Flera utvecklingsbehov konstaterades i tillsynen över hemvård för äldre

Valvira och regionförvaltningsverken gjorde under hösten 2021 styrnings- och utvärderingsbesök på sex områden som en del av den planenliga tillsynen. Besök omfattade 25 kommuner. Syftet med besöken var bland annat att säkerställa klient- och patientsäkerheten samt att stödja enheternas kvalitetsarbete och utveckling av tjänster. En enkät gjordes dessutom till anställda inom hemvården. Enkäten besvarades av 415 personer.
Läkemedelsbehandling kan endast utföras av utbildade anställda
Kraven på utbildning för dem som deltar i läkemedelsbehandling togs upp i stor utsträckning under tillsynsmyndigheternas besök till enheter som tillhandahåller hemvårdstjänster. Tillsynsmyndigheterna betonade att läkemedelsbehandling endast ska genomföras av en yrkesutbildad person inom social- och hälsovården som fått utbildning till det. Om detta inte är möjligt ska arbetsgivaren utbilda annan personal i läkemedelsbehandling och säkerställa deras kunnande. En person som inte fått utbildning i läkemedelsbehandling får inte delta i genomförandet av läkemedelsbehandling.
Enligt de senaste tillsynsobservationerna bör de risker som är förknippade med läkemedelsbehandling beaktas bättre i hemvården. Läkemedel som utgör en risk har identifierats väl, men risker som gäller till exempel anställda och lokaler är mindre kända. Behandlingen av anmälningar om risker i samband med läkemedelsbehandling beskrivs väl i planerna för läkemedelsbehandling, men det fanns oklarheter när det gällde korrektheten vid behandlingen av anmälningarna. Läkemedelstillstånden och tillhörande förfaranden var i regel i sin ordning.
Alla kände inte till skyldigheten att anmäla missförhållanden
Av dem som svarade på enkäten till anställda inom hemvården kände upp till 38 procent inte till anmälningsskyldigheten enligt socialvårdslagen och den tillhörande processen. Å andra sidan visste inte alla som gjort en anmälan hurdana konsekvenser anmälan hade haft. Tillsynsmyndigheterna påminde med sina besök om att behandlingen av anmälningar är en viktig del av egenkontrollen och riskhanteringen och att det är nödvändigt att förtydliga praxisen och processerna i samband med anmälningarna.
Anställda inom socialvården är enligt lag skyldig att anmäla missförhållanden och risker för missförhållanden som de lägger märke till eller får kännedom om vid tillhandahållandet av socialvård för klienten.
Betydelsen av egenkontrollplanen bör tydliggöras för anställda
30 procent av dem som besvarade enkäten för personal inom hemvård visste inte eller var inte säkra på betydelsen av och innehållet i sin enhets plan för egenkontroll. De ansvariga personerna för enheterna som tillhandahåller hemservice fick under besöken råd av tillsynsmyndigheterna att se till att de anställda känner till planen för egenkontroll och dess betydelse. Dessutom betonades behovet av att i syfte att styra det praktiska arbetet utarbeta konkreta planer för egenkontroll med hänsyn till service för klienten och risker.
Alla anställda känner inte heller till klienternas vård- och serviceplaner. Dessutom ansåg 36 procent av dem som svarade på enkäten att klientens service inte genomförs enligt de mål som fastställts i vård- och serviceplanerna.
Enligt enkäten kan de anställda i huvudsak sköta klienternas dagliga aktiviteter och hälso- och sjukvård. Däremot kunde de på grund av brådska inte sörja för upprätthållandet av den sociala funktionsförmågan, rehabiliteringen och utomhusvistelsen enligt klienternas behov. I genomförandet av vård- och serviceplaner är det väsentligt att det finns en tillräcklig personalstyrka med tillräcklig kompetens, och dessa omfattas av ansvaret hos den som ordnar tjänsterna.
Omsorgsassistenter får inte arbeta ensamma i arbetsskift
Under tillsynsmyndigheternas besök till enheter som tillhandahåller hemvårdstjänster diskuterades även personalens tillräcklighet och användningen av omsorgsassistenter i hemvårdsuppgifter. Enheterna påmindes om att klient- och patientsäkerheten samt tillhandahållandet av tjänster av hög kvalitet förutsätter tillräcklig utbildning och kompetens hos personalen samt tillräcklig personalstyrka.
Inom hemvårdsuppgifter förutsätter klient- och patientsäkerheten och klientens rätt till högklassig omsorg och vård att de anställda i regel har en lämplig examen inom social- och hälsovård. Om en person som arbetar inom hemvård saknar en sådan examen, får hen inte arbeta ensam i ett arbetsskift eller utan utbildning inom läkemedelsbehandling delta i uppgifter inom läkemedelsbehandling. Omsorgsassistenter kan användas i assisterande uppgifter och som arbetspar till yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården i enlighet med social- och hälsovårdsministeriets rekommendation.
Tillsynsmyndigheterna upptäckte under sina besök också innovationer och god praxis för att ta itu med de utmaningar som gäller tillräcklig personalstyrka. Till exempel kan inskolning utföras med 3D-teknik, vilket gör att personalen har tid att utföra andra uppgifter.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mari SaramaaÖverinspektörAvdelningen för social- och hälsovård
Puh:0295 209 342mari.saramaa@valvira.fiMervi KolariÖverinspektörAvdelningen för social- och hälsovård
Puh:0295 209 341mervi.kolari@valvira.fiKuvat

Linkit
- Klient- och patientsäkerheten förutsätter tillräcklig utbildning och kompetens hos personalen samt tillräcklig personalstyrka (valvira.fi)
- Mer information om den planenliga tillsynen över social- och hälsovården (valvira.fi)
- Mer information om egenkontroll (valvira.fi)
- Social- och hälsovårdsministeriets rekommendation om uppgiftsbeskrivningen, kompetenskraven och utbildningen för omsorgsassistenter i tjänster för äldre (stm.fi)
- Socialvårdens personal har skyldighet att anmäla missförhållanden (valvira.fi)
Tietoja julkaisijasta

PB 43
00521 Helsingfors
https://www.valvira.fi/web/sv
Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Valvira övervakar tillbörligheten av verksamheten inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken, alkoholnäringen samt miljö- och hälsoskyddet. Vi beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
Soteris handläggningstider påverkar inte inledningen av verksamheten för tjänsteproducenter som arbetar ensamma3.4.2025 12:59:19 EEST | Pressmeddelande
I och med den temporära regleringen i lagen om tillsynen över social- och hälsovården är handläggningstiden för registreringsprocessen för tjänsteproducenter som arbetar ensamma inte längre lika betydande som tidigare. Tack vare den temporära regleringen kan tjänsteproducenter som arbetar ensamma och som omfattas av den inleda sin verksamhet genast efter att de har lämnat registreringsansökan till myndigheterna, och behöver inte vänta på ett registreringsbeslut innan de inleder verksamheten. Även ändringar i verksamheten kan genomföras genast efter att ansökan har lämnats in.
Klart fler personer förlorade yrkesrättigheter inom social- och hälsosjukvården jämfört med året innan14.1.2025 14:14:12 EET | Pressmeddelande
Jämfört med året innan förlorade ett större antal yrkeutbildade personer inom social- och hälsovården sin rätt att utöva yrke 2024. Sammanlagt 132 yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården förlorade sin yrkesrätt genom beslut av tillsynsnämnden, medan motsvarande siffra året innan var 91.
Ändringen i alkohollagen ökar den grå ekonomin10.10.2024 15:36:26 EEST | Pressmeddelande
I Finland har man strävat efter att minska alkoholens skadeverkningar särskilt med hjälp av detaljhandelsmonopolet för alkoholdrycker, tillståndssystemet och en effektiv myndighetstillsyn. Om regeringens lagförslag om att tillåta leverans av alkoholdrycker skulle träda i kraft skulle det försvaga alla dessa metoder för att minska alkoholskadorna, berättar Valviras överinspektör Aleksi Halme i sitt nya blogginlägg.
Många tillverkare av tobaks- och e-cigarettprodukter försummade sina betalningar 202323.9.2024 09:01:50 EEST | Pressmeddelande
Tillverkare eller importörer av tobaks- och e-cigarettprodukter ska innan en ny produkt kommer ut på marknaden lämna in en anmälan om produkten till EU:s gemensamma anmälningsportal och betala anmälningsavgiften. 62 procent av tillverkarna och importörerna av tobaksprodukter, såsom cigaretter och cigarrer, betalade sin anmälningsavgift i Finland i fjol. I fråga om elektroniska cigaretter är situationen särskilt dålig, då 86 procent av tillverkarna och importörerna lät bli att betala sin anmälningsavgift.
Valvira motsätter sig tillåtandet av leverans av alkoholdrycker3.9.2024 12:18:46 EEST | Pressmeddelande
Social- och hälsovårdsministeriet har bett Valvira om ett utlåtande om regeringens proposition om ändring av alkohollagen. I propositionen föreslås att det i fortsättningen ska vara möjligt att leverera alkoholdrycker från ett detaljhandelsställe till beställaren med ett separat leveranstillstånd för alkoholdrycker. Valvira understöder inte att leverans av alkoholdrycker från detaljhandelsställen tillåts.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme