Mistä ratkaisuja autismikirjon ihmisten ja heidän perheidensä auttamiseen poikkeustilanteessa?
Poikkeustilanteen vuoksi autismikirjon oppilaita on siirtynyt etäopetukseen, iltapäivätoimintaa ei järjestetä, terapiat ovat tauolla tai etäkuntoutuksena, harrastukset ovat katkolla, päiväaikaista toimintaa aikuisille ei järjestetä. Asumisyksiköihin ei pääse vierailulle eikä sieltä kotilomille. Autismiliitolla on suuri huoli autismikirjon ihmisistä ja heidän perheistään, koska uuteen tilanteeseen jouduttiin siirtymään ilman ennakointia ja riittävää valmistautumista.
Autismikirjoon liittyy tyypillisesti vaikeus kestää uusia tai yllättäviä tilanteita ja sopeutua muutoksiin. Poikkeustilanne lisää autismikirjon ihmisen ahdistusta ja stressiä. Arjen ennustettavuus, selkeys ja samankaltaisina toistuvat tapahtumat sen sijaan luovat heille turvaa ja kannattelevat myös vaikeissa tilanteissa.
- Autismikirjon ihmisten stressiä voi helpottaa lisäämällä luottamusta tulevaan. Koronaviruksesta kannattaa kertoa konkreettisesti, liioittelematta. Poikkeustilanteesta kannattaa kertoa selkeästi miksi siihen on päädytty ja mikä on sen arvioitu kesto. Selkeällä visuaalisella viestillä voidaan vahvista autismikirjon ihmisen hallinnan tunnetta sekä vähentää stressiä ja ahdistusta. Nyt meidän on luotava uusia samanlaisina toistuvia rakenteita, jotta autismikirjon ihmiset voivat kokea turvallisuutta ja jatkuvuutta muuttuneessa tilanteessa, neuvoo Autismiliiton puheenjohtaja, ohjaava opettaja Päivi Norvapalo.
Monessa perheessä eletään jaksamisen äärirajoilla. Autismikirjon oppilaan kotiopetuksen järjestäminen ja työssäkäynnin yhteensovittaminen voivat jo olla monille valtava ponnistus. Arjen toimintojen siirtyminen pitkälti kodin seinien sisään ja luontaisten liikkumismahdollisuuksien rajallisuus voivat haastaa lapsen käyttäytymistä ja vaikeuttaa entisestään perheen jaksamista.
Autismikirjon ihmisten ja heidän perheidensä hätään on vastattava. Yhteiskunta ei saa jättää heitä selviytymään tästä tilanteesta yksin. Kuntien tulisi aktiivisesti selvittää, miten niiden alueella asuvat autismikirjon tukea tarvitsevat ihmiset ja heidän perheensä voivat. Tämä selviää esimerkiksi olemalla yhteydessä jokaiseen perheeseen, jonka palvelut ovat purkautuneet tässä poikkeustilanteessa, ja tällöin voi tarjota tukea myös vanhempien jaksamiseen.
- Esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan tai vastaavaa tukea voitaisiin tarjota autismikirjon oppilaiden kotiopetukseen tai kodissa tapahtuvaan päiväaikaiseen toimintaan vahvaa tukea tarvitseville autismikirjon aikuisille. Kuntien tulisi myös tutkia mahdollisuudet etänä tarjottavaan autismikirjon aikuisten tai lasten vanhempien voimavaroja vahvistavaan tukeen. Autismiliiton paikallisyhdistykset sekä liitto ovat jo kehittäneet keinoja etävertaistuen mahdollistamiseksi. Nyt on nopeasti otettava käyttöön ketteriä uusia tapoja tukea autismikirjon ihmisiä ja heidän perheitään. Konkreettinen auttamistyö on kuntien ja viranomaisten vastuulla, muistuttaa Autismiliiton puheenjohtaja Päivi Norvapalo.
Autismitietoisuuden viikkoa vietetään 30.3.-5.4.2020. Viikkoon sisältyy 2.4. vietettävä YK:n kansainvälinen autismitietoisuuden päivä. Autismitietoisuuden viikon tavoitteena on lisätä ihmisten tietoa ja ymmärrystä autismista. Juhlimme autismikirjon ihmisiä - jokainen arvokas ja ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin hän on.
Yhteyshenkilöt
Päivi Norvapalo, puheenjohtaja Autismiliitto ry
puh. 040 5712 460
Tarja Parviainen, toiminnanjohtaja Autismiliitto ry
puh. 050 4097 940
Tietoja julkaisijasta
Pasilanraitio 9 B
00240 HELSINKI
Toimisto puh. 050 370 9155 (klo 10-15), Sähköposti: info(at)autismiliitto.fihttps://www.autismiliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Autismiliitto ry
Apua tarvitsevat eivät voi taistella tukiensa puolesta – toimiva tuki rakentuu autismikirjon ihmisen tarpeiden ympärille7.2.2024 12:10:00 EET | Tiedote
Samalla kun autismikirjon moninaisuus tunnetaan yhteiskunnassa yhä paremmin, on autismikirjon henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumisessa Suomessa edelleen isoja haasteita. Autismin talvipäivillä Tampereella 9.-10.2.2024 pureudutaan siihen, minkälainen on toimiva tuki autismikirjon ihmisille. Toimiva tuki lähtee asiakkaan ymmärtämisestä ja hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa vastaamisesta. Hyviä ratkaisuja on olemassa jo nyt, ne pitää vain saada käyttöön laajasti.
Autismikirjon ihmisiin kohdistuva kaltoinkohtelu pitää saada loppumaan27.3.2023 07:20:00 EEST | Tiedote
Autismiliitto haluaa nostaa autismitietoisuuden viikolla esiin vahvaa tukea tarvitsevien autismikirjon ihmisten kaltoinkohtelun ja ylilääkitsemisen. Tämä on ongelma, josta usein vaietaan. Hiljattain julkisuudessa olleet tapaukset ovat vain pieni osa autismikirjon ihmisiin kohdistuvista väärinkäytöksistä, jotka pitää saada loppumaan. Henkilöstön resurssipula ei riitä selitykseksi. Nyt on aika toimia.
Autismikirjon Käypä hoito -suositus toi uuden käytännön suositusten tekemiseen8.2.2023 09:36:00 EET | Tiedote
Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin julkaisema tuore Käypä hoito -suositus keskittyy autismikirjon tunnistamiseen, diagnostiikkaan ja kuntoutukseen. Suositusta laativan työryhmän rinnalla kokoontui ensimmäisen kerran autismikirjon ihmisistä ja heidän läheisistään koottu viiteryhmä. Monta suosituksen kohtaa täsmennettiin ja täydennettiin viiteryhmän palautteen pohjalta.
Autismiliitto seisoo 10-vuotiaan mielenosoittajan rinnalla: ”Hätähuuto neuropoikkeavilta lapsilta ja nuorilta!”9.11.2022 11:34:40 EET | Tiedote
Kymmenvuotias Aida A järjestää perjantaina 11.11. kello 16-18 eduskuntatalon portailla mielenilmaisun neuropoikkeavien yhdenvertaisuuden puolesta. Kutsumme median edustajia paikalle seuraamaan tapahtumaa.
Satu Taiveaho Autismiliiton toiminnanjohtajaksi15.8.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Autismiliiton toiminnanjohtajaksi on valittu yhteiskuntatieteiden maisteri Satu Taiveaho. Hän siirtyy liiton toiminnanjohtajaksi Kymsotesta, johtavan sosiaalityöntekijän tehtävästä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme