Autismiliitto ry

Autismitietoisuuden viikolla muistutetaan mielen hyvinvoinnista

Jaa
Autismitietoisuuden viikkoa vietetään 28.3.-3.4.2022. Autismi ei ole mielenterveyden häiriö, mutta monia autismikirjon ihmisiä vaivaa ahdistus ja masennus. Tämän ajan epävarmuus ja uhkakuvat haastavat heidän mielenterveyttään entisestään. Autismiliitto nostaa teemaviikolla esiin keinoja, joilla autismikirjon ihminen voi edistää mielen hyvinvointiaan.
Kuva: Netta Lehtola
Kuva: Netta Lehtola

Autismin taustalla on joukko synnynnäisiä ominaisuuksia, joiden vaikutus ihmisen tapaan kommunikoida ja olla vuorovaikutuksessa muihin ihmisiin ja omaan ympäristöönsä vaihtelee yksilöllisesti. Ennakoimattomat tilanteet ja muutokset tutuissa rutiineissa, vaikeudet sosiaalisessa kanssakäymisessä sekä aistien herkkä kuormittuminen nostavat heidän jo valmiiksi koholla olevaa stressitasoa. Ne haastavat myös mielenterveyttä ja lisäävät ahdistuneisuushäiriön ja masennuksen riskiä.

- Autismi ja siitä johtuvat synnynnäiset ominaisuudet eivät poistu ihmisestä. Siksi tietoa autismikirjosta ja keinoista autismikirjon ihmisten hyvinvoinnin tukemiseen tarvitaan laajasti. Autismikirjon ihmisten mielen kuormittumista voidaan vähentää muun muassa ennakoinnilla ja toimintaympäristöjä muokkaamalla, muistuttaa Autismiliiton puheenjohtaja, ohjaava opettaja Päivi Norvapalo.

Mielen hyvinvoinnin rakennuspalikat

Vaikka autismitietoisuus yhteiskunnassa lisääntyy, asennemuutokset ja ympäristön muokkaaminen ovat hitaita prosesseja. Jokainen voi kuitenkin löytää arjestaan pieniä asioita stressin vähentämiseen ja hyvän olon edistämiseen.

Autismikirjon ihmisen jaksamista voivat edesauttaa rutiineista kiinni pitäminen, uppoutuminen oman mielenkiinnon kohteeseen, rauha ja hiljaisuus sekä sosiaalisten suhteiden säännöstely. Myös esimerkiksi aistielämykset, luonnossa liikkuminen, lemmikkieläinten läheisyys ja luova toiminta tuottavat monelle hyvää oloa. Joillakin työ tai vertaistuki auttaa purkamaan stressiä.

Mikä tuottaa hyvää oloa juuri sinulle? Näitä mielen hyvinvoinnin rakennuspalikoita kehotammekin autismitietoisuuden viikolla tietoisesti etsimään ja vaalimaan.

- Mielen hyvinvointia on mahdollista edistää monin tavoin. Keinoja siihen nostamme esiin kansainvälisen autismitietoisuuden päivän ympärille rakennetulla autismitietoisuuden viikolla, kertoo Autismiliiton toiminnanjohtaja Tarja Parviainen.

YK:n julistamaa autismitietoisuuden päivää vietetään vuosittain 2.4. Autismiliitto julkaisee autismitietoisuuden viikolla sosiaalisen median kanavissaan kuvittaja Netta Lehtolan kuvasarjan #MielenHyvinvointi. Kuvasarja on syntynyt autismikirjon ihmisten ja heidän läheistensä kirjoittamien esimerkkien innoittamana.

Viikon aikana järjestetään erilaisia tapahtumia sekä Autismiliiton, jäsenyhdistysten että muiden toimijoiden toimesta. Autismiliitto on koonnut tietoa näistä tapahtumista verkkosivulleen www.autismiliitto.fi/waad.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarja Parviainen, Autismiliiton toiminnanjohtaja
050 4097 940, tarja.parviainen(at)autismiliitto.fi



Päivi Norvapalo, Autismiliiton puheenjohtaja
puh. 040 5712 460, paivi.norvapalo(at)valteri.fi

Kuvat

Kuva: Netta Lehtola
Kuva: Netta Lehtola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Autismi vaikuttaa siihen, miten ihminen viestii ja on vuorovaikutuksessa muiden kanssa, sekä siihen, miten hän aistii ympäröivän maailman. Kyse on aivojen keskushermoston erilaisesta kehityksestä. Autismikirjon esiintyvyys on eri tutkimusten mukaan noin 1-2 % väestöstä.

Autismiliitto on valtakunnallinen asiantuntija- ja kansalaisjärjestö. Liiton jäseniä ovat eri puolilla Suomea toimivat jäsenyhdistykset. Autismiliiton päämääränä on autismimyönteinen yhteiskunta, jossa tunnetaan ja tunnistetaan autismikirjon moninaisuus ja turvataan autismikirjon ihmisten ja heidän läheistensä oikeus hyvään elämään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Autismiliitto ry

Apua tarvitsevat eivät voi taistella tukiensa puolesta – toimiva tuki rakentuu autismikirjon ihmisen tarpeiden ympärille7.2.2024 12:10:00 EET | Tiedote

Samalla kun autismikirjon moninaisuus tunnetaan yhteiskunnassa yhä paremmin, on autismikirjon henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumisessa Suomessa edelleen isoja haasteita. Autismin talvipäivillä Tampereella 9.-10.2.2024 pureudutaan siihen, minkälainen on toimiva tuki autismikirjon ihmisille. Toimiva tuki lähtee asiakkaan ymmärtämisestä ja hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa vastaamisesta. Hyviä ratkaisuja on olemassa jo nyt, ne pitää vain saada käyttöön laajasti.

Autismikirjon ihmisiin kohdistuva kaltoinkohtelu pitää saada loppumaan27.3.2023 07:20:00 EEST | Tiedote

Autismiliitto haluaa nostaa autismitietoisuuden viikolla esiin vahvaa tukea tarvitsevien autismikirjon ihmisten kaltoinkohtelun ja ylilääkitsemisen. Tämä on ongelma, josta usein vaietaan. Hiljattain julkisuudessa olleet tapaukset ovat vain pieni osa autismikirjon ihmisiin kohdistuvista väärinkäytöksistä, jotka pitää saada loppumaan. Henkilöstön resurssipula ei riitä selitykseksi. Nyt on aika toimia.

Autismikirjon Käypä hoito -suositus toi uuden käytännön suositusten tekemiseen8.2.2023 09:36:00 EET | Tiedote

Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin julkaisema tuore Käypä hoito -suositus keskittyy autismikirjon tunnistamiseen, diagnostiikkaan ja kuntoutukseen. Suositusta laativan työryhmän rinnalla kokoontui ensimmäisen kerran autismikirjon ihmisistä ja heidän läheisistään koottu viiteryhmä. Monta suosituksen kohtaa täsmennettiin ja täydennettiin viiteryhmän palautteen pohjalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye