Muuttolintujen kevät -sovellus saatavissa nyt myös Ruotsissa
Suomessa jo kolmatta vuotta käytössä ollut Muuttolintujen kevät -sovellus on herättänyt runsaasti mielenkiintoa Ruotsissa. Sovellus tunnistaa tekoälyn avulla pihassa visertelijän ja mahdollistaa oman lajilistan keräämisen sovellukseen. Nyt sovellus julkaistaan myös Ruotsin Apple- ja Android-sovelluskaupoissa.

Haastamme naapurin mukaan lintujen kevätmuuton seurantaan ja samalla tutkimusaineiston tuottamiseen!
Sovellus tarjoaa uudenlaisen tavan seurata lintujen kevätmuuton etenemistä ja osallistua tutkimukseen. Sovellusta on ladattu Suomessa yli 300 000 kertaa ja se on tuottanut yli 20 miljoonaa lintuhavaintoa.
Uutena ominaisuutena Lintupeli
Muuttolintujen kevät -sovelluksen uusin ominaisuus on Lintupeli, jossa käyttäjät pääsevät kilpailemaan lintulajien tunnistamisessa. Peli vaikeutuu asteittain, tuoden sopivasti haastetta sekä vasta-alkajille että kokeneille lintuharrastajille. Kuka tuntee eniten lintulajeja – sinä, ystäväsi vai sukulaisesi? Samalla peli kartuttaa tekoälymallin opetusaineistoa, kun se tarjoaa arvokasta tietoa kansalaisten lintulajintuntemuksesta.
Haastamme nyt myös ruotsalaiset mukaan maaottelumielessä kokeilemaan Lintupeliä, oppimaan uusia lajeja ja keräämään havaintoja tieteellisen tutkimuksen hyväksi!
Lataa ja innostu: tule mukaan kokoamaan kattavaa lintuaineistoa!
Suomen ja Ruotsin rajojen yli kurottava yhteistyö vie meidät lähemmäs entistä kattavampaa kuvaa lintujen kevätmuutosta. Samalla se avaa tietä hauskoille haasteille ja oppimismahdollisuuksille kansainvälisessä lintuharrastajien yhteisössä.
Kansalaisten keräämä havaintoaineisto auttaa tutkijoita ja täydentää merkittävästi olemassa olevaa tutkimustietoa. Sen avulla voidaan kehittää uusia menetelmiä lintulajien seurantaan sekä ymmärtää lintujen muuttoreittejä entistä paremmin.
”Lintujen muutto ei pysähdy maiden rajoille, vaan ulottuu laajasti Pohjoismaiden alueelle. Kun havaintotietoa saadaan yhä laajemmalta alueelta, kasvaa tietämyksemme lintujen muuttokäyttäytymisestä ja sen muutoksista myös kansainvälisesti,” tutkimusta johtava akatemiaprofessori Otso Ovaskainen Jyväskylän yliopistosta toteaa.
”Ruotsista on tullut paljon yhteydenottoja sovelluksen saatavuudesta. Talven aikana olemme kehittäneet sovellukseen uusia ominaisuuksia ja toteuttaneet käännöksiä useille kielille, mikä mahdollistaa käytön laajentamisen myös Suomen ulkopuolelle,” teknologiakehityksestä vastaava kehittämispäällikkö Ari Lehtiö kertoo.
Muuttolintujen kevät -sovellus on ollut keväiden kestosuosikki Suomen sovelluskaupoissa. Sen kehitys on osa Ylen, CSC:n ja Jyväskylän yliopiston välistä yhteistyötä. Hanketta ovat rahoittaneet Euroopan tiedeneuvosto sekä Jane ja Aatos Erkon Säätiö.
Lisätietoja:
Otso Ovaskainen, puh. +358 50 3092795, otso.t.ovaskainen@jyu.fi
Ari Lehtiö, puh. +358 50 3610992, ari.lehtio@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Tutkimustieto ei puolla perusopetuksen kansallisia kokeita14.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Perusopetuksen kansallisia kokeita ei ole koskaan käytetty Suomessa. Kansallisilla kokeilla tarkoitetaan koko ikäluokalle toteutettavia pakollisia kokeita tavallisimmin matematiikassa ja kielissä. Kokeiden käyttöönottoa on viime aikoina pohdittu vastauksena koululaisten oppimistulosten heikentymiseen ja arvioinnin yhdenvertaisuuden ongelmiin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei valtakunnallisten kokeiden käyttöönottoa voida suositella.
Cefmof rahoittaa Jyväskylän yliopiston viisivuotista vetytutkimusta 1,325M eurolla14.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Central Finland Mobility Foundation (Cefmof) on myöntänyt 1,325 miljoonan euron rahoituksen Jyväskylän yliopistolle vetytutkimuksen vahvistamiseen sekä kestävän liikenteen ja kiertotalouden edistämiseen. Viisivuotista tutkimusohjelmaa tukee myös yliopiston oma 250 000 euron rahoitusosuus.
Lihasmuistille löytyi uusi selitys lihasten proteiineista – voimaharjoittelun vaikutus säilyy jopa yli kaksi kuukautta14.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tutkijat selvittivät tuhansien lihasproteiinin määriä lihaksissa ja löysivät niistä uuden mahdollisen selityksen lihasmuistille. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että lihas “muistaa” harjoittelun proteiinitasolla. Muistijälki aiemmasta voimaharjoittelusta säilyy lihasten proteiineissa jopa yli kaksi kuukautta.
Miten teillä nukuttiin? Muistoja kaivataan arkistoon10.4.2025 11:47:53 EEST | Tiedote
Yksin, kahdestaan, siskonpedissä, teltassa, sängyssä, sohvalla tai istualtaan, kotona, kylässä, päiväkodissa tai luennolla, kainalossa, torkkuen, hirsiä kiskoen, liian vähän tai liian paljon. Nukumme elämästämme huomattavan osan, mutta se miten nukumme, vaihtelee suuresti. Kukaan ei myöskään nuku samalla tavalla läpi elämän.
Urheiluseuraharrastaminen siirtyy sukupolvelta toiselle10.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tuore tutkimus osoittaa, että vanhempien lapsuuden aikainen urheiluseuraharrastaminen on yhteydessä heidän lastensa liikuntaharrastuneisuuteen. Erityisesti vanhempien aktiivisuus urheiluseurassa 9-vuotiaana ennusti lasten urheiluseuraharrastamista 9–12 vuoden iässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme