Arktinen Banaani

Arktinen Banaani moninaistaa kirjallisuuden kenttää

Jaa
Moninaisuus tarkoittaa sitä, että ihmisiä on moneen lähtöön. Sisäisten ja ulkoisten ominaisuuksien perusteella meitä jaetaan erilaisiin ryhmiin, mutta kaikkia ryhmiä ei kuitenkaan edusteta tasavertaisesti – ei myöskään kirjallisuudessa. Tällaiset vähemmälle huomiolle jäävät ryhmät muodostuvat Suomessa muun muassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, muun kuin kristinuskon edustajista, eri tavoin vammaisista sekä muutoin fyysisiltä piirteiltään tai kulttuuritaustaltaan näennäisestä normaalista eroavista ihmisistä.

Ryhmien huomioiminen myönteisellä tavalla on tärkeää, jotta kaikki voivat tuntea olevansa tervetulleita ja arvostettuja sellaisena kuin ovat. Arktisen Banaanin Kirjakatalogissa vuodelle 2021 on monta teosta, joiden tarkoitus on lisätä kirjallisuuden moninaisuutta.

Vierge ModerneHeidi Airaksisen esikoisromaani, käsittelee queer-ihmisyyttä historiallisessa Helsingissä jännityskirjallisuuden keinoin. Vielä etäämmäs Suomen historiassa samaa teemaa vie Mitja Mikael Malin 
esikoisalbumissaan Kivet, kannot, tähdet, kuuta. Sarjakuvateos käsittelee suomalaista kansanuskoa ja tarustoa queer-positiivisesta näkökulmasta.

Joonas Tolvasen Turvapaikanhakija puolestaan kuvastaa Manalan lautturin katseen kautta suomalaisen yhteiskunnan byrokratiaa ja suhtautumista maahanmuuttajiin. Se on tarina kohtalosta, ulkopuolisuudesta ja voimattomuudesta toimia, mutta toisaalta myös toivosta ja elämän hyväksymisestä kaikkinensa.

Lastenkirjallisuuteen moninaisuutta tuo Essi Raekosken ja 
Mira Piitulaisen Kuminakujan Julle ja Kauri hiipparijahdissa. Teoksessa korostuu saavutettavuuden näkökulma eli se, että kaikenlaisilla kansalaisilla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua elämään; toinen tarinan sankareista nimittäin kulkee pyörätuolissa. Hän on rohkea ja innokas nuori, joka löytää ratkaisut tilanteessa kuin tilanteessa. Julle näyttää, että erilaisuuden ei tarvitse olla este – ja että mahdolliset esteet ylitetään yhteisvoimin.

Eeva Nikoskelaisen Venuksia veitsenterällä kuvaa sekin tietynlaista kehopositiivisuutta, koska se vie lukijan ylipainoisten ihmisten arkeen. Teos ei syyllistä, mutta ei myöskään maalaa ylipainosta ihannoivaa kuvaa. Kyseessä on huumorilla ja satiirilla höystetty teos, joka käsittelee painonhallintaklinikan ympärillä tapahtuvia kommelluksia. Viihdyttävässä teoksessa on potilasnäkökulmaa arvostava ja sympatisoiva sävy.

Teemoja yhteen nivoo Timo Airaksisen ja Heta Gyllingin 
tietokirja Suvaitsevaisuus – Erään taistelun kuvaus. Teos pohtii suvaitsevaisuuden eli moninaisuuden hyväksymisen tärkeyttä nyky-yhteiskunnassa. Toisaalta teoksessa pohditaan myös suvaitsevaisuuden rajoja ja kuinka näistä asioista pitäisi puhua.

Kirjallisuuden moninaistaminen on positiivinen askel laajemmassa yhteiskunnallisessa muutoksessa.

 

Arktisen Banaanin Kirjakatalogin 2021 selailtavaan versioon voit tutustua tästä linkistä (PDF-tiedosto seuraa erillisenä liitteenä).

Liitteinä olevat kansikuvat ovat julkaisuvapaita median käyttöön.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot, mediakappaletilaukset ja haastattelupyynnöt:


Arktinen Banaani, kustantaja Harto Pasonen, puh. 050 529 9768, harto.pasonen@arktinenbanaani.fi

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Arktinen Banaani on 26 vuotta toiminut kustantamo, joka julkaisee kauno- ja tietokirjallisuutta, lastenkirjoja ja sarjakuvia niin uusilta kuin kokeneilta kirjailijoilta ja kuvantekijöiltä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Arktinen Banaani

Suvaitsevaisuutta ei voi väistää3.12.2020 07:00:00 EET | Tiedote

Suvaitsevaisuus on päivän sana, sitä ei voi kukaan ohittaa täysin kantaa ottamatta. Suomessa se on näihin aikoihin asti nähty pääosin positiivisessa valossa, etenkin suvaitsematon-sanalla on kuvattu henkilön tai ryhmän kielteisiä ominaisuuksia. Nyt hyökätään uudissanan voimalla "suvakkeja" vastaan, ja tietenkin tunteet kuumenevat aidan molemmin puolin. Tosiasia kuitenkin on, ettei suvaitsevaisinkaan voi kaikkea suvaita. Asialla ei myöskään pidä vain pelata kielipelejä. Kysymys suvaitsevaisuudesta on monimutkainen, mutta ei niin mutkikas, ettei siitä voi ja pidäkin keskustella. Ja mitä kaikkea voidaan tarkoittaa, kun puhutaan konservatiiveista ja liberaaleista tai moraalista ja moralismista?

Piika – Romaani kuin 2020-luvun Suomi-filmi18.11.2020 08:50:00 EET | Tiedote

Elinan elämänlaatu ei ole lahjakkuudesta kiinni. Filosofian opinnot ovat kuitenkin vaihtuneet kokopäiväpöhnään Jousi-baarissa – ja sen mukaiseen maineeseen. Nuoren naisen muistikuvat hyvästä lapsuudesta liittyvät keskeisesti eläimiin, ja eräänä ryhdistäytymisen hetkenä Elina jättää hakupaperit maaseutuoppilaitokseen. Oluen sijaan nuori nainen alkaa imeä tietoa karjanhoidosta ja kaikesta, mikä nykyaikaiseen tilanpitoon liittyy.

Värikäs opaskirja johdattaa Tallinnan uuteen ytimeen, esikaupunkeihin9.9.2020 09:00:00 EEST | Tiedote

Tallinna on jo kauan ollut lähellä suomalaisten sydämiä, ja nykyisin sen voi laskea suosiotaan kasvattavan lähimatkailun kohteeksi. Trendin harjalle ovat nousseet esikaupunkialueet, joista osa sijaitsee reippaan kävelymatkan päässä keskustasta. Myös etäämmällä kaupunkia ympäröiviin lähiöihin matkaaminen sujuu julkisilla välineillä helposti. Mielikuvat neuvostoajan karheista betonikolosseista voi unohtaa, niin paljon uutta näkemisen ja kokemisen arvoista on syntynyt.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye