Vanhemmuusryhmistä apua vanhempien itsemyötätunnon haasteisiin
Itsemyötätunto, eli yksilön ystävällinen ja ymmärtäväinen suhtautuminen itseensä on tutkimusten mukaan yhteydessä psyykkiseen hyvinvointiin ja toimiviin perhesuhteisiin. Itsemyötätunnon tiedetään esimerkiksi vähentävän ahdistusta, masennusta ja uupumusta.Vanhemmuutta itsemyötätunto voi tukea haastavissa hetkissä.
Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin vanhempien kuvauksia heidän itsemyötätunnossaan tapahtuvista muutoksista vanhemmuusryhmään osallistumisen jälkeen.
– Tutkimuksen tuloksissa vanhemmuusryhmät näyttäytyivät vanhempien kuvauksissa merkittävänä itsemyötätuntoa vahvistavana tekijänä, kertoo TM Tellervo Uljas. Uljas valmistelee parhaillaan vanhemmuutta ja itsemyötätuntoa käsittelevää psykologian väitöskirjaa Jyväskylän yliopistossa.
Palveluiden tulisi panostaa itsemyötätunnon kehittämiseen
Tutkimuksessa itsemyötätuntoa tarkasteltiin Kristin Neffin kolmiosaista jaottelua hyödyntäen. Tutkimukseen osallistuneet vanhemmat kuvasivat itsemyötätuntonsa vahvistumista vanhemmuusryhmien myötä erityisesti jaetun ihmisyyden lisääntymisenä. Ryhmään osallistumisen jälkeen he olivat tietoisempia siitä, etteivät ole epätäydellisyydessään yksin, ja muut vanhemmat kohtaavat samankaltaisia tilanteita ja haasteita kuin he itse.
– Mä tajusin, et hei, muutki painii tai on paininu samojen, saman tyylisten asioiden kanssa, kuvasi eräs vanhemmuusryhmään osallistunut vanhempi.
Vanhemmat kuvasivat lisäksi ryhmän myötä tapahtunutta tiedostavan läsnäolon sekä ystävällisyyden vahvistumista itselle. Muutoksista kerrottiin sekä useamman kerran perhevalmennuksen että kertaluonteisen Perhepolku-ryhmän jälkeen.
Uljaan mukaan vanhemmuutta ja perheitä tukevissa palveluissa pitäisi pohtia yhä enemmän vanhempien itsemyötätunnon vahvistamisen keinoja.
– Itsemyötätuntoa vahvistava ryhmätoiminta voi olla merkittävä keino vanhempien stressin ja uupumuksen vähentämisessä ja sitä kautta koko perheen hyvinvoinnin tukemisessa, jonka merkitys korostuu etenkin epävarmoina ja haastavina aikoina, Tellervo Uljas toteaa.
Lisätietoja:
Tellervo Uljas, tellervo.m.uljas@student.jyu.fi, puh. 045 202 5595
Julkaisun tiedot:
Uljas, T., Rönkä, A., Malinen, K., Aunola, K. & Jokinen, K. (2021). Vanhemmuusryhmät vanhempien itsemyötätunnon vahvistajana. Perhe- ja pariterapialehti, julkaistu 4.5.2021. https://www.perheterapialehti.fi/artikkelit/vanhemmuusryhmat-vanhempien-itsemyotatunnon-vahvistajana
Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan myös osoitteessa: https://perhepolku.fi/wp-content/uploads/2021/05/vanhemmuusryhmat-vanhempien-itsemyotatunnon-vahvistajana.pdf
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Keski-Suomen korkeakouluviikko: Tulevan opintopolun suunta voi löytyä opiskellen1.4.2025 12:03:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen toisen asteen oppilaitoksissa opiskellaan 7.–11.4.2025 korkeakouluopintoja. Korkeakouluviikko mahdollistaa tutustumisen korkeakouluopiskeluun ja kiinnostaviin aloihin osana toisen asteen opintoja. Tavoitteena on uuden oppimisen lisäksi tukea opiskelijoita oman opintopolun suunnittelua ja madaltaa kynnystä korkeakouluun hakeutumisessa.
Korona-aika auttoi toisia esikoisperheitä kukoistamaan, samalla se lannisti toiset, tutkimus kertoo1.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, kuinka osa esikoislapsensa koronarajoitusten aikaan saaneista perheistä löysi selviytymiskykyisyytensä ja sopeutui vallitseviin olosuhteisiin, samalla kun osa perheistä kertoi jääneensä kasaantuvien stressitekijöiden alle – pahimmillaan ilman tukea.
Jyväskylän yliopiston tilinpäätös 2024: Tutkimuksessa ja koulutuksessa menestystä, taloudessa käänne parempaan31.3.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vuosi 2024 oli tutkimuksen ja koulutuksen osalta menestyksekäs. Vertaisarvioitujen julkaisujen määrä jatkoi kasvua. Myös kilpaillussa tutkimusrahoituksessa vuosi oli tuloksekas. Euroopan tutkimusneuvosto myönsi yliopistoon tieteellisiä läpimurtoja tavoittelevalle kokeneelle tutkijalle tarkoitetun ERC Advanced Grant -hankerahoituksen.
Väitös: Biomolekyylit auttavat ymmärtämään järvien ekologiaa (Litmanen)31.3.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkimuksen mukaan tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja järvivesien kunnostustoimenpiteitä tarkasteltaessa tulisi keskittyä yksittäisten lajien sijaan koko ravintoverkon toimintaan.
Tutkimus paljastaa: Urashokit voivat johtaa työpaikan vaihtoon sote-alalla31.3.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkimuksessa selvitettiin sote-alan työntekijöiden kokemia urashokkeja ja niiden vaikutuksia työuraan. Tutkimus paljastaa, että urashokit voivat muuttaa työntekijöiden suhtautumista työhön ja jopa johtaa työpaikan tai alan vaihtoon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme