Rehtori Mari Walls lukuvuoden avajaisissa: Tieteen ja kilpailukyvyn turvaamiseksi sitouduttava pitkäjänteiseen rahoitukseen

— Fuusiovaiheen jälkeen Tampereen yliopisto joutuu tasapainottamaan talouttaan tilanteessa, jossa julkisen talouden liikkumavaran kapeneminen heijastuu voimakkaasti yliopistojen rahoitukseen. Tieteen rahoituksessa Suomen Akatemian myöntövaltuuteen suunniteltu merkittävä leikkaus tulisi osumaan kipeästi myös Tampereen yliopistoon, Walls totesi.
— Lisäksi tulevina vuosina yliopistokenttää haastaa hallitusohjelman tavoite, jonka mukaan vähintään puolet nuorista aikuisista suorittaa korkeakoulututkinnon vuoteen 2030 mennessä. Korkeakoulujen odotetaan yltävän tähän tavoitteeseen ilman kustannukset täysmääräisesti kattavaa lisäpanostusta.
Toimintaympäristön kehitys ja taloudellinen näkymä edellyttävät Tampereen yliopistolta selkeitä strategisia valintoja ja toimenpiteiden vaikuttavuutta.
— Yliopiston ydintoimintojen – tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen – turvaamiseksi ja vahvistamiseksi on tärkeä edistää tilakehitystä kampuskehitysstrategian mukaisesti, uudistaa tukipalvelutoimintoja sekä realisoida fuusion synergiahyödyt täysmääräisesti, rehtori sanoi.
Ydintoimintojen osalta Tampereen yliopisto keskittyy lähivuosina erityisesti tutkimuksen ja koulutuksen laatuun ja vaikuttavuuteen sekä kansainvälisen veto- ja pitovoimamme vahvistamiseen. Tänä syksynä toimintansa käynnistävät kaksi yliopiston omaa tutkimusta vahvistavaa avausta, tieteenalarajat ylittävät tutkimusalustat sekä uusi monitieteinen tutkijakollegium.
— Maamme hallitukselle yliopistoilla on yhteinen viesti: tulevan varalle paras vakuutus on panostus tutkimukseen ja koulutukseen. Vahva tiedeperusta on avainasemassa, kun tahdomme turvata innovaatiokykymme, vauhdittaa kestävää kasvua ja varautua kriiseihin. Suomen tieteen ja kilpailukyvyn turvaamiseksi tarvitaan sitoutumista korkeatasoisen tutkimuksen ja koulutuksen pitkäjänteiseen rahoitukseen ja TKI-investointien kasvattamiseen, Walls totesi.
Juhlapuheen pitänyt johtaja Mari Pantsar Sitrasta käsitteli ekologista kestävyyskriisiä.
— Parhaan motivaation toiminnalle ekologisen kestävyyskriisin ratkaisemisessa antaa tutkittu tieto, joka kertoo, että ongelmat ovat vielä luonnontieteellisesti, teknisesti ja taloudellisesti ratkaistavissa. Nyt ne on saatava myös poliittisesti ratkaistua, Pantsar sanoi.
— Onneksi politiikka on ihmisten luomaa, joten sen suuntaa voidaan kääntää. Luonnontieteellisiä faktoja emme voisi muuttaa, Pantsar huomautti.
Ylioppilaskunnan edustajana puhui Tampereen ylioppilaskunta TREY:n puheenjohtaja Iiris Taubert.
Juhlassa julkistettiin Tampereen yliopiston Vuoden alumni. Hän on tekniikan tohtori, Cargotecin Kalmar-liiketoiminta-alueesta vastaava johtaja Antti Kaunonen.
Yliopistolaisille jaetaan avajaispäivänä useita tunnustuksia. Yliopisto jakaa yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnon ja ylioppilaskunta TREY palkitsee hyvät opettajat. Lisäksi palkitaan parhaita väitöskirjoja ja vaikuttavia julkaisijoita.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Puheet:
viestintäpäällikkö Katja Ayres,
040 849 0505,
katja.ayres@tuni.fi
Vuoden Alumnin haastattelupyynnöt:
viestinnän ja markkinoinnin yhteyspäällikkö Minna Puntila,
040 849 0503,
minna.puntila@tuni.fi
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Piia Sormuselle talotekniikan professuuri28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopistossa alkaa Suomen ensimmäinen talotekniikan professuuri toukokuussa, kun apulaisprofessorina aloittaa Piia Sormunen. Hän siirtyy uuteen rooliinsa rakennetun ympäristön tiedekunnan talotekniikan teollisuusprofessorin tehtävistä. Professuurin myötä yliopisto voi vastata entistä paremmin rakennusalan nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin.
Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote
Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.
Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote
YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.
Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.
Altistuminen myrkyllisille metalleille sota-alueilla vaarantaa lapsen varhaista kehitystä22.4.2025 11:05:04 EEST | Tiedote
Edistynyt sotateknologia altistaa siviilejä useille myrkyllisille metalleille. Uusi psykologian alan tutkimus antaa näyttöä siitä, että äidin ja vastasyntyneen altistuminen myrkyllisille metalleille sotaoloissa vaarantaa lasten motorista, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä. Koska imetystä ensimmäisten kuukausien aikana pidetään yleisesti suotuisana lapsen terveydelle, tutkijoita kiinnosti myös imetyksen rooli metallialtistuksessa ja sen yhteydessä kehitysongelmiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme