Matemaattisten aineiden opettajiksi valmistuneiden määrä on laskenut lähes 40 prosenttia 2010-luvulla

- Korkea matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen on ollut yksi Suomen yhteiskunnan menestyksen perustoista ja osaajia tarvitaan tulevaisuudessa laajasti, sillä matemaattis-luonnontieteellinen ymmärrys toimii perustana eri teknologioiden kehittämisessä ja ajankohtaisten globaalien haasteiden ratkaisemisessa. Jos kouluihin ei saada riittävästi päteviä opettajia koulutuksen taso laskee. Tämä heikentää Suomen osaamista ja kilpailukykyä usealla alalla tulevaisuudessa, toteaa professori Pekka Neittaanmäki Jyväskylän yliopistosta.
- Suomessa ei ole tällä hetkellä yhtenäistä rekisteriä, josta näkyisivät ajantasaisesti ja luottavasti yliopistoiden aineenopettajien vuotuiset valmistumismäärät sekä kentällä työskentelevien pätevien MaLu-aineenopettajien määrät. Ilman tällaista tilastoa MaLu-aineiden opettajapulaan on haastavaa reagoida, toteaa ohjaava lehtori FT Hannu Moilanen Jyväskylän yliopiston normaalikoulusta.
Raportin lopuksi pohditaan syitä yliopistoista valmistuvien MFK-alojen opettajien vähäiseen määrään ja esitetään toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi. Yliopistouudistuksen myötä yliopistojen ainelaitosten resurssit MFK-opettajankoulutuksen kehittämiseen ovat vähentyneet.
- Aineenopettajankoulutus tulisikin määrätä yliopistoille kansalliseksi erityistehtäväksi, jolle järjestettäisiin erillinen oma tutkintotavoite ja korvamerkitty rahoitus, kirjoittajat suosittelevat.
Raportissa tarkastellaan myös mahdollisuuksia herättää nuorten kiinnostus luonnontieteiden opiskelua kohtaan uusilla työtavoilla ja pedagogiikalla. Raportti arvioi myös kriittisesti digiloikan vaikutuksia nuorten hyvinvointiin, keskittymiskykyyn ja sinnikkyyteen, joita matemaattisten alojen opiskelu vaatii sekä pohtii digitalisaation hyötyjä ja haittoja luonnontieteiden oppimisen ja matemaattisen ajattelun taitojen näkökulmasta.
Opiskelijavalintauudistuksen jälkeen MFK-alan, erityisesti aineenopettajakoulutuksen, on ollut entistä haastavampi kilpailla parhaista lukion MKF-osaajista. Raportti ehdottaa, että MFK-alan opettajapulan juurisyitä pitäisi tutkia lisää ja tutkimuksen avulla voitaisiin lähteä kehittämään ja markkinoimaan opettajuutta uudesta näkökulmasta.
Lisätietoja:
Unesco-professori Pekka Neittaanmäki, pn@jyu.fi, puh. 040-5507005
Ohjaava lehtori Hannu Moilanen, puh. 050 5544666, hannu.moilanen@norssi.jyu.fi
Raportti: Matematiikan, fysiikan ja kemian maisteritutkinnot ja auskultointi 2010-luvulla
Informaatioteknologian tiedekunnan julkaisuja No. 91/2021
Linkki raporttiin: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8972-9
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimus paljastaa kestävyyskäsitteen ongelmat monitulkintaisessa ruokapoliittisessa keskustelussa9.4.2025 13:55:35 EEST | Tiedote
Kestävä ruokapolitiikka ei ole yksiselitteinen käsite. Sitä ohjataan ja sille asetetaan tavoitteita monelta politiikan alueelta. Kestävyys on myös käsite, jota on mahdollista tulkita tarpeen mukaan ja jonka varjolla voidaan tavoitella moninaisia – jopa keskenään ristiriitaisia – lopputuloksia. YTM Ville Tikka tutki väitöskirjassaan, miten kestävyyttä tulkitaan joukkoruokailun yhteydessä käytännön tasolla ja miten se otetaan osaksi arjen toimintaa.
Suomen koko liikennejärjestelmän luontojalanjälki arvioidaan9.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Liikennejärjestelmällä on merkittäviä vaikutuksia sekä ilmastoon että luonnon monimuotoisuuteen. Jyväskylän yliopisto selvittää Suomen koko liikennejärjestelmän hiili- ja luontojalanjäljen vuoden 2025 aikana. Yhteistyössä liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kanssa toteutettu jalanjäljen laskennan tietotarpeet koostava raportti on nyt valmistunut.
Muuttolintujen kevät -sovellus saatavissa nyt myös Ruotsissa8.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
Suomessa jo kolmatta vuotta käytössä ollut Muuttolintujen kevät -sovellus on herättänyt runsaasti mielenkiintoa Ruotsissa. Sovellus tunnistaa tekoälyn avulla pihassa visertelijän ja mahdollistaa oman lajilistan keräämisen sovellukseen. Nyt sovellus julkaistaan myös Ruotsin Apple- ja Android-sovelluskaupoissa.
Paikallaanololle altistava perimä lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä8.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Ihmisen taipumus paikallaanoloon voi olla evoluution suosima käyttäytymisen piirre, mutta siitä huolimatta aktiivisuuteen pyrkiminen on tärkeää, muistuttaa Jyväskylän yliopiston uusin tutkimus. Tutkijat osoittivat ensimmäistä kertaa, että geeniperimä, joka altistaa paikallaanololle, on yhteydessä suurempaan riskiin sairastua yleisimpiin sydän- ja verisuonitauteihin. Suuri geneettinen alttius paikallaanoloon voi lisätä sairastumisriskiä jopa 20 %.
Maahanmuuttaneille eväitä työhön ja opiskeluun maksuttomasta suomen kielen koulutuksesta – tervetuloa hakuinfoon 9.4.2025!7.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
JYU.INTEGRA-koulutus on maksuton suomen kielen koulutus. Koulutus on tarkoitettu korkeakoulutetuille ja korkeakoulukelpoisille maahanmuuttaneille, joiden tavoitteena on jatkaa keskeytyneitä opintojaan tai täydentää jo opiskelemaansa tutkintoa korkeakoulussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme