MTK:n jäsenkysely: Tuotantomäärät tulevat putoamaan – maksuvalmius laskenut rajusti

Lähes kaksi kolmasosaa vastanneista ilmoitti maksuvalmiutensa heikentyneen tai heikentyneen voimakkaasti viimeisen 12 kuukauden aikana ja suurin piirtein sama osuus vastaajista uskoi maksuvalmiuden heikkenevän edelleen seuraavan 6 kuukauden aikana.
Lannoitteiden hinnan kaksinkertaistuminen näkyi vastauksissa, sillä vain puolet tavanomaisessa viljelyssä olevista vastaajista ilmoitti jo hankkineensa kaikki lannoitteet tulevalle kesälle. Kuudesosa vastaajista ei aikonut hankkia lannoitteita tulevalle kasvukaudelle lainkaan. Tavanomaisessa viljelyssä olevista kasvinviljelytiloista yli 40 prosenttia ilmoitti vähentävänsä viljelyalaa tulevana kesänä ja vain 3 prosenttia kertoi lisäävänsä viljelyalaa viimekesäisestä.
Kotieläintilojen talous on tiukalla
Kun kysyttiin, miten maksuvalmiuden heikkenemiseen on reagoitu, moni kotieläintilallinen ilmoitti avoimissa vastauksissa lopettaneensa kotieläintuotannon. Lisäksi tuotantopanoksia oli ostettu erilaisilla rahoitusjärjestelyillä ja luottolimiiteillä. Kysyttäessä kotieläintuotannon sopeuttamisesta - jos tuottajahinnat eivät nouse kustannuksia vastaavasti - yli 30 prosenttia kotieläintiloista ilmoitti jo sopeuttaneensa tuotantoa tai aikovansa sopeuttaa sitä heikon maksuvalmiustilanteen takia seuraavan 12 kuukauden aikana.
Kananmuna-, sika- ja siipikarjasektorin tilanne tukala
Tuotantosuuntakohtaiset erot olivat merkittäviä, sillä vastanneista sikatiloista näin aikoo toimia 2/3 ja kananmunia tuottavista tiloista yli 40 prosenttia. Edellisten lisäksi lihasiipikarjatilojen avoimista vastauksista oli luettavissa, että nämä tilat käytännössä maksavat tuottamisesta eli he ns. laittavat rahaa tilalta lähtevien tuotteiden ja eläinten mukaan. Rehujen voimakkaan hinnannousun seurauksena jo pelkkä rehukustannus ylittää tuotteista saatavat tuotot.
Kyselyn vastauksista on aistittavissa viljelijöiden taloudellinen ja henkinen tuska. Viimeisen viiden vuoden aikana on ollut neljä enemmän tai vähemmän katovuodeksi luettavaa kasvukautta. Tämä yhdistettynä alaa kohtaan esitettyyn epäasialliseen arvosteluun ja talousahdinkoon tekee tulevasta kasvukaudesta arvaamattoman ja poikkeuksellisen vaikean ennakoida. Tämän takia MTK on vaatinut kaupalta, teollisuudelta ja pankeilta vastuunkantoa ja myös hallitukselta pikaisia toimia.
Lisätiedot: Juha Lappalainen, tutkimuspäällikkö, MTK, 040 546 6675
Liitteet: Otteita Jäsenkyselystä: taloustilanne ja tuotantosuunnitelmat (pdf)
Lue myös:
MTK:n tiedote: Maatalous ajautunut EU-ajan vakavimpaan kriisiin – MTK:n johtokunta luovutti maan hallitukselle vaatimukset suomalaisen maatalouden ja ruuantuotannon pelastamiseksi
https://www.mtk.fi/-/vaatimukset-hallitus
MTK:n tiedote 15.2.2022: Maatalousyrittäjää lyödään joka puolelta
https://www.mtk.fi/-/karut-tilastot
MTK: Maatalouden hinnat ja kannattavuuskriisin syyt 15.2.2022 (pdf)
Tilastokeskus: Maatalouden tuotantopanosten hintoihin roima nousu 15.2.2022
Avainsanat
Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme