Ihmiskaupan uhrilla on oikeus yksityisyydensuojaan
Tammi-kesäkuussa 2021 Rikosuhripäivystyksen (RIKU) ihmiskaupan ja sen lähirikosten uhrien auttamistyön piiriin tuli 98 uutta asiakasta. Kesäkuun lopussa erityistukipalvelun asiakkaana oli yhteensä 545 ihmiskaupan tai lähirikoksen uhria. Lukuun sisältyvät aikaisimpina vuosina asiakkaaksi tulleet ja vielä asiakkaana olevat.
- Ihmiskaupan vastaisten toimien ja uhrien auttamisen suunnittelussa pitää ottaa huomioon uhrien käytännön kokemukset ja oppia niistä, jotta toimenpiteistä saadaan mahdollisimman tehokkaat ja vähennetään niiden negatiivisia oheisvaikutuksia uhreille, sanoo Pia Marttila.
Kun ihmiskaupasta ilmiönä keskustellaan entistä laajemmin, uhrien tarinoita käsitellään yhä useammin myös mediassa ja kokemuksista halutaan kuulla suoraan uhrilta. Tarinoiden julkiseen käsittelyyn liittyy kuitenkin myös riskejä.
RIKU haluaakin kiinnittää huomiota siihen, kuinka tärkeää on, että uhrin yksityisyyttä suojellaan, kun rikostapauksia käsitellään mediassa.
– Mediassa pyritään yleensä salaamaan uhrin henkilöllisyys, mutta aina ei oteta huomioon sitä, että tietyt seikat, jotka eivät paljasta henkilöllisyyttä suurelle yleisölle, voivat kuitenkin paljastaa uhrin henkilöllisyyden pienemmälle viiteryhmälle, esimerkiksi perheelle, koulu- tai työkavereille tai samasta maasta tuleville. Tämä voi pahimmillaan jopa vaarantaa uhrin turvallisuuden, Marttila kertoo.
Uhrin henkilöllisyyden salaaminen on tärkeää etenkin silloin, kun meneillään on vielä rikosprosessi. Esitutkinnat ovat vieläkin pitkäkestoisia ja esimerkiksi tilanteessa, jossa epäilty ei vielä tiedä häneen kohdistuvasta epäilystä, voi mediassa julkaistu juttu uhrista vaarantaa tämän oikeusturvan. Uhri saattaa stressitilanteessa päättää puhua julkisesti kasvoillaan ja nimellään mutta katua päätöstä myöhemmin, kun tilanne on rauhoittunut ja on aika jatkaa tavallista arkea.
Joskus kuvituskuvissa esimerkiksi rikoksesta uutisoitaessa – esimerkiksi tietystä ravintolasta tai tietyn tekijän toiminnasta – voi epähuomiossa olla mukana kuvia epäillyn rikoksen uhreista.
– Joskus uhria on suostuteltu haastatteluun vetoamalla siihen, että hän voisi näin auttaa muita samassa tilanteessa olevia. Usein kuitenkin voimat menevät oman asian pohtimiseen, eikä uhrilla ole voimia lähteä ylimääräisiin projekteihin, jotka hyödyttävät ehkä jotain toista joskus myöhemmin, Marttila sanoo.
Fakta:
- Rikosuhripäivystyksellä on ollut ihmiskaupan uhrien auttamiseen keskittyvä erityistukipalvelu vuodesta 2015
- Tänä kesänä RIKU pyörittää myös työhyväksikäyttöä epäileville ulkomaalaisille kausityöntekijöille tarkoitettua monikielistä neuvontapuhelinta. Puhelin palvelee 10.9. asti numerossa +358 40 664 1707. Lue lisää: riku.fi/seasonalwork
30.6.2021 erityistukipalvelun asiakkaana (ml. aikaisimpina vuosina asiakkaaksi tulleet ja vielä asiakkaana olevat) oli yhteensä 545 ihmiskaupan tai lähirikoksen uhria:
- Miehiä n. 60%, naisia n. 40%
- Työvoiman hyväksikäyttö 70% (380)
- Seksuaalinen hyväksikäyttö 14% (73)
- Pakkoavioliitto ja muu sen kaltainen lähisuhteessa tapahtuva ihmiskauppa 11% (62)
- Rikolliseen toimintaan pakottaminen 3% (18)
- Muu 2% (12)
- Yleisimmät kansalaisuudet: Irak, Nepal, Suomi
- Lähes kaikki ovat joutuneet hyväksikäytetyksi Suomessa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pia Marttila
koordinoiva erityisasiantuntija
Rikosuhripäivystys
040 630 9669
pia.marttila@riku.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Rikosuhripäivystys parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita. RIKUn palvelut ovat käytettävissä 31 palvelupisteessä ympäri maata – kasvokkain, puhelimitse ja verkossa. Palvelut ovat maksuttomia ja RIKUun voi ottaa yhteyttä myös nimettömänä. RIKUn perustoimintaa rahoittaa oikeusministeriö. Ihmiskaupan uhrien erityistukipalvelua rahoittaa STEA.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rikosuhripäivystys
Oikaisu: Tarkennus rikosuhrien tukipalveluiden leikkauksia koskevaan tiedotteeseen 9.8.13.8.2024 11:30:22 EEST | Tiedote
Rikosuhripäivystyksen 9.8. julkaisemassa uhrien tukipalveluiden leikkauksia koskevassa tiedotteessa oli virheellinen luku.
Leikkaukset vaarantavat rikoksen uhrien tukipalvelut9.8.2024 11:39:53 EEST | Tiedote
Rikosuhripäivystyksen (RIKU) rahoitukseen esitetään 850 000 euron eli noin viidenneksen leikkausta vuodelle 2025. Oikeusministeriö on julkaissut esityksen RIKUn ja muiden saman valtionavustusmomentin organisaatioiden rahoituksesta. RIKUlle esitetään 3 950 000 euron avustusta.
Ihmiskauppaa ei torjuta yksin viranomaisvoimin30.7.2024 00:01:00 EEST | Tiedote
Valtiolla on velvoite torjua ihmiskauppaa ja tunnistaa ihmiskaupan uhrit. Järjestöjen tukipalvelut helpottavat viranomaisten työtä sekä tavoittavat pelokkaita ja erityisen haavoittuvassa asemassa olevia uhreja. Tiistaina 30.7. vietetään kansainvälistä ihmiskaupan vastaista päivää.
Rikoksen uhrien tukipalveluiden rahoitus on uhattuna30.4.2024 09:48:31 EEST | Tiedote
Rikosuhripäivystys (RIKU) on huolissaan tiedosta, jonka mukaan rikoksen uhrien tukipalveluihin on kohdistumassa leikkauksia.
Brottsofferjourens öppettider ändras – ”Vi vill nå ungdomar bättre än tidigare”19.3.2024 10:55:31 EET | Pressmeddelande
Öppettiderna för telefontjänsten Brottsofferjouren 116 006 och RIKUchat-tjänsten ändras från 2 april 2024. I fortsättningen är båda tjänsterna öppna vardagar från måndag till torsdag kl. 9–18 och fredagar kl. 9–16.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme