Yhteistyö on voimaa - tekoälylläkin

Reunalaskenta täydentää ja tehostaa pilvilaskentaa. Siinä missä pilvilaskenta perustuu kaukaisiin datakeskuksiin, ottaa reunalaskenta huomioon myös laskentaresurssit matkalla paikallisista laitteista pilveen. Reunalaskennan resurssit ovat ominaisuuksiltaan kirjavia: niiden kapasiteetit saattavat olla hyvin erilaisia, niiden yhteydet saattavat katkeilla ja ne saattavat olla saatavilla satunnaisesti. Nykyaikaisia tekoäly- ja koneoppimismenetelmiä käytetään tavallisesti pilvipalveluissa ja niiden oletus on, että laskentakapasiteetti on tasalaatuisesti koko ajan saatavilla. Haasteitahan siitä seuraa.
-Tietotekniikassa on kaksi keskeistä, näennäisesti ristiriitaista taustavoimaa, jotka vaikuttavat laskenta-arkkitehtuurien kehitykseen. Ensimmäinen on pyrkimys keskittämiseen: toiminnot halutaan keskittää, jotta ylläpito ja kehitys olisi helpompaa ja kustannukset siten matalammat. Toinen on pyrkimys hajauttamiseen: järjestelmien luotettavuus, tietoturva ja resurssien käyttö parantuvat, jos niitä ei ole koottu yhteen paikkaan, tutkija Lauri Lovén Oulun yliopiston Jokapaikan tietotekniikka-tutkimusyksiköstä kertoo.
Pilvipalvelut ovat esimerkki keskittämisestä. Laskenta kootaan suuriin tietokonekeskuksiin, jotka myyvät laskentapalveluita. Konsepti on ollut erittäin menestyksekäs. Resurssien keskittämisessä pilvipalveluihin on kuitenkin ongelmansa. Latenssit eli tiedonsiirtoviiveet kaukaisiin tietokonekeskuksiin voivat olla pitkiä, tietoliikenneverkot saattavat tukkeutuaedestakaisen liikenteen tuomasta kuormasta.
-Myös yksityisyyden suoja voi vaarantua, kun henkilökohtaista dataa kuljetetaan verkkojen yli keskitettyihin järjestelmiin. Haasteita ratkomaan on kehitetty reunalaskenta, jossa laskenta hajautetaan eli ei käytetä ainoastaan pilvipalveluita vaan myös paikallisia laitteita sekä reitittimien ja tukiasemien yhteydessä tarjolla olevia laskentaresursseja matkalla laitteista pilveen. Tällöin vasteajat lyhenevät, laskentaresurssien käyttö tehostuu, ja yksityisyyden suoja paranee, Lovén havainnollistaa reunalaskennan merkitystä.
Ongelmatonta ei tietysti ole tämäkään. Kun reunalla ollaan niin eri laitteiden tarjoamat laskentaresurssit vaihtelevat voimakkaasti.
-Tekoälysovelluksissa on erityisen suuria haasteita, koska pääosa niistä olettaa, että niitä käytetään pilviympäristöissä, jolloin laskentaresurssit ja data ovat tasaisesti aina saatavilla. Tekoälymenetelmiä täytyy siis muokata ja kehittää edelleen, että ne toimisivat myös reunalaskennan yhteydessä hajautettuna moneen pieneen tekoälykomponenttiin, jotka pyrkivät yhteistyöhön yhden suuren, monoliittisen älyn sijaan. Tätä tutkimusalaa kutsutaan nimellä reunalaskennan tekoäly, edge AI tai edge intelligence, ja väitöskirjani keskittyy nimenomaan siihen, Loven sanoo.
Lauri Lovén on väitöksessään kehittänyt uutta. Aihe on vaikea mutta sen sisältämät asiat kuitenkin koskettavat meitä kaikkia yhä kiivaammin digitalisoitumiseen pohjautuvassa maailmassa. Kuka tästä väitöstutkimuksesta hyötyy?
-Tuloksia hyödyntäviä ryhmiä on kolme. Reunalaskennan palveluntarjoajat voivat käyttää väitöskirjassa esiteltyä uutta reunalaskennan palvelimien sijoittelumenetelmää. IoT-anturiverkkojen rakentajat voivat käyttää uutta reunalaskennan tekoälyyn perustuvaa hajautettua analyysimenetelmää. Tutkijat, jotka kehittävät tekoälysovelluksia, voivat käyttää väitöstyössä kehittämäämme uutta klusterointimenetelmää.
Väitöstutkimuksessa sovellukset liittyvät reunalaskennan infrastruktuurin rakentamiseen ja massiivisiin, liikkuviin anturiverkkoihin, joilla voidaan esimerkiksi mitata ja ennustaa säätä tai liikennevirtoja.
-Reunalaskentaa hyödyntäviä keskeisiä sovelluksia ovat esimerkiksi virtuaalitodellisuuden tai täydennetyn todellisuuden palvelut, teollinen esineiden internet IoT ja liikenteen uudet ratkaisut. Oikeastaan kaikki paljon laskentatehoa käyttävät ja lyhyitä tiedonsiirtoviiveitä vaativat tekoälyllä optimoidut palvelut ja toiminnot pohjautuvat reunalaskentaan ja tekoälyn hyödyntämisen merkitys vain kasvaa, Lauri Lovén kiteyttää.
Filosofian maisteri Lauri Lovén väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 12.11. Tietotekniikan väitöskirjan suomennettu otsikko on Spatiaaliset riippuvuudet reunalaskennan tekoälyssä (Spatial Dependency in Edge-native Artificial Intelligence). Vastaväittäjinä toimii professori Schahram Dustdar Wienin teknillisestä yliopistosta ja kustoksena dosentti Susanna Pirttikangas Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa kello 12 ja sitä voi seurata myös etäyhteydellä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville WittenbergViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: tieto- ja sähkötekniikka, 6G Flagship
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.
Kansainväliset opiskelijat arvostavat opetuksen laatua Oulun yliopistossa – työpaikkoja vaikea löytää22.4.2025 05:54:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto tarjoaa vahvan akateemisen perustan ja Oulu turvallisen asuinympäristön, ajattelevat yliopiston kansainväliset opiskelijat. Asuntomahdollisuudet ovat erittäin kilpailukykyisiä verrattuna muihin kaupunkeihin maailmanlaajuisesti.
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme