SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Opintolainan takaisinmaksu huomioitava toimeentulotuessa

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Kun opiskelija on velvoitettu ottamaan opintolainaa ennen kuin hän voi hakea toimeentulotukea, on täysin epäoikeudenmukaista, ettei opintolainan takaisinmaksua kuitenkaan huomioida toimeentulotuessa.  Tästä syystä olen tehnyt lakialoitteen toimeentulotukilain muuttamisesta niin, että toimeentulotuen menoiksi hyväksytään opintolainan kuukausierä. Näen, että tämä on oikeudenmukaista opiskelijoita ja opintolainan ottajia kohtaan, sanoo kansanedustaja Anneli Kiljunen.

Suomessa noin 6000–10 000 opiskelijaa saa joka kuukausi toimeentulotukea ja heidät on velvoitettu ottamaan opintolainaa. He ovat monesta syystä vaikeassa elämäntilanteessa ja hakevat toimeentuloa elämän perusmenoihin kuten ravintoon, terveydenhuollon kuluihin ja asumiseen. Tästä syystä on tärkeä tukea heitä selviytymään tilanteestaan ja toimeentulo-ongelmista, jotta he valmistautuvat opinnoistaan, Anneli Kiljunen toteaa. 

Opintolainan lyhennys alkaa yleensä 1,5—2 vuoden jälkeen opintotuen maksamisen päättymisestä. Jos henkilölle tulee taloudellisia vaikeuksia selviytyä opintolainan maksusta, hän luonnollisesti neuvottelee lainan järjestelyistä ensisijaisesti pankin kanssa. Jos hän tästäkin huolimatta joutuu turvautumaan toimeentulotukeen, ei Kela eikä kunnan sosiaalitoimi huomioi opintolainan lyhennystä toimeentulotuessa, vaan ne edellyttävät, että opintolaina jätetään maksamatta.

- Tällöin opintolaina menee perintään, minkä jälkeen tämä huomioidaan vasta toimeentulotuessa. Näin henkilö ohjataan entistä vaikeampaan tilanteeseen. Tämä on järjetöntä ja ehdottomasti väärin, sanoo Kiljunen.

Jos opintolainaa peritään tuenhakijan palkasta tai muusta tulosta ulosottoteitse pakkoperintänä, Kela ottaa tämän huomioon toimeentulotuessa. Vastaavasti jos tuenhakija on tehnyt ulosottoviranomaisen kanssa sopimuksen opintolainan vapaaehtoisista lyhennyksistä, niitä ei oteta huomioon toimeentulotuessa. Näin toimeentulotukijärjestelmä ohjaa opintolainan ottajat ulosottoon, josta tulee myös maksuhäiriömerkintä. 

 - Nykyinen toimeentulotukilainsäädäntö on opiskelijoiden opintolainan osalta todella epäoikeudenmukainen ja ohjaa ihmiset luottotietojen menettämiseen eikä hyvään taloudenpitoon, korostaa Kiljunen.

- Asiaan on saatava muutos. Meidän tulisi selvitä talousvaikeuksistamme sopimalla. Jos opiskelija on aikanaan velvoitettu ottamaan opintolainaa, tulee tämä olla jatkossa osa toimeentulotuen hyväksyttyä menoerää. Toimeentulotukea koskevan lainsäädännön ja järjestelmän ei tulisi ohjata elämää entistä vaikeampaan tilanteeseen ja maksuhäiriömerkinnän syntymiseen. Siksi toivon, että lakiesitykseni etenee myönteisesti kohti lain muutosta, päättää Anneli Kiljunen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Joona Räsänen: Hallitus piti jakovarariihen omille eturyhmilleen ja luopui samalla tavoitteestaan velkaantumisen taittamiseksi23.4.2025 23:10:08 EEST | Tiedote

"Hallituksen puoliväliriihestä piti tulla kauan kaivattu kasvuriihi, mutta siitä tulikin todellinen jakovarariihi, jossa hallitus härskisti tehtaili uusia veronkevennyksiä yhteiskunnan kaikista rikkaimmille. Kokoomuksen ja perussuomalaisten kaverikapitalismissa rikkaat sen kuin porskuttavat, mutta pieni- ja keskituloiset saavat vain murusia", sanoo kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Joona Räsänen (sd).

SDP:n Aki Lindén: Hallituksen Kela-korvauskokeilulle on parempi vaihtoehto, joka mahdollistaa omalääkärimallin toteuttamisen kaikille suomalaisille23.4.2025 18:07:45 EEST | Tiedote

Eduskuntaan on annettu hallituksen esitys (HE 36/2025), jossa esitetään merkittäviä muutoksia yli 65-vuotiaiden mahdollisuuksiin käyttää yksityisiä terveyspalveluja Kela-korvattuna. Uusi malli olisi voimassa vuoden 2027 loppuun. Se rahoitettaisiin valtion omaisuuden myynnillä ja eläkeläisiltä ja palkansaajilta perittävillä sosiaaliturvamaksuilla. Mallissa potilas maksaisi yksityislääkärikäynnistä 28 euroa ja Kela korvaisi 72 euroa. Lääkäri tai lääkärikeskus saisi lyhyestä käynnistä (alle 20 minuuttia) 100 euroa.

SDP:n kansanedustaja Werning: Nuorten ja yksinasuvien pienituloisuus hälyttävässä kasvussa – hallituksen leikkaukset pahentavat tilannetta23.4.2025 12:51:02 EEST | Tiedote

Nuorten ja yksin elävien aikuisten taloudellinen ahdinko Suomessa uhkaa syventyä hallituksen sosiaaliturvaleikkausten myötä. Kelan tilastojen mukaan pienituloisuus on erityisen yleistä 16–29-vuotiaiden keskuudessa: jopa 39 prosenttia yksinasuvista nuorista ja 37 prosenttia yksinhuoltajanuorista elää pienituloisuuden rajalla. Pienituloisuus koskettaa kuitenkin laajasti myös muita yksinasuvia – ei vain nuoria – ja he muodostavat kasvavan riskiryhmän köyhyydelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye