Autismiliitto ry

Kannanotto: Autismikirjon ihmisten korkea itsemurhariski tunnistettava jo perusterveydenhuollossa

Jaa
10.9. on kansainvälinen itsemurhien ehkäisypäivä. Autismikirjolla olevilla ihmisillä on tutkimusten mukaan keskimäärin lähes kymmenkertainen riski kuolla itsemurhaan. Heidän kohdallaan itsemurhien ehkäiseminen edellyttää sitä, että autismikirjon ihmiset tunnistetaan paremmin jo varhaisessa vaiheessa ja heidän avun tarpeisiinsa vastataan tehokkaammin ennaltaehkäisevissä palveluissa. Itsemurhien ehkäisyn tehostaminen edellyttää riskiryhmien täsmällisempää kartoittamista.

On hyvin tiedossa, että autismikirjon ihmisillä esiintyy keskivertoväestöä enemmän itsemurha-ajatuksille altistavia mielenterveydenongelmia, kuten ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta. Harvemmin tullaan ajatelleeksi, että taustalla voi olla myös hoitamattomia somaattisia oireita ja sairauksia, joihin he eivät ole saaneet riittävää hoitoa. 

- Autismikirjon ihmisten stressiherkkyys, heikommat vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaidot, jotka altistavat yksinäisyydelle, sekä erilaiset toimintarajoitteet tulisi ammattilaisten pystyä ottamaan huomioon jo koulussa ja koulun oppilashuollossa, opiskelijaterveydenhuollossa sekä perusterveydenhuollossa. Autismikirjon ihminen ei välttämättä tiedä palveluista, joita tarvitsisi, eikä siten pysty niitä vaatimaan. Hän voi siksi jäädä vaille asianmukaista hoitoa ja oikeanlaista kohtaamista, muistuttaa Autismiliiton puheenjohtaja Päivi Norvapalo.

Autismikirjon naisilla, joilla on myös ADHD, itsemurhariski on miehiä korkeampi. Näistä naisista jopa joka viides oli yrittänyt itsemurhaa.

Erityistä huomiota tulisi kiinnittää autismikirjon tyttöjen ja naisten masennusoireisiin ja mahdollisiin itsemurhayrityksiin.

- Liian usein meille tulee palautetta siitä, että itsemurhaa yrittänyt autismikirjon ihminen kotiutetaan nopeasti ilman riittävää tukea ja seurantaa, kunnes lopulta ei ole enää ketä kotiuttaa. Itsemurhien ehkäisemisessä on aika siirtyä askel eteenpäin: riskiryhmät on kartoitettava ja tuki sekä palvelut kohdennettava itsemurhien ehkäisyn näkökulmasta mahdollisimman tehokkaasti, painottaa Autismiliiton toiminnanjohtaja Tarja Parviainen.

Yhteyshenkilöt

Päivi Norvapalo, puheenjohtaja Autismiliitto ry
puh. 040 5712 460


Tarja Parviainen, Autismiliiton toiminnanjohtaja
puh. 050 4097 940

Tietoja julkaisijasta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Autismiliitto ry

Apua tarvitsevat eivät voi taistella tukiensa puolesta – toimiva tuki rakentuu autismikirjon ihmisen tarpeiden ympärille7.2.2024 12:10:00 EET | Tiedote

Samalla kun autismikirjon moninaisuus tunnetaan yhteiskunnassa yhä paremmin, on autismikirjon henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumisessa Suomessa edelleen isoja haasteita. Autismin talvipäivillä Tampereella 9.-10.2.2024 pureudutaan siihen, minkälainen on toimiva tuki autismikirjon ihmisille. Toimiva tuki lähtee asiakkaan ymmärtämisestä ja hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa vastaamisesta. Hyviä ratkaisuja on olemassa jo nyt, ne pitää vain saada käyttöön laajasti.

Autismikirjon ihmisiin kohdistuva kaltoinkohtelu pitää saada loppumaan27.3.2023 07:20:00 EEST | Tiedote

Autismiliitto haluaa nostaa autismitietoisuuden viikolla esiin vahvaa tukea tarvitsevien autismikirjon ihmisten kaltoinkohtelun ja ylilääkitsemisen. Tämä on ongelma, josta usein vaietaan. Hiljattain julkisuudessa olleet tapaukset ovat vain pieni osa autismikirjon ihmisiin kohdistuvista väärinkäytöksistä, jotka pitää saada loppumaan. Henkilöstön resurssipula ei riitä selitykseksi. Nyt on aika toimia.

Autismikirjon Käypä hoito -suositus toi uuden käytännön suositusten tekemiseen8.2.2023 09:36:00 EET | Tiedote

Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin julkaisema tuore Käypä hoito -suositus keskittyy autismikirjon tunnistamiseen, diagnostiikkaan ja kuntoutukseen. Suositusta laativan työryhmän rinnalla kokoontui ensimmäisen kerran autismikirjon ihmisistä ja heidän läheisistään koottu viiteryhmä. Monta suosituksen kohtaa täsmennettiin ja täydennettiin viiteryhmän palautteen pohjalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye