelua varten. Tämä vaikeutti niin palautteen antamista kuin vastaanottamista.
– Syynä lienee se, että oppilaat ovat tottuneita numeroihin ja arvosteluun. Ne ovat yleensä arvioinnin näkyvin osa, Laura Ketonen pohtii.
Perinteisesti arviointi liitetään kokeisiin, todistuksiin ja arvosanoihin. Arviointia on kuitenkin myös se, että oppilaan osaamisesta saadaan tietoa, jotta voidaan auttaa häntä oppimaan. Perusopetuksen opetussuunnitelma ohjeistaa käyttämään vertaisarviointia kaikissa oppiaineissa juuri oppimisen edistämiseen.
Vertaisarviointi auttaa oppilaita kehittämään palauteosaamistaan
Toisinaan myös opettajien voi olla haastavaa havaita vertaisarvioinnin etuja.
– Käytin opettajana vertaisarviointia, mutta en hahmottanut, mitä erityistä hyötyä siitä on, Ketonen kertoo omasta kokemuksestaan. – Tutkimukseni osoitti, että vertaisarvioinnin avulla oppilaiden palauteosaaminen kehittyi. Tämä on tosi merkittävää, sillä kyse on taidoista, joita tarvitaan koko elämän ajan.
Palauteosaaminen tarkoittaa palautteen antamisen ja vastaanottamisen taitoja ja asenteita. Näihin kuuluu esimerkiksi tunteiden hallinta, palautteen arvostaminen sekä kyky arvioida omaa ja toisten työtä.
Vertaisarviointi vaatii yksilöllistä tukea
Tutkimus osoitti, että näennäisesti yhdenmukainen vertaisarviointijärjestely vaati toisilta oppilailta enemmän kuin toisilta. Osalle oppilaista ideoiden ja kritiikin esittäminen ja toisten auttaminen ovat tavanomaista käytöstä ja vertaisarviointi on heille siksi helpompaa. Sen sijaan osa oppilaista joutui vertaisarvioinnissa pois mukavuusalueeltaan. He tarvitsivat opettajan ja kavereiden tukea suoriutuakseen tehtävästä rakentavalla tavalla.
– Vertaisarviointi saattaa kuitenkin ajan kanssa lisätä tasa-arvoa luokassa, Ketonen pohtii. – Se antaa kaikille oikeuden ja velvollisuuden sanoa mielipiteensä, auttaa toisia ja ottaa vastaan apua.
FM Laura Ketosen kasvatustieteen (opettajankoulutus) väitöskirjan ”Exploring interconnections between student peer assessment, feedback literacy and agency” tarkastustilaisuus pidetään 22.5.2021 klo 12.00 alkaen verkkovälitteisenä. Vastaväittäjänä toimii professori Päivi Atjonen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena yliopistonlehtori, dosentti Markus Hähkiöniemi (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kielenä on suomi.
Yleisö voi seurata tilaisuutta etäyhteydellä: https://r.jyu.fi/dissertation-ketonen-220521
Yleisö voi esittää tilaisuuden lopussa mahdolliset kysymyksensä kustoksen puhelinnumeroon +358408053327
Tutkimus on julkaistu Jyväskylän yliopiston väitöstutkimusten JYU Dissertations -sarjassa, numero 379, Jyväskylä, 2021, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8635-3 (PDF). Linkki julkaisuun:https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/75264
Taustatietoa:
Laura Ketonen kirjoitti ylioppilaaksi Turun Luostarivuoren lukiosta vuonna 1998. Hän valmistui aineenopettajaksi Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselta vuonna 2006. Ketonen on työskennellyt useita vuosia yläkoulun aineenopettajana Jyväskylässä ja viimeiset kolme vuotta yliopistonopettajana ja projektitutkijana Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksella.
Lisätietoja:
Laura Ketonen, laura.k.ketonen@jyu.fi, puh. 040 652 3265
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme