Keski-Suomen korkeakouluviikko: Tulevan opintopolun suunta voi löytyä opiskellen
Keski-Suomen toisen asteen oppilaitoksissa opiskellaan 7.–11.4.2025 korkeakouluopintoja. Korkeakouluviikko mahdollistaa tutustumisen korkeakouluopiskeluun ja kiinnostaviin aloihin osana toisen asteen opintoja. Tavoitteena on uuden oppimisen lisäksi tukea opiskelijoita oman opintopolun suunnittelua ja madaltaa kynnystä korkeakouluun hakeutumisessa.

Kuudetta kertaa järjestettävällä Keski-Suomen korkeakouluviikolla on mukana kaikkiaan kaksikymmentä toisen asteen oppilaitosta. Korkeakoulukurssit niiden opiskelijoille tarjoavat Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu.
Toisen asteen opiskelijat ovat voineet valita itseä kiinnostavan kurssin opiskeltavaksi korkeakouluviikon opintotarjottimilta. Kaikkiaan Keski-Suomen korkeakouluviikon kursseille ilmoittautui tänä vuonna 1425 opiskelijaa.
”Keski-Suomen korkeakouluviikolle osallistuu paljon nuoria, mutta tänä vuonna myös aikuisia opiskelijoita Ammattiopisto Gradian pilotin myötä. Oman opintopolun suunnittelu koskettaa myös monia työikäisiä kouluttautujia”, sanoo suunnittelija Katja Räsänen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.
Tutustuminen alaan tuo selkeyttä tuleviin valintoihin
Korkeakouluviikon aikana opiskellut korkeakouluopinnot hyväksiluetaan toisen asteen opintosuoritukseksi. Monelle opiskelijalle ne ovat sen lisäksi ensimmäiset opintopisteet tulevaan korkeakoulututkintoon.
Mihin toisen asteen opiskelijat haluavat korkeakouluviikolla tutustua?
-
Jyväskylän yliopiston tarjoamista Keski-Suomen korkeakouluviikon kursseista suositumpia olivat kurssit Ihmismielen salat ja Johdatus liikunta- ja terveystieteisiin
-
Jyväskylän ammattikorkeakoulun opinnoista eniten ilmoittautumisia tuli sote-alan kursseille Monitieteinen lähestymistapa uneen ja palautumiseen sekä Lääkehoidon perusteet. Suosittuja olivat myös Muuta maailmaa logistiikan avulla sekä urheilijoille suunnatut opinnot. Myös uutena mukaan tullut Musiikin elävät hetket kiinnosti monia opiskelijoita.
-
Humanistisen ammattikorkeakoulun tarjonnasta eniten kiinnostivat Viittomakielen alkeet ja Kulttuurituottajan ammatillisuus.
Konkreettinen tapa tutustua korkeakouluihin kiinnostaa
”Keski-Suomen korkeakouluviikko on laajentunut vuosi vuodelta uusiin oppilaitoksiin, mikä kertoo toiminnan tarpeellisuudesta ja kiinnostavuudesta. Korkeakouluviikon aikana opiskeltavat opinnot ovat konkreettinen tapa pohtia omia tulevia valintoja ja tutustua korkeakoulujen mahdollisuuksiin”, kertoo koulutuspäällikkö Paula Savela Jyväskylän yliopistosta.
Korkeakouluviikon toimintamallia on laajennettu myös Keski-Suomen ulkopuolelle. Samaan aikaan Keski-Suomen korkeakouluviikon kanssa opiskellaan myös Keski-Pohjanmaan korkeakouluviikolla ja Pohjois-Savossa.
Schildtin lukiosta ylioppilaaksi valmistunut Nelli Pajula opiskeli omalla korkeakouluviikollaan Johdatus liikunta- ja terveystieteisiin -kurssin, koska liikunta-ala tuntui omalta.
”Kurssi antoi mahdollisuuden tutustua opintoihin ja alaan. Yliopistokurssi oli mukavaa vaihtelua lukio-opiskeluun. Se antoi jo tuntumaa siihen, millaista korkeakouluopinnoissa voisi olla. Itselleni yliopisto-opiskelu tuntuu oikealta valinnalta, ja se tunne vahvistui kurssin käytyäni. Edelleen pohdin mikä ala on itselle se omin ja opiskelen avoimessa yliopistossa”, Pajula kertoo.
”Lukiossa jatko-opinnot saattavat jännittää, joten kokeilukurssit madaltavat kynnystä suunnitella tulevaa. Maksuttomia kursseja voi myös hyödyntää vaikkapa kirjoituksiin valmistautuessa”, Pajula vinkkaa.
Keski-Suomen korkeakouluviikon opintotarjonta:
Lisätietoja:
- Jyväskylän yliopisto: Paula Savela, koulutuspäällikkö, paula.savela@jyu.fi, 050 428 5293
- Jamk: Katja Räsänen, suunnittelija, katja.rasanen@jamk.fi, 040 145 4863
- Humak: Minna Rajalin, lehtori, minna.rajalin@humak.fi, 0400 349 356
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Muuttolintujen kevät innoittaa luonnonystäviä 8.4. – mukana tapahtumassa myös Mikko ”Peltsi” Peltola2.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kansalaistieteen Lähde: Muuttolintujen kevät -tapahtuma ti 8.4.2025 klo 12–19, yliopiston kirjasto Lähde
Korona-aika auttoi toisia esikoisperheitä kukoistamaan, samalla se lannisti toiset, tutkimus kertoo1.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, kuinka osa esikoislapsensa koronarajoitusten aikaan saaneista perheistä löysi selviytymiskykyisyytensä ja sopeutui vallitseviin olosuhteisiin, samalla kun osa perheistä kertoi jääneensä kasaantuvien stressitekijöiden alle – pahimmillaan ilman tukea.
Jyväskylän yliopiston tilinpäätös 2024: Tutkimuksessa ja koulutuksessa menestystä, taloudessa käänne parempaan31.3.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vuosi 2024 oli tutkimuksen ja koulutuksen osalta menestyksekäs. Vertaisarvioitujen julkaisujen määrä jatkoi kasvua. Myös kilpaillussa tutkimusrahoituksessa vuosi oli tuloksekas. Euroopan tutkimusneuvosto myönsi yliopistoon tieteellisiä läpimurtoja tavoittelevalle kokeneelle tutkijalle tarkoitetun ERC Advanced Grant -hankerahoituksen.
Väitös: Biomolekyylit auttavat ymmärtämään järvien ekologiaa (Litmanen)31.3.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkimuksen mukaan tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja järvivesien kunnostustoimenpiteitä tarkasteltaessa tulisi keskittyä yksittäisten lajien sijaan koko ravintoverkon toimintaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme