Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL vaatii yli 2 % palkankorotukset ja niiden päälle 4,7 % vuosittaista palkkaohjelmaa – näin säilytetään kuntien ja hyvinvointialueiden palkkakilpailukuky

Jaa
Parhaillaan käytävissä kunta-alan työehtosopimusneuvotteluissa sopimusosapuolet ovat paljon vartijoina. Ammattiliitto JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laineen mukaan neuvottelujen lopputulos ratkaisee hyvin pitkälle sen, kuinka kilpailukykyisiä kunnat ja toimintansa aloittavat hyvinvointialueet ovat ammattitaitoisen henkilökunnan pitämisessä ja palkkaamisessa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii kuntiin ja hyvinvointialueille kunnollista, monivuotista palkkaohjelmaa, joka koskee vähintään varhaiskasvatusta, kouluja ja sote-alaa.

– Rahoituksen pohjana olisivat ne varat, jotka jäävät palkkarahoista säästöön, kun täysin ansioituneet, jo palkkakehityksensä huipulla olevat työntekijät jäävät eläkkeelle ja nuoremmat, vähemmän kokeneet tulevat tilalle. Vuosittainen palkkaohjelmapotti olisi palkan päälle vaikutukseltaan jopa 4,7 prosenttia. Tämä ei yksinään kuitenkaan riitä, vaan myös valtion on avattava rahakirstuaan palkkaohjelman toteuttamiseksi, liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

– Lisäksi palkkojen yleiskorotuksen on oltava reippaasti yli 2 prosenttia, koska inflaatio syö palkansaajien ostovoimaa koko ajan.


JHL esittää alakohtaisia palkkaohjelmia

Sote-alan kriisiä ratkotaan työvoiman saatavuutta pohtivassa työryhmässä. Sairaaloissa hoitajille on maksettu ylimääräisiä palkkoja kuntien lisärahoituksella. Lisää henkilökuntaa on palkattu ja tehtävänkuvia tarkistettu niin, että hoitajat saavat keskittyä omiin tehtäviinsä. Sen sijaan sosiaaliala on jäänyt mopen osalle.

– Palkkaohjelma tarvitaan kaikille sote-ammattilaisille. Nyt esimerkiksi sosiaalityöntekijät ja vanhuspalveluissa työskentelevät lähihoitajat eivät ole sairaaloissa saatujen etujen piirissä. Siksi sosiaalipuoli tarvitsee eheytyäkseen oman palkkaohjelmansa ja sairaalat omansa, Niemi-Laine toteaa.

Lisää henkilökuntaa saatava pian sekä kouluihin että varhaiskasvatukseen

JHL:n puheenjohtaja nostaa esiin myös koulujen ja varhaiskasvatuksen tarpeet. Kouluihin tarvitaan lisää muun muassa nuoriso-ohjaajia, erityisopettajia, koulunkäynninohjaajia, psykologeja ja kuraattoreja. Näin siksi, koska perheet, nuoret ja lapset eivät voi hyvin. Koronan vuoksi avunsaanti on ollut vähäistä. Niemi-Laine vaatiikin Marinin hallitukselta välitöntä rahoitusta, jotta ongelmat saadaan ratkaistua.

Varhaiskasvatuksessa päiväkodit kärsivät henkilöstöpulasta. Hoitajia ja opettajia ei saada päiväkoteihin riittävästi.

– Nyt tarvitaan rahaa hoitajien ja opettajien palkkojen nostamiseen ja pikaisesti lisää koulutuspaikkoja, Niemi-Laine vaatii.

Siivous ja ruokapalvelut ovat tukeneet kouluissa työskentelevien ja päiväkotiammattilaisten terveyttä ja turvallisuutta, kun on ollut pakko olla töissä koronasta huolimatta. Myös nämä henkilöstöryhmät ovat palkkakuopassa, josta heidät on nostettava ylös, Niemi-Laine alleviivaa.

Lisätiedot: JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye