Rikosuhripäivystyksen asiakasmäärä kasvoi 18 prosenttia viime vuonna
Lähes puolet RIKUn asiakkaista oli lähisuhdeväkivallan, seksuaalirikosten tai muun väkivallan uhreja. Asiakkaissa on myös paljon petosten ja identiteettivarkauksien uhreja. Myös uhkailu, häirintä ja kiristys ovat tavallisia syitä RIKUn asiakkaaksi hakeutumiseen. Lisäksi tukea haettiin paljon erilaisiin rikosprosessia ja vahingonkorvauksia koskeviin kysymyksiin.
Koronan takia jo ennestään pitkät rikosprosessit venyivät eri puolilla Suomea. Kohta kaksi vuotta jatkunut pandemia vaikeutti monien asiakkaiden muutenkin vaikeaa tilannetta.
– Toinen koronavuosi toi epävarmuutta rikosprosessin eri vaiheisiin ja hankaloitti myös RIKUn henkilöstön ja vapaaehtoisten tekemää auttamistyötä. Arjen työssä näkyy, että monet asiakkaat voivat huonosti rikosprosessien pidentymisen takia ja heitä joudutaan kannattelemaan epävarmojen prosessien läpi, sanoo RIKUn toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.
Rikosuhripäivystys 116 006 -puhelinpalvelussa oli 6600 asiakasta, kun vuonna 2020 luku oli 5500.
Juristin puhelinneuvonnassa asiakasmäärä kasvoi 41 prosenttia. Viime vuonna asiakkaita oli 900, kun vuonna 2020 soittajia oli 640. Juristin puhelinneuvonnassa toimii noin 30 vapaaehtoista juristia eri puolilla Suomea.
Asiakkaista merkittävä osa tulee poliisin ohjaamana. Viime vuonna poliisi ohjasi RIKUun yhteensä 5900 asiakasta eri puolilla Suomea, mikä oli 23 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.
RIKUchatin asiakasmäärä kasvoi 8 prosenttia. Chat-palvelussa oli viime vuonna 4000 asiakasta, kun vuonna 2020 luku oli 3700.
Myös Vastaamo-tietomurto toi edelleen palveluihin paljon asiakkaita, joskin vähemmän kuin vuonna 2020.
Naisia kaikista asiakkaista tilastoitiin 77 prosenttia ja miehiä 23 prosenttia.
Kaikki RIKUn palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. RIKUn toiminta perustuu ammatillisesti ohjattuun vapaaehtoistyöhön, ja vapaaehtoisia toimii yli 500 eri puolilla Suomea.
Kansainvälistä rikosuhripäivää vietetään vuosittain rikosuhriviikolla (viikko 8) 22. helmikuuta. Tänä vuonna rikosuhriviikon euroopanlaajuisena teemana on uhrin suojelun ja oikeuksien toteutuminen. Suomessa rikosuhripäivän tarkoituksena on parantaa rikoksen uhrin asemaa ja lisätä tietoa uhrien tukipalveluista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena-Kaisa Åberg
Toiminnanjohtaja, Rikosuhripäivystys
050 3378 703, leena-kaisa.aberg@riku.fi
Leena-Kaisa ÅbergToiminnanjohtajaRikosuhripäivystys
Puh:050 3378 703leena-kaisa.aberg@riku.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Rikosuhripäivystys parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita. RIKUn palvelut ovat käytettävissä 31 palvelupisteessä ympäri maata – kasvokkain, puhelimitse ja verkossa. Palvelut ovat maksuttomia ja RIKUun voi ottaa yhteyttä myös nimettömänä. Toimintaa rahoittaa oikeusministeriö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rikosuhripäivystys
Oikaisu: Tarkennus rikosuhrien tukipalveluiden leikkauksia koskevaan tiedotteeseen 9.8.13.8.2024 11:30:22 EEST | Tiedote
Rikosuhripäivystyksen 9.8. julkaisemassa uhrien tukipalveluiden leikkauksia koskevassa tiedotteessa oli virheellinen luku.
Leikkaukset vaarantavat rikoksen uhrien tukipalvelut9.8.2024 11:39:53 EEST | Tiedote
Rikosuhripäivystyksen (RIKU) rahoitukseen esitetään 850 000 euron eli noin viidenneksen leikkausta vuodelle 2025. Oikeusministeriö on julkaissut esityksen RIKUn ja muiden saman valtionavustusmomentin organisaatioiden rahoituksesta. RIKUlle esitetään 3 950 000 euron avustusta.
Ihmiskauppaa ei torjuta yksin viranomaisvoimin30.7.2024 00:01:00 EEST | Tiedote
Valtiolla on velvoite torjua ihmiskauppaa ja tunnistaa ihmiskaupan uhrit. Järjestöjen tukipalvelut helpottavat viranomaisten työtä sekä tavoittavat pelokkaita ja erityisen haavoittuvassa asemassa olevia uhreja. Tiistaina 30.7. vietetään kansainvälistä ihmiskaupan vastaista päivää.
Rikoksen uhrien tukipalveluiden rahoitus on uhattuna30.4.2024 09:48:31 EEST | Tiedote
Rikosuhripäivystys (RIKU) on huolissaan tiedosta, jonka mukaan rikoksen uhrien tukipalveluihin on kohdistumassa leikkauksia.
Brottsofferjourens öppettider ändras – ”Vi vill nå ungdomar bättre än tidigare”19.3.2024 10:55:31 EET | Pressmeddelande
Öppettiderna för telefontjänsten Brottsofferjouren 116 006 och RIKUchat-tjänsten ändras från 2 april 2024. I fortsättningen är båda tjänsterna öppna vardagar från måndag till torsdag kl. 9–18 och fredagar kl. 9–16.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme