Väitös 4.6.2021: Moderni ohjelmistokehitys tukeutuu avoimen lähdekoodin käyttöön - Koronavilkku-sovellus ajankohtainen esimerkki (Tuunanen)

Koronavilkku-sovellus on ajankohtainen esimerkki avoimen lähdekoodin hyödyntämisestä
Lähes kaikki nykypäivänä kehitettävät tietokoneohjelmistot käyttävät ainakin jossain määrin hyväkseen avointa eli uudelleenkäytön mahdollistavaa lähdekoodia. Koronavilkku-sovellus on ajankohtainen esimerkki tällaisesta ohjelmistosta. Koronavilkku-sovellus julkaistiin 31.8.2020 sovelluskaupoissa vain noin puoli vuotta epidemian alkamisen jälkeen. Ohjelmiston saattaminen käyttöön näin nopealla aikataululla ei olisi ollut mahdollista ilman avointa lähdekoodia, jota käytettiin sovelluksen toteuttamiseksi.
– Sen lisäksi, että Koronavilkku-sovellus käyttää hyväkseen avointa lähdekoodia, se myös julkaistiin nimenomaan avoimen lähdekoodin ohjelmistona. Tämän ansiosta sen toiminnallisuutta ja turvallisuutta voi arvioida kuka tahansa riippumaton asiantuntija. Se takaa sovelluksen oikean toiminnallisuuden ja henkilötietojen turvallisen käsittelyn, Timo Tuunanen kertoo.
– Koronavilkku-sovelluksen Android-versiossa näitä uudelleenkäytettyjä ohjelmisto-osia on peräti yli 100. Uudelleen käytettyjen avointen lähdekoodien lista löytyy sovelluksen Asetukset-valikosta. Täten sovellus noudattaa näiden osien käyttöehtoja, Tuunanen jatkaa.
Tekijänoikeudet uudelleenkäytön haasteena
Ohjelmistojen lähdekoodia suojaavat tekijänoikeudet samaan tapaan kuin esimerkiksi kirjoja tai elokuvia. Lisenssit määrittävät tekijänoikeuden alaisen materiaalin käyttöehdot. Tuunasen tutkimuksessa selvisi, että ohjelmistokehittäjille on haastavaa tunnistaa ja ymmärtää lisenssiehdot, jotka ovat mahdollisesti tuhansien lähdekooditiedostojen joukossa. Näiden tukemiseksi kehitettiin automatisoituja menetelmiä, joilla lisenssitiedot kerätään lähdekooditiedostoista. Samalla varmistetaan, että lisenssien ehtoja ei rikota esimerkiksi yhdistämällä keskenään epäyhteensopivien lisenssien alaisia ohjelmistoja.
– Avoimen lähdekoodin lisenssit antavat oikeuden tekijänoikeuksien hyödyntämiseen. Lisenssit sisältävät ehtoja, joita uudelleenkäyttäjän tulee ymmärtää ja noudattaa. Lisenssiehtojen rikkominen voi johtaa tekijänoikeuskorvauksiin tai ohjelmistojen vetämiseen pois markkinoilta. Nämä voivat johtaa taloudellisiin tappioihin tai mainehaittoihin tekijänoikeuksia rikkoville organisaatioille, Tuunanen toteaa.
FM Timo Tuunasen ohjelmisto- ja tietoliikennetekniikan väitöskirjan "Tool Support for Open Source Software License Compliance: The First Two Decades of the Millennium" tarkastustilaisuus pidetään 4.6.2021 klo 12.00 ja sitä voi seurata verkkovälitteisesti linkistä: https://r.jyu.fi/dissertation-tuunanen-040621.
Teos on julkaistu sarjassa JYU Dissertations 371, Jyväskylä 2021, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8596-7 (PDF). Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8596-7
Vastaväittäjänä toimii professori Kari Smolander (LUT-yliopisto) ja kustoksena professori Tommi Kärkkäinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa osoittaa mahdolliset lisäkysymyksensä (kustokselle): +358 40 8054896
Timo Tuunanen kirjoitti ylioppilaaksi Kilpisen lukiosta vuonna 1995. Hän valmistui Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitokselta syksyllä 2000 filosofian maisteriksi ja hänellä on lisäksi lastentarhanopettajan pätevyys (kasvatustieteiden kandidaatin tutkinto). Valmistumisensa jälkeen hän on työskennellyt ohjelmistotekniikan asiantuntijana sekä konsulttina viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan. Lisäksi hän on toiminut Jyväskylän yliopistossa assistenttina.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Timo Tuunanen
puh. 040 837 4899
timo.tuunanen@iki.fi
Kati Valpeviestinnän asiantuntija
Puh:0400 247 458viestinta@jyu.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme