HSY vinkkaa: maalausvälineiden puhdistus ja lajittelu ympäristö huomioiden

Näin peset maalausvälineet
- Pyyhi ylimääräinen maali pensselistä tai muusta maalausvälineestä esimerkiksi maalipurkin reunaan tai paperiin.
- Liota ja pese välineet aina erillisessä astiassa, ei juoksevan veden alla. Anna maalin sakkautua astian pohjalle.
- Kuivaa pensseli paperiin. Jos käytetty maali on vesiohenteista, tarvittaessa huuhdo työväline vielä hanan alla. Huom! Liuottimella pestylle työvälineelle ei hanapesua.
- Kun käytät liuotinohenteista maalia, pesuneste ja sakka kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen. Niitä ei saa kaataa viemäriin!
- Kun käytät vesiohenteista maalia, kaada liotuksessa kirkastunut vesi viemäriin ja ota laskeutunut sakka talteen. Kuivuneen maalisakan voi laittaa sekajätteeseen, märkä sakka on vaarallista jätettä. Jos käytät veden sijasta pensselinpesuainetta, se on vaarallista jätettä.
Vinkki: Kirkkaan erottuneen pesuaineen (myös liuotin) voi käyttää uudelleen.
Ohjeet perustuvat Väriteollisuusyhdistys ry:n ohjeisiin
Näin lajitellaan maalipurkki ja maalausvälineet:
- Märkänä maalitela vaaralliseen jätteeseen,
- kuivana maalitelan voi lajitella sekajätteeksi.
- metallisen maalipurkin voi laittaa kuivana metallinkeräykseen ja muovisen purkin sekajätteeseen.
- märkää maalia sisältävä purkki kuuluu aina vaaralliseen jätteeseen.
Kyselytutkimuksen mukaan 60 prosenttia vastaajista oletti, että kuivunutta maalia sisältävä purkki on vaarallista jätettä.
Pitämällä haitalliset aineet pois viemäristä huolehdit Itämerestä
Monet pintaremontoinnissa käytetyt aineet ja muodostuvat pesunesteet ovat ympäristölle haitallisia aineita, joiden ei tulisi päätyä viemäriin eikä myöskään sekajätteeseen. Osa sisältää sellaisia kemikaaleja, jotka tulee aina viedä vaarallisen jätteen keräyspisteeseen.
Kaikki eivät tiedä tai muista, että esimerkiksi maalipensseliä ei saa pestä suoraan hanan alla. Kun remontoinnissa käytettyjä työvälineitä pestään vedellä, pesuvedet päätyvät jätevedenpuhdistamolle käsiteltäväksi. Puhdistamomme tekevät huippulaatuista jäteveden puhdistusta, millä pidetään huolta Itämerestä, mutta niitä ei ole suunniteltu haitallisten aineiden poistamiseen. Puhdistamolle päätyessään osa aineista hajoaa biologisesti, pieni osa sitoutuu lietteeseen, ja osa kulkeutuu kokonaan puhdistamon läpi.
Lisää aiheesta
- Lisätietoja ja ohjevideot maalausvälineiden pesusta: www.hsy.fi/maalipensseli
- Tilaa pesuohje maalausvälineille -esite esitepalvelustamme hakusanalla "maali". Esite on maksuton pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaille.
- Lähimmän vaarallisen jätteen keräyspisteen löydät täältä: www.kierratys.info. Muista merkitä purkin sisältö!
- Lisätietoa haitallisista aineista viemärissä: www.pytty.fi
Yhteyshenkilöt
ympäristöasiantuntija Elina Tanner, puh. 0505776495, elina.tanner@hsy.fi ja
ympäristöasiantuntija Heini Karinen, puh. 045 6577375, heini.karinen@hsy.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY vähensi kasvihuonepäästöjään yli neljänneksen edellisvuodesta24.4.2025 14:41:39 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vähensi toiminnasta aiheutuvia päästöjään vuonna 2024 yli neljänneksen edellisvuoteen verrattuna. Voimakkaasti pienentynyt päästökertymä oli yhteensä 79 000 tonnia hiilidioksidisiksi muutettuna.
Kevät innostaa siivoamaan – HSY lisää Sortti-asemien lauantain aukioloja22.4.2025 08:37:26 EEST | Tiedote
Kevät on täällä, ja asukkaiden siivousinto kasvaa. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY helpottaa kevätsiivouksia ja lisää Sortti-asemien lauantain aukioloja huhti–toukokuussa. Kivikon Sortti-asema palvelee 26.4. alkaen pysyvästi myös lauantaisin.
HSY:n kierrätyslähettiläät vieneet lajitteluviestiä yli 23 000 kotiin17.4.2025 09:15:06 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) kierrätyslähettiläskampanja syntyi halusta löytää uudenlaisia tapoja parantaa asukkaiden jätteiden lajittelua ja vähentää sekajätteen määrää. Yhdessä pääkaupunkiseudun vuokrakotiyhtiöiden kanssa järjestettyjen kampanjoiden avulla kierrätyslähettiläät ovat vieneet lajitteluviestiä jo yli 23 000 kotiin kannustavin tuloksin.
Tonttijohtomallilla vesihuoltoverkosto kerralla kuntoon sekä kadulla että kiinteistöllä11.4.2025 10:31:49 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ottaa käyttöön uuden tonttijohtojen saneerausmallin. HSY:n hallitus päätti kokouksessaan 11.4.25 hyväksyä siirtymisen malliin, jossa tavoitteena on saattaa saneerausalueiden vesihuoltoverkosto kerralla kuntoon myös alueen kiinteistöillä. Tonttijohtojen saneerausmalli otetaan käyttöön liukuvasti vuosina 2025–26.
HSY:n hallituksen päätökset 11.4.202511.4.2025 10:31:10 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti hyväksyä tonttijohtojen saneerausmallin. Mallin tavoitteena on saattaa vesihuoltoverkostojen saneerausalueet kerralla kuntoon. Tällöin HSY:n runkojohtojen uusinnan yhteydessä saneerattaisiin myös liittyjän vastuulle kuuluvat saneeraustarpeessa olevat kiinteistön tonttijohdot. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnan: - Vantaan Länsi-Vapaalan ja Karhunkierroksen vesihuollon saneerausten hankesuunnitelma - Helsingin Sepänmäen vesihuollon hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon vuosisaneerausten hankesuunnitelma - pakkausjätteen monilokeron kiinteistökeräysten urakoitsijaksi koko HSY:n alueelle valittiin Verdis Oy. Hallitus sai tiedoksi HSY:n kasvihuonekaasupäästöt ja energiankulutuksen vuonna 2024. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella tonttijohtojen saneerausmallista. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää ede
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme