Oulun yliopiston tutkijat etsivät vastauksia ajankohtaisiin sote-teemoihin

Sote-teemojen parissa työskentelee laaja joukko asiantuntijoitamme eri tieteenaloilta. Tuotamme tutkittua tietoa sote-palvelujen saavutettavuudesta ja terveydenhuollon digitalisaatiosta. Kehitämme vaikuttavia toimintamalleja lasten, perheiden ja ikääntyneiden palveluihin ja etsimme ratkaisuja ammattilaisten osaamisen kehittämiseksi ja riittävän työvoiman turvaamiseksi.
Asiantuntijamme ovat median haastateltavissa:
Tutkimusjohtaja (Alueellinen erinomaisuus) Ossi Kotavaara, puh. 050 57 39 124. Sosiaali- ja terveyspalvelujen saavutettavuus, palveluverkon sijainnin optimointi paikka- ja aluetietoon perustuen sekä alueiden tietojohtamisen välineiden rakentaminen.
Yliopistotutkija (Geoinformatiikka) Harri Antikainen, puh. 040 75 15 574. Sosiaali- ja terveyspalvelujen saavutettavuus ja niiden sijainnin optimointi, terveydenhuollon kuljetukset.
Interventio- ja implementointitutkimuksen työelämäprofessori Mika Niemelä, puh. 040 50 69 793. Lasten, nuorten ja perheiden mielenterveyttä, hyvinvointia ja pärjäävyyttä edistävien interventioiden ja perhelähtöisten toimintamallien kehittäminen ja tutkiminen.
Tutkijatohtori Sinikka Lotvonen, puh. 040 73 23 998. Ikääntyvien toimintakyky ja sen arviointi, ikääntyneiden palveluiden johtaminen, kuntoutumista edistävä hoitotyö, RAI-arviointimenetelmä, soteku-ammattilaisten täydennyskoulutus, moniammatillinen yhteistyö ikääntyneiden palveluissa.
Yliopistonlehtori Heidi Siira, puh. 050 43 08 210. Ikääntyvien hyvinvointi, elämänlaatu ja kuntoutumista edistävä hoitotyö. Aistivammaisuus myöhemmällä iällä, kuntoutus ja kuntoutusohjaus, kolmas sektori ikääntyneiden tukena, soteku-ammattilaisten täydennyskoulutus.
Yliopistonlehtori Outi Kanste, puh. 050 43 31 988. Henkilöstövoimavarojen johtaminen ja työhyvinvointi sote-alalla.
Väitöstutkija Ashlee Oikarainen, puh. 040 17 30 540. Maahanmuuttajatyövoima, maahanmuuttajataustaisten sairaanhoitajien integrointimallit terveydenhuollon organisaatioihin.
Tietojärjestelmätutkimuksen työelämäprofessori Jarmo Reponen, puh. 040 54 12 718. Terveyspalvelujen digitalisaatio, potilastietojärjestelmät.
Työelämäprofessori Maritta Perälä-Heape, p. 040 67 34 159. Datalähtöiset terveyspalveluratkaisut ja innovaatioekosysteemit, ennakoivat yksilölliset palveluratkaisut, terveystiedon hyödyntäminen tutkimuksessa ja innovaatiotoiminnassa.
Optoelektroniikan ja mittaustekniikan professori Tapio Fabritius, puh. 040 18 04 280. Diagnostiikan ja lääketieteellisen mittaamisen teknologiat ja niiden hyödyntäminen hyvinvoinnin edistämisessä ja sairauksien tutkimisessa.
Tietojärjestelmien professori Minna Isomursu, puh. 050 59 79 660. Terveyden digitalisaatio. Terveyspalveluissa käytettävien ohjelmistojen, tietojärjestelmien ja digitaalisten palvelujen kehittäminen ja käyttöönotto. Henkilökohtaisen datan hyödyntäminen terveyspalveluissa.
Terveydenhuollon langattomien järjestelmäarkkitehtuurien apulaisprofessori Erkki Harjula, puh. 050 30 30 478. Älykkäät ja tietoturvalliset kommunikaatio- ja laskenta-arkkitehtuurit uudentyyppisten terveyspalveluiden mahdollistamiseen ja nykyisten palveluiden tehostamiseen.
Langattomien kehoverkkojen dosentti Matti Hämäläinen, puh. 040 52 43 813. Radiokanavamallinnus, tiedonsiirtoratkaisut sekä ETSI-standardointi liittyen langattomiin kehoverkoihin, mitkä mahdollistavat paikkariippumattoman potilaan etämonitoroinnin.
Yliopisto-opettaja Olli Autio, puh. 050 57 55 096. Ihmislähtöisyys digitalisoituvissa terveyspalveluissa, digitaalinen vuorovaikutus, erityisesti chat-kanavat.
Professori Tarja Pölkki, puh. 050 42 80 772. Digitaaliset ratkaisut lapsipotilaiden ja perheiden hoitotyössä.
Yliopistonlehtori Anne Oikarinen, puh. 050 32 94 696. Digitaaliset ratkaisut terveyden edistämisessä ja potilaiden ohjauksessa, hoitotyöntekijöiden ohjausosaaminen digitaalisissa ohjausympäristöissä, ohjauksen vaikuttavuus.
Yliopistonlehtori Pirjo Kaakinen, puh. 050 41 31 875. Asiakaslähtöinen ohjaus ja henkilökunnan ohjausosaaminen, digiohjauksen vaikutukset asiakkaissa, henkilöstössä ja omaisissa mm. hoitoon sitoutumisen, elintapojen ja elämälaadun sekä osaamisen ja kustannusten näkökulmasta.
Tutkijoiden sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@oulu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Meri RovaViestintäasiantuntija
Tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Hubble-avaruusteleskooppi paljastaa ensimmäiset kuvat meneillään olevista ydintähtijoukkojen sulautumisista9.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus raportoi ensimmäisestä suorasta havainnosta sulautuvista tähtijoukoista galaksien keskustoissa. Sulautuminen tapahtuu pienten tähtijoukkojen valuessa galaksien keskustaan, jolloin ne voivat yhdistyä tultuaan tarpeeksi lähekkäin.
Korkeakoulujen ja lukioiden välisen yhteistyön odotukset korkealla mutta eivät aina kohtaa9.4.2025 06:47:00 EEST | Tiedote
Filosofian maisteri Joni Rajala on väitöskirjatutkimuksessaan tarkastellut oppilaitosten kiinnostusta osallistua vuoden 2018 voimaan astuneen lukiolain velvoittamaan yhteistyöhön sekä oppilaitosten yhteistyölle asettamia tavoitteita.
Moniammatillinen hoito voi vähentää alaselkäpotilaiden sairauspoissaoloja ilman lisäkustannuksia9.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Fysioterapeuttien roolia selkäpotilaiden hoidossa voidaan vahvistaa ja sairauspoissaoloja vähentää uudenlaisella hoitomallilla.
Maailman terveyspäivänä huomio äitien ja vauvojen hyvinvointiin – Oulun yliopiston tutkimus valottaa ennenaikaisen synnytyksen mekanismeja7.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkimuksessa on saatu lupaavia tuloksia spontaanien ennenaikaisten synnytysten ehkäisemiseksi. Ennenaikainen synnytys on merkittävä riski sekä äideille että vauvoille, ja siihen liittyvät komplikaatiot ovat yksi suurimmista vastasyntyneiden kuolleisuuden syistä.
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme