Taloyhtiöiden yhtiöjärjestyksissä vanhentuneita määräyksiä
Monella taloyhtiöllä vanhan lain aikainen yhtiöjärjestys
Taloyhtiöllä on asunto-osakeyhtiölain mukaan oltava yhtiöjärjestys, mutta laki ei aseta vaatimuksia yhtiöjärjestysten päivittämiselle esimerkiksi lakimuutosten vuoksi. Jos yhtiöjärjestyksessä on aiempien lakien aikaisia määräyksiä, jotka ovat nykylain vastaisia, niitä ei yksinkertaisesti noudateta. Niiden asemesta noudatetaan nykyisen lain määräyksiä.
”Yllättävän paljon taloyhtiöillä on aiemman lain aikaisia yhtiöjärjestyksiä. Vanhimmat alkuperäissisältöiset yhtiöjärjestykset, joihin itse olen törmännyt, ovat olleet 1960-luvulta. Sen jälkeenhän itse asunto-osakeyhtiölakikin on ehtinyt uudistua jo kahdesti”, kertoo Annika Kemppinen, joka työskentelee asianajajana Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ssä.
Kemppinen on juuri kirjoittanut yhdessä Marina Furuhjelmin ja Mia Pujalsin kanssa kirjan Taloyhtiön yhtiöjärjestys – Ohjeet ja mallit (Kiinteistömedia Oy). Kirjassa kerrotaan, millaisia määräyksiä asunto-osakeyhtiölain mukainen yhtiöjärjestys voi pitää sisällään ja missä tapauksissa yhtiöjärjestyksen vanhentuneet määräykset on päivitettävä.
”Jos yhtiöjärjestys on rekisteröity ennen 1.7.2010, se on ajalta ennen nykyistä asunto-osakeyhtiölakia. Jos rekisteröintipäivä ei ole tiedossa, yhtiöjärjestyksestä voi pikatestinä tarkistaa vaikkapa yhtiökokouksen koolle kutsumista koskevan kohdan. Jos kutsuajaksi on merkitty viikko nykylain mukaisen kahden viikon sijaan, yhtiöjärjestys on vanhan lain mukainen ja siis päivityksen tarpeessa”, Kemppinen toteaa.
Vanhentunut yhtiöjärjestys tulee päivittää
Jos yhtiöjärjestystä ei ole päivitetty nykyisen asunto-osakeyhtiölain voimassaoloaikana, se kannattaa käydä kohta kohdalta läpi. Yhtiöjärjestyksen määräyksiä voi verrata vaikkapa Taloyhtiön yhtiöjärjestys -kirjan mallimääräyksiin. Jos vastaan tulee vanhentuneita määräyksiä, taloyhtiön hallituksen kannattaa ottaa yhtiöjärjestyksen päivitys työlistalle.
”Kehotan taloyhtiöitä aina päivittämään vanhan lain aikaiset yhtiöjärjestykset. Jos yhtiöjärjestyksessä on vanhentuneita määräyksiä, se paitsi hämmentää osakkaita myös vaikeuttaa hallituksen ja isännöitsijän työtä. Tällöinhän pitää aina erikseen selvittää, miltä osin yhtiöjärjestystä noudatetaan ja miltä osin jokin nykylain määräys ohittaa yhtiöjärjestyksen määräyksen”, Kemppinen muistuttaa.
Hallitus voi itse tehdä yhtiöjärjestykseen pieniä muutoksia ja sanamuotojen nykyaikaistuksia isännöitsijän avustuksella. Mallia voi hyvin ottaa Taloyhtiön yhtiöjärjestys -kirjan määräyksistä. Jos yhtiöjärjestykseen tehdään isompia muutoksia, avuksi kannattaa ottaa kiinteistöalaan perehtynyt lakimies.
”Lakimies pystyy arvioimaan, ovatko taloyhtiön toiveet yhtiöjärjestyksen muutoksista toimivia ja järkeviä. Samalla hän käy yhtiöjärjestyksen kokonaisuudessaan läpi ja varmistaa, ettei siihen jää ristiriitoja. Valitettavan usein, kun taloyhtiöt itse päivittävät yksittäisiä yhtiöjärjestyksen määräyksiä, unohdetaan tarkistaa yhtiöjärjestyksen muut määräykset”, Marina Furuhjelm kertoo. Furuhjelm työskentelee asianajajana Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ssä.
Lopullinen, muutettu yhtiöjärjestys tulee aina hyväksyttää taloyhtiön yhtiökokouksella ja ilmoittaa rekisteröitäväksi Patentti- ja rekisterihallitukseen.
”Muutettu yhtiöjärjestys on voimassa rekisteröinnistä alkaen, ja vasta sen jälkeen sitä voidaan ryhtyä noudattamaan”, muistuttaa Mia Pujals, joka työskentelee vanhempana lakimiehenä Kiinteistöliitto Uusimaassa.
Taloyhtiön yhtiöjärjestys – Ohjeet ja mallit (Kiinteistömedia Oy) kertoo, millaisista asioista taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä tavallisesti määrätään ja mitä yhtiöjärjestyspykäliin on asunto-osakeyhtiölain mukaan mahdollista kirjata. Kirja auttaa selvittämään, onko taloyhtiön yhtiöjärjestys nykyisen lain mukainen, sekä kertoo, missä tilanteissa ja miten yhtiöjärjestyksen vanhentuneet määräykset kannattaa päivittää. Kirjassa on paljon esimerkkejä yhtiöjärjestysmääräyksistä sekä mallit kokonaisista asunto-osakeyhtiön ja kiinteistöosakeyhtiön yhtiöjärjestyksistä. Kirjan ovat kirjoittaneet asianajaja, OTM Marina Furuhjelm, asianajaja, OTM Annika Kemppinen sekä vanhempi lakimies, OTK, VT Mia Pujals. Kirja ilmestyi 22.6.2021.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
- Marina Furuhjelm, asianajaja / Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy, marina.furuhjelm[at]kak-laki.fi
- Annika Kemppinen, asianajaja / Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy, annika.kemppinen[at]kak-laki.fi
- Mia Pujals, vanhempi lakimies / Kiinteistöliitto Uusimaa, mia.pujals[at]ukl.fi
- Annika Pihalajamäki, kustannustoimittaja / Kiinteistömedia Oy, annika.pihlajamaki[at]kiinteistomedia.fi
Arvostelukappaleet: laura.hirvonen[at]kiinteistomedia.fi
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kiinteistömedia Oy on kiinteistöalan johtava sisältötalo, joka tuottaa alan tietopalveluja, kirjoja, oppimateriaaleja ja muita hyödyllisiä sisältöjä. Yritys julkaisee myös Suomen Kiinteistölehteä ja Taloyhtiön vastuunjako -tuoteperheen palveluja, kirjoja ja oppaita. Kiinteistömedia Oy on Suomen Kiinteistöliiton kokonaan omistama kustannusyhtiö.
HUOM! 1.1.2023 alkaen Kiinteistömedia Oy ei enää julkaise tiedotteita STT Infossa. Voit lukea jatkossa tiedotteemme verkkosivuiltamme >>
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömedia Oy
Taloyhtiöihin liittyvät tuomioistuinratkaisut nyt yksissä kansissa21.12.2022 09:23:40 EET | Tiedote
Taloyhtiömaailman riitatilanteissa ratkaisu ei aina löydy suoraan laista, vaan tapausta tulkitaan usein myös aiemman oikeuskäytännön mukaan. Asunto-osakeyhtiöt oikeuskäytännössä -kirjaan on koottu kaikki merkittävät taloyhtiöihin liittyvät tuomioistuinratkaisut.
Viisas varautuu ennalta yhteiskunnan häiriötilanteisiin20.6.2022 07:57:19 EEST | Tiedote
Moni ei tule ajatelleeksi, että erilaiset yhteiskunnan häiriötilanteet eivät ole Suomessakaan poikkeuksellisia. Sotilaallisen hyökkäyksen kaltaiset vakavat uhat ovat epätodennäköisiä, mutta esimerkiksi veden- ja sähkönjakelun katkoksia tapahtuu tuon tuosta. Miten meistä jokaisen tulisi varautua yhteiskunnan uhka- ja häiriötilanteisiin? Siihen perehtyy uutuusopas Turvallinen koti – Varautuminen ja väestönsuojelu taloyhtiössä (Kiinteistömedia Oy).
Lämmityksen kallistuminen turhauttaa taloyhtiöissä – onko uusista lämmitysratkaisuista pelastajaksi?3.6.2022 07:30:00 EEST | Tiedote
Kaukolämmön ja sähkön hinnan kallistuminen kismittää suomalaisia. Monissa taloyhtiöissä onkin havahduttu selvittämään, miten lämmityskustannuksia voitaisiin pienentää. Vaihtoehtoihin perehtyy uutuusopas Taloyhtiön energiatehokkaat lämmitysratkaisut (Kiinteistömedia Oy).
Suomen Kiinteistölehden uudeksi päätoimittajaksi Mirva Brola19.4.2022 15:12:12 EEST | Tiedote
Maan johtava taloyhtiöiden asioihin erikoistunut media Suomen Kiinteistölehti saa uuden päätoimittajan. FM Mirva Brola, 39, aloittaa lehden päätoimittajana 1.7.2022 alkaen. Brola toimii nykyisin Suomen Kiinteistölehden toimituspäällikkönä. Hän on aiemmin toiminut mm. Ortodoksiviestin ja Reserviläisen päätoimittajana.
Kylpyhuoneiden kuntoa kannattaa pitää taloyhtiössä silmällä11.6.2021 10:15:25 EEST | Tiedote
Asunnon kosteusvaurio saa tyypillisesti alkunsa kylpyhuoneesta. Uutuusopas Kylpyhuoneiden kunnossapito taloyhtiössä (Kiinteistömedia Oy) kannustaa taloyhtiöitä suunnitelmallisuuteen kylpyhuoneiden kunnossapidossa.