Kiinteistöliitto

Yhdenvertaisuusasiat otettava huomioon myös taloyhtiöissä

Jaa
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on antanut viime aikoina taloyhtiöihin liittyviä ratkaisuja, jotka korostavat ihmisten yhdenvertaisen kohtelun merkitystä myös taloyhtiöissä. Taloyhtiöissä kannattaakin panna merkille, että pelkästään asunto-osakeyhtiölain noudattaminen ei kaikissa tilanteissa riitä.

Taloyhtiöt ovat tottuneet arvioimaan yhdenvertaisuutta asunto-osakeyhtiölain yhdenvertaisuusperiaatteen kautta, joka velvoittaa kohtelemaan samassa asemassa olevia osakkaita samalla tavalla. Yhdenvertaisuuslain näkökulma yhdenvertaisuuteen on joustavampi, laki tarvittaessa velvoittaa tekemään positiivista suosintaa, jotta henkilö käytännössä voisi käyttää oikeuksiaan yhdenvertaisesti muiden kanssa.

Yhdenvertaisuuslaki ja sieltä tuleva syrjinnän kielto koskee myös taloyhtiöitä. Välittömäksi syrjinnäksi katsotaan esimerkiksi tilanne, jossa taloyhtiö jättää vaikkapa autopaikan vuokraamatta esimerkiksi henkilön vamman tai uskonnon perusteella. Välilliseksi syrjinnäksi voidaan puolestaan katsoa esimerkiksi tilanne, jossa pyörätuolilla liikkuvalle vuokrataan autopaikka sellaisesta sijainnista, joka tekee autopaikan käyttämisen hänelle mahdottomaksi – jos autopaikat ovat kohtuudella yhtiön uudelleenjärjesteltävissä.

”Syrjimättömyyden lisäksi taloyhtiöiden on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että taloyhtiöllä voi olla velvollisuus tehdä kohtuullisia mukautuksia esimerkiksi vammaisen henkilön esteettömyyteen liittyen”, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Velvollisuus tehdä kohtuullisia mukautuksia voi jossain yksittäistapauksessa tarkoittaa esimerkiksi sitä, että taloyhtiön on annettava osakkaalle lupa teetättää asuintalon sisäänkäynnin yhteyteen tarvittava luiska, jota hän tarvitsee pyörätuolilla liikkumiseen.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on myös antanut suosituksen liikunnallisten apuvälineiden säilyttämisestä ja lataamisesta. Sen mukaan yleinen käytäntö, joka kieltää sähkömopon, sähköpyörätuolin tai muun apuvälineen säilyttämisen ja lataamisen taloyhtiön tiloissa, saattaa olla välillistä syrjintää.

”Jos taloyhtiöllä on kuitenkin perusteet kieltää apuvälineiden säilyttäminen ja lataaminen paloturvallisuuteen liittyvistä syistä, kielto ei siinä tapauksessa ole syrjintää”, Pynnönen täsmentää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöliitto
Kiinteistöliitto
Annankatu 24, 3. krs
00100 HELSINKI

09 1667 6761http://www.kiinteistoliitto.fi

Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

 

Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto

Taloyhtiöiden korjauksiin vauhtia puoliväliriihen päätöksillä10.4.2025 11:13:58 EEST | Tiedote

Vaikea talouskehitys heikentää kotitalouksien ja taloyhtiöiden tilannetta, mikä leikkaa mahdollisuuksia ryhtyä välttämättömiin korjaushankkeisiin ja puhtaan siirtymän kannalta tärkeisiin perusparannushankkeisiin. Asumismenot ovat nousseet 2020-luvun alkuvuosina noin viidenneksellä. Työttömyyden tuntuva nousu ja monet kansainvälisen talouden heilahtelut ovat lisänneet epävarmuutta, mikä on myrkkyä myös taloyhtiöiden korjauksille. Korjaaminen onkin vähentynyt vuosina 2023 ja 2024, ja kuluvan vuoden kehitys on vielä epävarma.

Lupaviranomainen jarruttaa tarpeettomasti maalämpöön siirtymistä pohjavesialueilla19.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote

Maalämpö on viime vuosina nostanut suosiotaan myös taloyhtiöiden lämmönlähteenä. Moni taloyhtiö on päätynyt ratkaisuun kustannussyistä, mutta maalämpö voi olla myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin paikkakunnalla tarjolla oleva kaukolämpö. Pohjavesialueilla maalämpöön siirtyminen kuitenkin käytännössä pysähtyy lupaviranomaisen tulkintaan siitä, ettei pohjavesialueille tule porata energiakaivoja ollenkaan. Suomessa sijaitsee noin 5000 pohjavesialuetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye