Kodeissa työskentelevien ulkomaalaisten työaika-asioissa vakavia puutteita
Työsuojelutarkastajat tekivät vuonna 2021 Etelä-Suomessa yhteensä 30 tarkastusta sellaisiin kotitalouksiin, jotka olivat palkanneet ulkomaisen työntekijän kotiinsa työhön. Valvonnan syynä oli kotona työskentelevien ulkomaalaisten määrän kasvu ja heidän korostunut riski joutua työperäisen hyväksikäytön uhriksi.
Puutteiden määrä yllätti
Eniten ongelmia oli työaika-asiakirjoissa. Yli puolet valvotuista kotitalouksista oli laiminlyönyt työvuoroluettelon laatimisen kokonaan. Työnantaja ei siis ollut antanut työntekijälle kirjallisesti tiedoksi työvuoron alkamisen ja päättymisen ajankohtia ja lounastauon sijoittumista.
Noin kolmannekselta puuttui työaikakirjanpito tai se oli merkittävällä tavalla puutteellinen. Jos työajoista ei ole pidetty lainkaan kirjaa, ei todellisen palkan selvittäminen kaikilta osin ole mahdollista. Työaikakirjanpidon laiminlyönti voi olla rikos.
”Vaikka osasimme ennakoida, että työaika-asioissa on valvottavaa, niin puutteiden määrä yllätti”, kertoo tarkastaja Niina Mäki Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.
Tapauksissa, joissa todellinen palkka pystyttiin selvittämään, peruspalkka oli useimmiten kunnossa.
Ylitöihin on aina kysyttävä työntekijän suostumus
Ylityön määrää oli vaikea arvioida työaikakirjanpidon puutteiden takia. Työnantajan on huolehdittava siitä, että työntekijältä pyydetään suostumus ylitöiden tekemiseen jokaista kertaa varten erikseen.
”Kotitaloustyössä työaikaan liittyvien pelisääntöjen läpikäyminen korostuu, koska muuten työ voi huomaamatta laajeta arjen tilanteissa”, Mäki korostaa.
Ylityöt olivat jääneet joissakin tapauksissa kokonaan korvaamatta rahalla tai vapaalla, tai ne oli korvattu vain osittain.
Kaksi vakavaa hyväksikäyttötapausta
Valvonnassa havaittiin kaksi vakavaa työperäisen hyväksikäytön tapausta. Toisessa työntekijälle oli pitkään maksettu huomattavaa alipalkkaa. Lisäksi työntekijällä oli teetetty paljon ylityötä, sunnuntaityötä sekä iltatyötä ilman asianmukaisia korvauksia. Toisessa tapauksessa palkkaa ei ollut maksettu lainkaan. Kumpikaan työnantaja ei ollut pitänyt työaikakirjanpitoa.
Jokainen kotitalousringin jäsen on työnantaja
Osa työntekijöitä teki työtä niin sanotussa kotitalous- tai siivousringissä, jossa useampi kotitalous on palkannut yhden ulkomaalaisen työntekijän. Pääosin kyse oli siivoustyöstä.
”Kaikki rinkiläiset eivät olleet ymmärtäneet, että jokainen heistä on työnantaja-asemassa. Esimerkiksi jokainen rinkiläinen ei ollut tehnyt työsopimusta työntekijän kanssa, ja työterveyshuolto oli vain yhden rinkiläisen nimissä, vaikka sen pitäisi olla kaikkien”, Mäki kertoo.
Kotitalouksien valvonta jatkuu
Valvontatulokset osoittavat, että kotitaloustyön valvonta on tarpeellista ja sitä on syytä jatkaa. Valvontakohteiden etsimisessä tehdään yhteistyötä muun muassa Maahanmuuttoviraston kanssa, ja valvontatuloksista toimitetaan tieto TE-toimistolle.
”Toivomme, että työntekijät myös itse ottaisivat meihin yhteyttä, jos heidän työssään on ongelmia”, Mäki kertoo.
Työsuojeluviranomaisten puhelinneuvontaan voi soittaa arkisin kello 9–15 numeroon 0265 016 620.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tarkastaja Niina Mäki, p. 0295 016 134
Tarkastaja Noora Mattsson, p. 0295 016 383
sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kattotyömaiden työturvallisuuspuutteista sakkoja vastuuhenkilöille ja yhtiölle23.4.2025 09:38:31 EEST | Tiedote
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi rakennusalalla toimivan yhtiön työnantajan edustajat sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksista. Toimitusjohtaja tuomittiin 80 päiväsakon yhteiseen sakkorangaistukseen kolmesta työturvallisuusrikoksesta ja toinen työnjohtaja 20 päiväsakon yhteiseen sakkorangaistukseen kahdesta työturvallisuusrikoksesta. Toinen työnjohtaja tuomittiin 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi yhtiön maksamaan 15 000 euron yhteisösakon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 19.3.2025.
Läget är stabilt inom den regionala säkerheten och beredskapen22.4.2025 14:15:00 EEST | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde torsdagen den 17 april för att diskutera om läget inom den regionala beredskapen i de fem landskapen. Under mötet sammanställdes en lägesbild i samarbete mellan myndigheterna. Från beredskapens synvinkel hålls den regionala lägesbilden stabil.
Alueellisen turvallisuuden ja varautumisen tilanne jatkuu vakaana22.4.2025 14:15:00 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueellinen valmiustoimikunta kokoontui torstaina 17.4. keskustelemaan alueellisen varautumisen tilanteesta viiden maakuntansa alueella. Tapaamisessa koottiin viranomaisyhteistyönä tilannekuvaa aiheeseen liittyen. Turvallisuuden ja varautumisen näkökulmasta tilanne alueella jatkuu vakaana.
Höyläkonetta käytettiin turvakytkimet ohitettuina ja suojaovet avoinna – sekä tuotantopäällikölle että tehtaanjohtajalle sakkorangaistukset ja yhtiölle yhteisösakko22.4.2025 13:43:05 EEST | Tiedote
Keski-Suomen käräjäoikeus on 27.3.2025 tuominnut Kaskipuu Oy:n tuotantopäällikön ja tehtaanjohtajan sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Lisäksi yhtiölle tuomittiin 15 000 euroa yhteisösakkoa.
Puutteet koneen suojaamisessa ja vaarojen arvioinnissa toivat sakkoja hirsirakennuksia valmistavan yhtiön tuotantopäällikölle ja toimitusjohtajalle22.4.2025 13:23:18 EEST | Tiedote
Keski-Suomen käräjäoikeuden käsiteltävänä oli hirsirakennuksia valmistavaan yhtiöön liittynyt työtapaturma, jossa jatkoskoneen vaara-alueelle pääsyä ei ollut estetty ja koneella työskentelyyn liittyi puristumisvaara. Lisäksi jatkoskoneen vaarojen selvitys ja niiden merkityksen arviointi oli ollut puutteellinen. Käräjäoikeus tuomitsi 18.2.2025 sekä tuotantopäällikön että toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta 15 päiväsakon rangaistuksiin. Lisäksi yhtiölle tuomittiin viidentuhannen euron suuruinen yhteisösakko.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme