Uudet puettavat älylaitteet muuttavat viestintää ja kieltä

– Tutkimusverkosto Language in the Human-Machine Era (LITHME) selvittää, millä tavoin teknologian kehitys muuttaa jokapäiväistä viestintäämme ja lopulta itse kieltäkin, verkoston puheenjohtaja Dave Sayers Jyväskylän yliopistosta kertoo.
LITHME:ssä tutkijat 52:sta maasta arvioivat uusia teknologioita, jotka muuttavat tapaamme käyttää kieltä ja sitä, miten keskustelemme, haemme tietoa ja toimimme vuorovaikutuksessa koneiden kanssa.
Viestintä muuttuu välineiden kehittyessä
Tulevaisuudessa silmiin ja korviin kytketyt älylaitteet kykenevät mahdollisesti kääntämään puheen niin, että keskustelukumppani kuulostaa viestivän vastaanottajan kielellä. Mutta teknologia ei pelkästään välitä näkemäämme, kuulemaamme ja sanomaamme reaaliajassa – se käy kanssamme yhä mutkikkaampia keskusteluja.
Mahdollisesti emme pian enää tuijota kännyköitä, vaan näemme informaation pikkuruisesta okulaarista. Kun se yhdistetään uusiin älykuulokkeisiin, näemme ja kuulemme tietoa ympäristöstämme, esimerkiksi vieraskielisen puheen automaattisen käännöksen. Sanamme selventyvät ja tekstittyvät puhuessamme. Samalla toiset näkevät ja kuulevat tuotoksen silmä- ja korvalaitteidensa kautta, Sayers selittää.
– Seuraavan sukupolven virtuaalitodellisuudessa puhumme ehkä myös näytöllä esiintyville puheroboteille sekä elollisen kaltaisille hahmoille. Ne ovat myös valmiita mutkikkaisiin keskusteluihin – auttamaan pulmien pohdinnassa ja ratkaisussa, keskustelemaan suunnitelmista, lohduttamaan pettymyksissä ja juhlimaan onnistumisia, Sayers kuvailee. – Kaikella tällä on valtavat seuraukset kielelle, hän lisää.
Avoin raportti pohtii kehityksen eri puolia
LITHME-hanke on julkaissut aiheesta avoimen raportin, jossa pohditaan muun muassa kuinka uusi teknologia muuttaa kommunikaatiota. Miten se vaikuttaa kielen oppimisen, käännöksiin tai kuinka lakeja kirjoitetaan ja tulkitaan? Muuttaako teknologia kielen rakennetta? Voisiko aivojen ja koneen välisten rajapintojen kehitys pitkällä aikavälillä täydentää kieltä kommunikaation välineenä tai jopa syrjäyttää sen?
Raportti valottaa myös kehityksen kriittisiä näkökulmia. Kuten esimerkiksi, miten teknologian saavutettavuus voi vaikuttaa eriarvoistumiseen, millaisia yksityisyyteen ja turvallisuuteen liittyviä haasteita teknologia tuo tai millaisia uusia muotoja rikollisuus voi saada.
LITHME saa rahoitusta Euroopan tieteen ja teknologian yhteistyövaroista (European Cooperation in Science and Technology, COST) vuosille 2020–2024. Verkoston tavoitteena on kuroa umpeen kielitieteilijöiden ja teknologian asiantuntijoiden välistä kuilua. Siinä missä kielentutkijat hyötyvät paremmasta teknologian kehityksen tuntemisesta, teknologian kehittäjät oppivat ymmärtämään paremmin uusien teknologioiden mahdollisia kielellisiä ja yhteiskunnallisia vaikutuksia.
Raportti on saatavilla osoitteesta: http://doi.org/10.17011/jyx/reports/20210518/1
Lisätietoja:
Jyväskylän yliopisto: Yliopistonlehtori Dave Sayers: +358 40 1906056, dave.j.sayers@jyu.fi (yhteydenotot mielellään englanniksi)
Itä-Suomen yliopisto: Professori Maarit Koponen: +358 50 470 4257, Maarit Koponen, maarit.koponen@uef.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uudenlainen kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja havaitseva kannettava ilmaisin parantaa säteilyturvallisuutta15.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa kehittänyt uudenlaisen kannettavan monikäyttösäteilyilmaisimen, joka havaitsee käytännössä kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja. Laitteesta voivat hyötyä mm. teollisuuden ja lääketieteen säteilynkäyttäjät, viranomaiset, ydinenergia-ala, ensivasteen toimijat sekä sotilaskäyttäjät. Teknologialle on haettu patenttia, ja seuraavaksi selvitetään sen kaupallistamismahdollisuuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme