Jyväskylän yliopisto

Rakenteet ja ympäristöt puhuttavat Sosiaalityön tutkimuksen päivillä 17.–18.2.2022

Jaa
Sosiaalityön tutkimuksen päivät järjestetään Jyväskylässä 17.–18.2.2022 virtuaalisesti. Konferenssi kokoaa yli 250 sosiaalityön tutkijaa ja ammattilaista keskustelemaan ympäristöistä ja rakenteista sosiaalityössä.Päivien aikana kuullaan yhteensä jopa 100 puheenvuoroa 16 eri työryhmässä. Konferenssi on järjestetty vuosittain vuodesta 1998 lähtien.

Sosiaalityö ammattina ja tieteenalana pyrkii edistämään yhteiskunnallista kehitystä, sosiaalista yhteenkuuluvuutta sekä ihmisten ja yhteisöjen voimaantumista. Vuoden 2022 valtakunnallisten päivien teemaksi on valittu Rakenteet ja ympäristöt sosiaalityössä.  

Teema on poikkeuksellisen ajankohtainen. Rakenteisiin ja ympäristöihin vaikuttaminen on keskeinen tavoite sosiaalityössä. Kuinka esimerkiksi taataan turvallinen kasvuympäristö lapselle, tuotetaan esteetön palvelu sitä tarvitsevalle tai muutetaan syrjiviä ja ekologisesti kestämättömiä toimintatapoja?   

Ekologinen kestävyys keskeistä 

Ekologinen kestävyys on inhimillisen toiminnan välttämätön edellytys. Vaatimus kestävyydestä haastaa myös sosiaalityön jäsentämään uudella tavalla suhdettaan ympäristöihin ja rakenteisiin. Mutta miten?  

Aiheeseen tarttuukin torstain puheenvuorossaan konferenssin kansainvälinen pääpuhuja, palkittu australialaistutkija Heather Boetto Charles Sturt yliopistosta. Hän on tutkinut sosiaalityöntekijöiden kanssa mm. ekososiaalisen työn integrointia heidän työnsä käytäntöihin Australiassa ja Suomessa. Boetto esittelee puheenvuorossaan kehittämäänsä ekososiaalisen työn mallia sekä pohtii sen toteuttamisen reunaehtoja ja mahdollisuuksia.  

Torstain toinen pääesiintyjä professori Mona Livholts Helsingin yliopistosta pohtii puolestaan, millä tavalla uupumus ja siihen liittyvät kieli- ja mielikuvat voivat toimia luovina ja kriittisinä sosiaalityön käytäntöjen ja koulutuksen uudelleenajattelun näkökulmina. Esimerkiksi Livholts nostaa pandemian aikaisen uupumuksen ja erilaiset pandemiaan liittyvät sortavat ja etuoikeuttavat rakenteet, ja näiden jäljittämisen erilaisin luovan kerronnan muodoin. 

Monitoimijuus päivittäisenä työmuotona   

Pohjimmiltaan rakenteellinen sosiaalityö on monitoimijainen työmuoto. Sosiaalityöntekijöiden, sosiaalijohdon sekä paikallisten poliittisten päättäjien lisäksi myös asiakkaiden ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden on saatava olla osallisia sen toteuttamisessa.  

– Monitoimijuuden näkökulma sisältää kehotuksen tarkastella rakenteellista sosiaalityötä paikallisemmin ja kenties myös radikaalimmin kuin mihin suomalaisessa sosiaalityössä on totuttu, yliopistotutkija Tuomo Kokkonen Jyväskylän yliopistosta toteaa. Hänen puheenvuoronsa kuullaan konferenssissa perjantaina.  

Lisätietoja: 

Yhteydenotot: sttp2022@jyu.fi 
Professori Kati Närhi, kati.narhi@jyu.fi, +358408053330
Päivien verkkosivut: https://www.jyu.fi/sttp2022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote

Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.

Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote

Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye