Rikosuhripäivystys rasisminvastaisena päivänä: Rasististen rikosten ja syrjinnän uhreille on tarjolla tukea
Maahanmuuttajat, muut ulkomaalaistaustaiset, etniset vähemmistöt tai rodullistetut ihmiset saattavat kokea yhteiskunnassa ulkopuolisuutta ja epäluottamusta, mikä voi kasvattaa rikosilmoituksen tekemisen kynnystä. Uhrit voivat pelätä joutuvansa uhreiksi aina vain uudelleen, koska kuuluvat tiettyyn ihmisryhmään.
RIKU tarjoaa tukea ja käytännön neuvoja rikosprosessissa kaikille rikoksen uhreille – tarvittaessa tulkin avustuksella. Kaikilla ihmisillä on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun. Suomen laissa turvatut perusoikeudet koskevat kaikkia Suomessa olevia ihmisiä, ja esimerkiksi syrjintä voi olla rikoslain mukaan rangaistava teko.
– Haluamme muistuttaa, että rasismi on rikos, jota meidän tulee yhdessä vastustaa. Rasismi erilaisine ilmenemismuotoineen aiheuttaa uhreille monenlaista kärsimystä ja turvattomuutta. Tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa venäläistaustaisiin ihmisiin kohdistuva rasismi voi myös palvella sotaa lietsovien tarkoitusperiä, sanoo RIKUn toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.
Lain mukaan rikosprosessi on kaikille sama. Rikoksen uhreilla on myös oikeus tukipalveluihin, joissa rikokseen liittyviä asioita voi käydä läpi luottamuksellisesti. Kenenkään ei pidä jäädä asiansa kanssa yksin, koska pelkää tilannetta käytettävän poliittisiin tarkoituksiin.
Jos epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi, ota yhteyttä poliisiin.
Rikosuhripäivystys tarjoaa käytännön neuvoja rikosprosessiin ja keskusteluapua.
Jätä yhteydenottopyyntö, niin otamme yhteyttä viiden arkipäivän kuluessa: Yhteydenottopyyntö
RIKUn tarjoama tuki on luotettavaa. Avun saaminen ei edellytä henkilötietojen antamista.
Lue lisää palveluista:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena-Kaisa ÅbergToiminnanjohtajaRikosuhripäivystys
Puh:050 3378 703leena-kaisa.aberg@riku.fiTietoja julkaisijasta
Rikosuhripäivystys parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita. RIKUn palvelut ovat käytettävissä 31 palvelupisteessä ympäri maata – kasvokkain, puhelimitse ja verkossa. Palvelut ovat maksuttomia ja RIKUun voi ottaa yhteyttä myös nimettömänä. Toimintaa rahoittaa oikeusministeriö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rikosuhripäivystys
Rekordmånga offer för våld i nära relationer och sexualbrott bland Brottsofferjourens klienter17.2.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande
Våld i nära relationer och sexualbrott är de vanligaste orsakerna till att söka hjälp hos Brottsofferjouren (RIKU). Förra året hade RIKU totalt 30 800 klienter i sina olika tjänster, varav 6 700 sökte stöd på grund av våld i nära relationer och 4 700 på grund av sexualbrott.
Rikosuhripäivystyksen asiakkaina ennätysmäärä lähisuhdeväkivallan ja seksuaalirikosten uhreja17.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Lähisuhdeväkivalta ja seksuaalirikokset ovat yleisimmät syyt hakea apua Rikosuhripäivystyksestä (RIKU). Viime vuonna RIKUn eri palveluissa oli yhteensä 30 800 asiakasta, joista 6 700 haki tukea lähisuhdeväkivallan ja 4 700 seksuaalirikosten takia.
Oikaisu: Tarkennus rikosuhrien tukipalveluiden leikkauksia koskevaan tiedotteeseen 9.8.13.8.2024 11:30:22 EEST | Tiedote
Rikosuhripäivystyksen 9.8. julkaisemassa uhrien tukipalveluiden leikkauksia koskevassa tiedotteessa oli virheellinen luku.
Leikkaukset vaarantavat rikoksen uhrien tukipalvelut9.8.2024 11:39:53 EEST | Tiedote
Rikosuhripäivystyksen (RIKU) rahoitukseen esitetään 850 000 euron eli noin viidenneksen leikkausta vuodelle 2025. Oikeusministeriö on julkaissut esityksen RIKUn ja muiden saman valtionavustusmomentin organisaatioiden rahoituksesta. RIKUlle esitetään 3 950 000 euron avustusta.
Ihmiskauppaa ei torjuta yksin viranomaisvoimin30.7.2024 00:01:00 EEST | Tiedote
Valtiolla on velvoite torjua ihmiskauppaa ja tunnistaa ihmiskaupan uhrit. Järjestöjen tukipalvelut helpottavat viranomaisten työtä sekä tavoittavat pelokkaita ja erityisen haavoittuvassa asemassa olevia uhreja. Tiistaina 30.7. vietetään kansainvälistä ihmiskaupan vastaista päivää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme