Kaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskus

Maaseudun elpymisvaroja myönnetään alkuvuoteen 2022 painottuen

Jaa
EU:n elpymisvaroja kohdennetaan Suomeen myös maaseutuohjelman kautta, tässä vaiheessa maaseudun yrityksille ja maatiloille. Tarveperusteen mukaan kohdennettavat elpymisvarat ovat myönnettävissä vain vuonna 2022, mikä tarkoittaa sitä, että myöntövarat vähenevät loppuvuotta kohti. Elpymisvarojen lisäksi normaalia maaseuturahoitusta voi hakea syyskaudelle asti siirtymäkauden 2021–2022 varoista. Maaseudun uusi EU:n ohjelmakausi CAP27 alkaa vuoden 2023 alussa.
Maaseuturahoituksen valintajaksot Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa vuonna 2022.
Maaseuturahoituksen valintajaksot Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa vuonna 2022.

Maaseuturahaston tuet myönnetään ELY-keskuksissa valintajaksoittain. Elpymisvarojen valintajaksot noudattavat maatilarahoituksen normaalia hakuaikataulua eli valintajaksot päättyvät 15.3., 15.8. ja 15.10. Samat valintajaksot koskevat myös maaseudun yrityksille myönnettäviä elpymisvaroja. Tästä lisärahoituksesta hyötyvät varmimmin ne kaakkoissuomalaiset maatilat ja maaseudun yritykset, jotka jättävät hakemuksen vuoden alkupuolella, sillä myöntövarakiintiö kuluu sitä mukaa, kun rahoituspäätöksiä tehdään.     

Siirtymäkauden 2021–2022 loput varat myönnetään normaalien valintajaksojen mukaan, poikkeuksena loppuvuoden aikataulu. Siirtymäkauden viimeisten varojen osalta valintajakso päättyy yritystukien, yritysryhmähankkeiden sekä kehittämishankkeiden osalta 30.9. ja maatilarahoituksen osalta 15.10.

Elpymisvaroista tuettavat investoinnit

Maaseudun yrityksille myönnetään elpymisvaroista tukea toimiin, jotka edistävät vihreää taloutta, digitaalisuutta ja sosioekonomista kestävyyttä. Tukea voidaan myöntää esimerkiksi uuden biokaasun tuotantolaitoksen tai -yksikön rakentamiseen, uusiutuvan energian käyttöönottoon sekä energia- ja materiaalitehokkuutta parantavien laitteiden hankkimiseen. Lisäksi tuetaan maaseutuyritysten omistajanvaihdoksia harvaanasutulla ja ydinmaaseudulla. Tukiprosentti vaihtelee kohteen mukaan mutta on monessa tapauksessa tavallista korkeampi.

Maatilat voivat saada rahoitusta työympäristöä, eläinten hyvinvointia tai ympäristön tilaa edistäviin investointeihin sekä energiantuotannossa tarvittaviin rakentamisinvestointeihin. Tuettavia investointeja voivat olla esimerkiksi aurinkopaneelien hankinta, hakelämpökeskuksen rakentaminen ja maataloudessa käytettävän biokaasun tuotantolaitoksen rakentaminen. Eläinten hyvinvointia parantavia investointeja ovat esimerkiksi ilmanvaihdon parantaminen ja parsimatot.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maaseudun yritystuet: Eija Harju, p. 0295 029 029, eija.harju(at)ely-keskus.fi
Maatilarahoitus: Henna Aapro, p. 0295 029 036, henna.aapro(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Maaseuturahoituksen valintajaksot Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa vuonna 2022.
Maaseuturahoituksen valintajaksot Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa vuonna 2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen elinvoimaa ja hyvinvointia tuettiin lähes 17 miljoonalla eurolla vuoden ensimmäisellä puoliskolla21.8.2024 10:23:10 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen yritysten osaamista, työllisyyttä ja elinvoimaa parannetaan erilaisin EU-rahastojen sekä kansallisilla tuilla. Tukea myönnetään maaseuturahastosta, Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR), Euroopan sosiaalirahastosta (ESR+), Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF) sekä kansallisena yrityksen kehittämisavustuksena (ELY-keskus).

Työttömien määrä kasvanut Kaakkois-Suomessa, uusia työpaikkoja vähemmän kuin vuosi sitten20.8.2024 08:10:13 EEST | Tiedote

Työttömien määrä kasvoi Kaakkois-Suomessa edellisvuoden heinäkuusta kahdeksalla prosentilla. Myös lomautettuja oli vuodentakaista enemmän. Nuorisotyöttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys jatkavat kasvuaan. Ulkomaalaistaustaisten työttömien määrä nousi kaikkia työttömiä enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli heinäkuussa 40 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaakkois-Suomessa vain Imatran seudulla työpaikkoja oli viime vuoden heinäkuuta enemmän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye