Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL laati listan 5–11-vuotiaiden riskiryhmistä - kunnat voivat aloittaa riskiryhmiin kuuluvien lasten koronarokotukset

Jaa

THL on laatinut kunnille erilliset ohjeet 5–11-vuotiaiden riskiryhmistä koronarokotuksia varten. Lasten rokotuksiin tarvittavia rokotevalmisteita saapui Suomeen tällä viikolla, ja kunnat voivat aloittaa riskiryhmiin kuuluvien 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset heti kun saavat järjestelyt tehtyä.

Kunnat vastaavat koronarokotuksista ja päättävät, miten lasten rokotukset järjestetään. Rokotuksia voidaan järjestää kouluterveydenhuollossa tai koronarokotuspisteissä, joissa muutakin väestöä rokotetaan.

”Kunnat tiedottavat, milloin riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden rokotukset alkavat ja mistä rokotuksen voi saada. Periaatteessa rokotukset voidaan aloittaa heti, mutta käytännön järjestelyt voivat toki viedä kunnissa hetken”, kertoo johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Lasten sairaudet voivat lisätä vaikean koronataudin riskiä

THL:n ohjeistuksen mukaan seuraavat tekijät voivat lisätä lapsen riskiä saada vakava koronavirusinfektion aiheuttama tauti:

  • elinsiirto tai kantasolusiirto
  • voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila
  • krooniset keuhkosairaudet
  • osa lasten sydänsairauksista
  • krooninen munuaissairaus
  • vaikea krooninen maksasairaus
  • ylipaino, ISO-BMI vähintään 30
  • lastenneurologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys
  • Downin oireyhtymä
  • tyypin 1 ja 2 diabetes
  • säännöllistä lääkitystä vaatima astma

Lasten sairaudet voivat lisätä vaikean koronataudin riskiä tai koronainfektio voi toisaalta pahentaa perussairauden oireita. Siksi rokotusta suositellaan näihin ryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille. Suurin osa yllä mainituista sairauksista on erittäin harvinaisia, ja lapsi on tällöin erikoissairaanhoidon seurannassa.

Kotikunnan ohjeistamalta taholta voi tiedustella kuuluuko lapsi riskiryhmään.

Jos lapsi ei ole kykenevä päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

”Käytännössä useimpien 5—11-vuotiaiden lasten rokottaminen vaatii molempien vanhempien suostumuksen. Vaikka lapsi ei olisi kykenevä päättämään itse rokotuksestaan, hänelle tulisi kertoa rokotuksesta iänmukaisesti. Lapsen mielipide tulee selvittää, jos se on hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioiden mahdollista”, sanoo Kontio.

Yleisimmät koronarokotteiden haittavaikutukset lapsilla lieviä ja ohimeneviä

Muista maista kertyneen tiedon perusteella yleisimmät haittavaikutukset lapsilla ovat olleet samankaltaisia kuin yli 12-vuotiailla rokotetuilla. ”Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi punoitusta ja turvotusta rokotuskohdassa, kuumetta ja päänsärkyä sekä väsymystä, lihassärkyjä ja vilunväristyksiä”, sanoo ylilääkäri Emmi Sarvikivi THL:stä.

Ottamalla rokotuksen lapsi voi suojata sekä itseään että lähipiiriään koronavirustaudilta ja etenkin sen vakavalta muodolta. Vaikka lapset harvoin sairastuvat vakavaan koronatautiin, sairaalahoitoa vaativa taudinkuva, oireiden pitkittyminen tai jälkitaudit ovat myös lapsilla mahdollisia.

Riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottaminen on mahdollista tällä hetkellä voimassa olevan koronarokotusasetuksen perusteella. Muita kuin riskiryhmiin kuuluvia alle 12-vuotiaita ei toistaiseksi rokoteta Suomessa. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) ja THL arvioivat parhaillaan tulisiko kaikille 5-11-vuotiaille tarjota koronarokote. Päätöksen rokotuksista tekevät sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvosto.

Koronarokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Lisätietoja:

Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista

Mia Kontio
johtava asiantuntija
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi 

Anniina Virkku
asiantuntijalääkäri
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi

Emmi Sarvikivi
ylilääkäri
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi 

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 15/20253.4.2025 14:53:06 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 3.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ke 9.4. Perhekeskusten tilannekuva Suomessa, 3 Tutkimuksesta tiiviisti -julkaisua. Lisätiedot: elina.suontama(at)thl.fi, puh. 029 524 7392 Blogit ti 8.4. Kirjoittaja: Nadja Lindgren-Blomerus, suunnittelija, THL. Romanien lyhyt mutta sitäkin vaikuttavampi koulutuspolku vahvistaa koko yhteisön osallisuutta ke 9.4. Kirjoittajat: Tanja Tasala, Tuija Yli-Törmänen, Tapani Kauppinen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnassa on poliittinen valinta to 10.4.

THL viikolla 14/202527.3.2025 15:04:36 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 27.3. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet to 3.4. Petteri Orpon hallitus on tehnyt laajoja muutoksia ja leikkauksia sosiaaliturvaan vuosina 2024-2025. Miten muutokset näkyvät perusturvaetuuksia eli vähimmäismääräisiä työttömyys-, sairaus-, perhe- ja eläke-etuuksia saavien kotitalouksien tuloissa? Julkaisemme perusturvan riittävyydestä väliarvioinnin. Materiaali on saatavissa ennakkoon embargolla ensi viikolla. Lisätiedot: piritta.rautavuori(at)thl.fi, puh. 029 524 7120 Verkkouutiset ke 2.4. Uutta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye